Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 96  >  Aktuelni tekst

Alergije kod djece

Objavio   /  

Alergije su sve rasprostranjenija pojava sa kojom se suočavaju djeca još od najranijeg uzrasta, zbog čega roditelji moraju voditi računa o mnogo detalja. Kako prepoznati alergije kod djeteta i kako postupati u borbi sa njima, roditelji su imali priliku da se informišu 29. marta u razgovoru sa pedijatrom i alergologom dr Slobodanom Vranješom iz ordinacije Milmedika, u Kutku za roditelje, čiji je sastanak organizovalo Udruženje Roditelji.

alergyAlergije su sve rasprostranjenija pojava sa kojom se suočavaju djeca još od najranijeg uzrasta, zbog čega roditelji moraju voditi računa o mnogo detalja. Kako prepoznati alergije kod djeteta i kako postupati u borbi sa njima, roditelji su imali priliku da se informišu 29. marta u razgovoru sa pedijatrom i alergologom dr Slobodanom Vranješom iz ordinacije Milmedika, u Kutku za roditelje, čiji je sastanak organizovalo Udruženje Roditelji. Roditelji su u razgovoru sa dr Vranješom mogli da saznaju korisne informacije o različitim vrstama alergija i da dobiju savjete šta i kada da preduzmu kada se neka alergija potvrdi.

Dr Vranješ je istakao da je najčešći zdravstveni problem to što ne pridajemo puno važnosti prevenciji, koja je osnov zaštite mnogih bolesti, pa i kada su alergije u pitanju. Dr Vranješ savjetuje da prije potvrđivanja bilo koje vrste alergije potrebno je pažljivo pratiti sve reakcije djeteta nakon uključivanja određene namirnice, i ukoliko se pojave neki simptomi potrebno je uraditi sve testove jer razni osipi, otoci i druge promjene u organizmu  nijesu uvijek i alergijska reakcija.

- Danas iz krvi utvđujemo da li je povišen IgE i ta analiza je rutinska jer kod određenog broja  djece je u pitanju stečena alergija. Kod većine alergijskih bolesti izbjegavanje alergena je preventiva broj jedan. Kad su djeca i odrasli alergični na kućnu prašinu, na grinje, na polen, vrlo teško je izbjegavati alergene, dok ukoliko ste alergični na neku namirnicu ne jedete je i izbjegli ste problem. Kod djece sa  alergijom na kućnu prašinu i grinje  preporučujemo sobu bez prašine. Soba treba da bude sa patosom koji se lako održava (parket, laminat, pločice) bez tepiha, lake zavjese, knjige da budu u zatvorenim policama i sl. Uz sve to potrebno je i medikamentno liječenje ukoliko dijete ima izraženije tegobe, da se budi u toku noći, kašlje i sl. Danas postoje vakcine koje se preporučuju djeci sa određenim vrstama alergija, u prvom redu polenska alergija, zatim alergije na grinje. To je tkz. imunoteparija ili hiposenzibilizacija.  Nisu to klasične vakcine, već je to mješavina supstanci na koje je dijete alergično , npr. alergija na polen, travu, kada se djetetu daje vakcina koja sadrži te supstance u jako razblaženoj formi. Ranije se uključivala ista ova terapija (vakcine) samo su djeci uključivane kroz injekcije koje je trebalo primati svakog dana, a danas je to pojednostavljeno. Postoje  oralni pripravci koji se djetetu daju u kućnim uslovima ali vakcina je trenutno jedina terapija koja može da izliječi ovu vrstu alergije.

Postoje četiri tipa alergijske reakcije. Pod prvi tip alergija potpadaju klasične, koje izazivaju ozbiljne promjene, astmu, koprivnjaču i sl. Običan osip zbog dodira sa prašinom ili određenom hranom ne mora da znači da je dijete i alergično na tu vrstu hrane. Djeca koja imaju urođenu sklonost ka alergijama, ne znači da će i tokom života biti alergična na bila šta. Potrebno je da se više kockica složi da bi došlo do kliničkog ispoljavanja neke vrste alergije. Nije dovoljna samo atopija, odnosno, urođena sklonost ka alergiji  pa da dijagnostikujemo alergiju.

