Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 96  >  Aktuelni tekst

Alergije kod djece

Objavio   /  

Alergije su sve rasprostranjenija pojava sa kojom se suočavaju djeca još od najranijeg uzrasta, zbog čega roditelji moraju voditi računa o mnogo detalja. Kako prepoznati alergije kod djeteta i kako postupati u borbi sa njima, roditelji su imali priliku da se informišu 29. marta u razgovoru sa pedijatrom i alergologom dr Slobodanom Vranješom iz ordinacije Milmedika, u Kutku za roditelje, čiji je sastanak organizovalo Udruženje Roditelji.

alergyAlergije su sve rasprostranjenija pojava sa kojom se suočavaju djeca još od najranijeg uzrasta, zbog čega roditelji moraju voditi računa o mnogo detalja. Kako prepoznati alergije kod djeteta i kako postupati u borbi sa njima, roditelji su imali priliku da se informišu 29. marta u razgovoru sa pedijatrom i alergologom dr Slobodanom Vranješom iz ordinacije Milmedika, u Kutku za roditelje, čiji je sastanak organizovalo Udruženje Roditelji. Roditelji su u razgovoru sa dr Vranješom mogli da saznaju korisne informacije o različitim vrstama alergija i da dobiju savjete šta i kada da preduzmu kada se neka alergija potvrdi.

Dr Vranješ je istakao da je najčešći zdravstveni problem to što ne pridajemo puno važnosti prevenciji, koja je osnov zaštite mnogih bolesti, pa i kada su alergije u pitanju. Dr Vranješ savjetuje da prije potvrđivanja bilo koje vrste alergije potrebno je pažljivo pratiti sve reakcije djeteta nakon uključivanja određene namirnice, i ukoliko se pojave neki simptomi potrebno je uraditi sve testove jer razni osipi, otoci i druge promjene u organizmu  nijesu uvijek i alergijska reakcija.

- Danas iz krvi utvđujemo da li je povišen IgE i ta analiza je rutinska jer kod određenog broja  djece je u pitanju stečena alergija. Kod većine alergijskih bolesti izbjegavanje alergena je preventiva broj jedan. Kad su djeca i odrasli alergični na kućnu prašinu, na grinje, na polen, vrlo teško je izbjegavati alergene, dok ukoliko ste alergični na neku namirnicu ne jedete je i izbjegli ste problem. Kod djece sa  alergijom na kućnu prašinu i grinje  preporučujemo sobu bez prašine. Soba treba da bude sa patosom koji se lako održava (parket, laminat, pločice) bez tepiha, lake zavjese, knjige da budu u zatvorenim policama i sl. Uz sve to potrebno je i medikamentno liječenje ukoliko dijete ima izraženije tegobe, da se budi u toku noći, kašlje i sl. Danas postoje vakcine koje se preporučuju djeci sa određenim vrstama alergija, u prvom redu polenska alergija, zatim alergije na grinje. To je tkz. imunoteparija ili hiposenzibilizacija.  Nisu to klasične vakcine, već je to mješavina supstanci na koje je dijete alergično , npr. alergija na polen, travu, kada se djetetu daje vakcina koja sadrži te supstance u jako razblaženoj formi. Ranije se uključivala ista ova terapija (vakcine) samo su djeci uključivane kroz injekcije koje je trebalo primati svakog dana, a danas je to pojednostavljeno. Postoje  oralni pripravci koji se djetetu daju u kućnim uslovima ali vakcina je trenutno jedina terapija koja može da izliječi ovu vrstu alergije.

Postoje četiri tipa alergijske reakcije. Pod prvi tip alergija potpadaju klasične, koje izazivaju ozbiljne promjene, astmu, koprivnjaču i sl. Običan osip zbog dodira sa prašinom ili određenom hranom ne mora da znači da je dijete i alergično na tu vrstu hrane. Djeca koja imaju urođenu sklonost ka alergijama, ne znači da će i tokom života biti alergična na bila šta. Potrebno je da se više kockica složi da bi došlo do kliničkog ispoljavanja neke vrste alergije. Nije dovoljna samo atopija, odnosno, urođena sklonost ka alergiji  pa da dijagnostikujemo alergiju.

Dr Vranješ je skrenuo pažnu na najučestalije alergije, nutritivne alergije pod koje potpada alergija na proteine kravljeg mlijeka. U porastu je broj djece kojima je dijagnostikovan ovaj tip alergije, što zabrinjava.

- Sve je veći broj djece kod kojih je dijagnostikovana alergija na proteine kravljeg mlijeka. Preporučujem da prije nego bi se djetetu isključilo kravlje mlijeko iz ishrane u prvoj godini života, potrebno je uraditi sve analize – testove da bi se utvrdila alergija jer se ta alergija različito ispoljava, a mlijeko je djeci do prve godine života osnovna,  esencijalna namirnica. Treba imati na umu da i, ukoliko se potvrdi prisustvo ove alergije kod djeteta, ona u velikom procentu iščezava nakon prve godine života. Suština svake adaptirane, odnosno humanizirane formule mlijeka je kravlje mlijeko, pa djeca koja uzimaju ove formule mogu uzimati i kravlje mlijeko bez straha roditelja da dijete može biti alergično na proteine kravljeg mlijeka. Treba naglasiti da adaptirana mlijeka nisu isto što i kravlje mlijeko već su prilagođena djeci. Česta zabluda kod roditelja je da je djeci potrebno uvoditi kravlje mlijeko sa što manje masnoća. Zapravo, preporučuje se djeci davati masnije mlijeko od 3,2 ili 2,8 % masnoće. Dobro je da to bude domaće mlijeko ali uvijek od poznatog proizvođača i obavezno mlijeko pasterizovati kod kuće, odnosno prokuvati. Intolerancija na laktozu nije isto što i alergija na proteine kravljeg mlijeka.

Strana: 1 2 3

    Štampaj       Email
 • Published: 498 days ago on Maj 8, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Maj 8, 2017 @ 11:48 pm
 • Filed Under: izdanje br. 96
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center