Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 96  >  Aktuelni tekst

Anemija kod djece – šta je neophodno da znaju roditelji

Objavio   /  

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić

Najčešći uzrok anemija je neadekvatna ishrana. Bebe do godinu dana treba da doje, ili ako ne doje da budu na visoko adaptiranoj formuli (NIKAKO KRAVLJE MLIJEKO) potom da unose dovoljnu kolicinu mesa, žumanceta i povrća. Za djecu predškolskog uzrasta bitno je, pored pravilne i raznovrsne ishrane, da ne piju velike količine KRAVLJEG MLIJEKA jer u varenici, kako se kod nas popularno zove kravlje mlijeko, postoje soli koje u crijevima za sebe vežu gvozdje i tako onemogućavaju njegovu apsorpciju, a samim tim i njegovu ugradnju u eritrocite, a sve to vodi nastanku SIDEROPENIJSKE ANEMIJE koja je najraširenija bolest dječije dobi, ne samo kod nas nego i u regionu…

anemijaAnemija ili slabokrvnost je manjak crvenih krvnih zrnaca ,eritrocita ili manjak hemoglobina krvnog pigmenta. Jedno prati drugo ali postoje izuzeci.

Da bi se složeni proces stvaranja crvenih krvnih zrnaca mogao obaviti potrebna je zdrava  koštana srž (gdje se stvaraju crvena krvna zrnca), supstanca koja se zove eritropoetin (stvara se u bubrezima), gvožđe, vitamin B12, folna kisjelina, C vitamin (koji se unose u organizam zdravom i pravilnom  ishranom).

Anemija ima mnogo vrsta. Najčešća je SIDEROPENIJSKA ANEMIJA koja nastaje usljed nedostatka gvožđa, kada unos gvožđa nije dovoljan, pa samim tim smanjena je njegova apsorppcija u crijevima i ugradnja u crvena krvna zrnca.

Postoje i HEMOLITIČKE ANEMIJE, nasatale usljed slabosti opne eritrocita, pa isti lako pucaju i dolazi do njihove hemolize, a samim tim i manjka eritrocita.

Ako nema dovoljno unosa B12 vitamina, eritrociti postaju veliki, slabo su funkcionalni, imaju nepravilan oblik – to se zove MEGALOBLASTNA ANEMIJA.

Najčešći uzrok anemija je neadekvatna ishrana. Bebe do godinu dana treba da doje, ili ako ne doje da budu na visoko adaptiranoj formuli (NIKAKO KRAVLJE MLIJEKO)  potom da  unose dovoljnu kolicinu mesa, žumanceta i povrća. Za djecu predškolskog uzrasta bitno je, pored pravilne i raznovrsne ishrane, da ne piju velike količine KRAVLJEG MLIJEKA jer u varenici, kako se kod nas popularno zove kravlje mlijeko, postoje soli koje u crijevima za sebe vežu gvozdje i tako onemogućavaju njegovu apsorpciju, a  samim tim i njegovu ugradnju u eritrocite, a sve to vodi nastanku SIDEROPENIJSKE ANEMIJE koja je najraširenija bolest dječije dobi, ne samo kod nas nego i u regionu. Gruba procjena govori da svako 4.dijete boluje od sideropenijske anemije. Postoje bolesti crijeva kod djece koja takođe ometaju apsorpciju gvožđa i uzrokuju anemiju.

KAKO PREPOZNATI MALOKRVNOST

Ako dijete nema neku drugu bolest ono je blijedo, blijedje kože i vidljivih sluznica (konjuktiva i desni), lakše se zamara, ponekad ima nesanicu, neka djeca su nervoznija, a veća djeca se žale na vrtoglavicu i glavobolje, a nekad imaju i slabiji apetit. Kod težeg stepena anemije, nokti I kosasu lomljivi, a javlja se i šum na srcu.

Ako roditelj posumnja na malokrvnost, potrebno je da se obrati pedijatru. Dijagnoza se lako postavlja, uzme se krv iz prstića i dobiju se dragocjeni podaci o anemiji. Tada se može naslutiti i vrsta anemije, a nekada je potrebno da i sam pedijatar uputi dijete pedijatru-hematologu.

TERAPIJA ANEMIJE

Terapija sideropenijske anemije je jednostavna, daju se preparati gvožđa uz korekciju ishrane. Ostale anemije se liječe nadoknadom faktora koji nedostaju, vitaminom B12 ili folne kisjeline, a što se tiče nedostatka faktora koji stimulišu razvoj eritrocita-eritropoetina, njega je potrebno dodati djeci  koja nijesu u stanju da ga proizvedu – a to su djeca sa teškim oštećenjem bubrega.

ANEMIJA SE MOZE SPRJEČITI prvenstveno zdravom i pravilnom ishranom. Prevencijom – u trudnoći, kada je potrebno da se buduća majka zdravo hrani, što podrazumijeva dovoljan unos gvožđa i vitamina, jer stvaranje eritrocita počinje u fetalnom životu, a rezerve gvožđa u jetri, koje se naslijede u “miraz” treba bebi da obezbijede normalan broj eritrocita u prvih šest mjeseca života.

Dokazano je da je i dojenje prevencija.

Roditelji treba da znaju da obične anemije, prepoznate na vrijeme, ne dovode do komplikacija, ali ako traju godinama odlična su podloga za razvoj nekih ozbiljnih oboljenja, uključujuci I USPORENIJI MENTALNI RAZVOJ.

Postoje anemije kada postoji defekt u stvaranju hemoglobin, i one mogu imati veoma ozbiljne komplikacije, ali su to izuzetno rijetke bolesti.

 

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić

    Štampaj       Email
 • Published: 233 days ago on April 6, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: April 6, 2017 @ 12:40 am
 • Filed Under: izdanje br. 96
 • center

 • center

 • center

  Podgorica, October 19-21, 2017, Hotel Hilton 

   

   

  MedicalCG magazine organizes VI Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from October 19th to 21st  this year

   

  Esteemed Sirs and Madams,

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of  the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers and private health sector without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.

   

  The expert part of the event is managed by the Scientific Committee of the Fair, chaired by Dr sci med Majda Šahman-Zaimović.

  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.

  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand  presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.

   

  The deadline for applying for the lecture is October 8th, 2017.  Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on October 10th in the MedicalCG magazine, as well as  a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.

  The lecture application is in addition to this notice.

  We expect your participation in the 6th Medical Fair

  Respectfully,

  Manager of the Fair

  Slavica Pantelić

  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Informations:
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

134 people follow medicalcg