Dr Vranješ je skrenuo pažnu na najučestalije alergije, nutritivne alergije pod koje potpada alergija na proteine kravljeg mlijeka. U porastu je broj djece kojima je dijagnostikovan ovaj tip alergije, što zabrinjava.

- Sve je veći broj djece kod kojih je dijagnostikovana alergija na proteine kravljeg mlijeka. Preporučujem da prije nego bi se djetetu isključilo kravlje mlijeko iz ishrane u prvoj godini života, potrebno je uraditi sve analize – testove da bi se utvrdila alergija jer se ta alergija različito ispoljava, a mlijeko je djeci do prve godine života osnovna,  esencijalna namirnica. Treba imati na umu da i, ukoliko se potvrdi prisustvo ove alergije kod djeteta, ona u velikom procentu iščezava nakon prve godine života. Suština svake adaptirane, odnosno humanizirane formule mlijeka je kravlje mlijeko, pa djeca koja uzimaju ove formule mogu uzimati i kravlje mlijeko bez straha roditelja da dijete može biti alergično na proteine kravljeg mlijeka. Treba naglasiti da adaptirana mlijeka nisu isto što i kravlje mlijeko već su prilagođena djeci. Česta zabluda kod roditelja je da je djeci potrebno uvoditi kravlje mlijeko sa što manje masnoća. Zapravo, preporučuje se djeci davati masnije mlijeko od 3,2 ili 2,8 % masnoće. Dobro je da to bude domaće mlijeko ali uvijek od poznatog proizvođača i obavezno mlijeko pasterizovati kod kuće, odnosno prokuvati. Intolerancija na laktozu nije isto što i alergija na proteine kravljeg mlijeka.

Strana: 1 2 3

    Štampaj       Email
 • Published: 45 days ago on Maj 8, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Maj 8, 2017 @ 11:48 pm
 • Filed Under: izdanje br. 96
 • Call for participation in the IV Medical Conference with international participation
   
   
  Esteemed Sirs and Madams ,

  We would like to inform you that in mid-May 2017, (15 – 17 May) at the Hotel Mediteran in Becici MedicalCG editorial board, under the sponsorship and participation of the Ministry of Health of Montenegro, organizes professional, but traditional IV Annual Conference on News in Medicine, Pharmacy and Health.
  The Conference participants:
  - The Ministry of Health of Montenegro,
  - Health Insurance Fund of Montenegro,
  - Agency for Medicines and Medical Devices of Montenegro,
  - Clinical Center of Montenegro,
  - Pharmaceutical Chamber of Montenegro and
  - Pharmaceutical companies and wholesalers.

  Conference topics will include, through two round tables, projection activities of the Ministry of Health and key health institutions for the current and future period, and through six sessions the current issues in the field of medicine and pharmacy will be presented at the proposals of the participants of the conference.
  At the round tables the experiences from the region in the field of health insurance and legislation in the field of medicines will be presented.

  The Scientific Committee of the event, chaired by Dr sci med. Majda Šahman Zaimović, will draw up a program of the conference by the end of April, and for the Collection of Works, the abstracts of lectures which arrive due 10 May will be published.

  The meeting is accredited by the Medical and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
  Stalls for presentation of pharmaceutical companies and wholesalers will be placed inside the Hotel Mediteran.
  Because of the discussion topics of the conference, the competence of lecturers, the optimum capacity of the Hotel Mediteran, as well as our organizational experience, we expect the conference to provide a significant contribution in the area of the current problems of the matter.
   
  With expectations of your participation in the meeting organized
   
  Respectfully yours,
   
  Executive Director ,
  Slavica Pantelic
   
   
  For more information contact us at:
  Phone/fax: 020 238 841
  Mobile phone: 067 395 032
  Email: redakcija@t-com.me

 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

132 people follow medicalcg