Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 55  >  Aktuelni tekst

Nobel za medicinu u ruke dvojice Amerikanaca i jednog Njemca

Objavio   /  

Sedmog oktobra u glavnom gradu Kraljevine Švedske objavljena su imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju. Za istraživanje o tome na koji način ćelije organizuju svoj sistem transporta, Odbor za dodjelu Nobel­ove nagrade na Institutu Karolinska u Stokholmu odlučio je da nagradi dva Amerikanca, Džejmsa Rotmana i Rendija Šekmana, i jednog Njemca, Tomasa Zidhofa.

ZNAČAJNO OTKRIĆE O TRANSPORTNOM SISTEMU U ĆELIJAMA

Sedmog oktobra u glavnom gradu Kraljevine Švedske objavljena su imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju. Za istraživanje o tome na koji način ćelije organizuju svoj sistem transporta, Odbor za dodjelu Nobel­ove nagrade na Institutu Karolinska u Stokholmu odlučio je da nagradi dva Amerikanca, Džejmsa Rotmana i Rendija Šekmana, i jednog Njemca, Tomasa Zidhofa. Priznanje za otkriće „meha­nizma koji reguliše saobraćaj vezikula, glavnog transportnog sistema u našim ćelijama”, iz Instituta su obrazložili riječima:

- Svaka ćelija je fabrika koja proizvodi i izvozi molekule. Ti molekuli se unutar ćelije kreću u malim paketićima koji se zovu vezikule. Trojica dobitnika Nobela otkrila su molekularne principe koji upravljaju načinom na koji se ova materija isporučuje na pravo mjesto u pravo vrijeme u ćeliji. Bez ovih sjajno preciznih organizacija, u stanici bi nastao potpuni haos-

Ovom naučnom otkriću svaki od trojice naučnika dao je poseban doprinos – Rendi Šekman je pronašao set gena koji su potrebni za kretanje vezikula, Džejms Rotman je razmrsio proteinski mehanizam koji omogućava vezikulama da se spajaju sa njihovim metama kako bi omogućile transfer materije, a Tomas Zidhof je otkrio na koji način signali daju instrukcije vezikulama da precizno oslobode svoju materiju.

Budući da poremećaj u transportnom sistemu vezikula može izazvati neurološke bolesti, dijabetes i imunološke probleme, otkrićem trojice naučnika napravljen značajan iskorak u liječenju pacijenata.

- Ova divna otkrića su važna zbog razumijevanja rada ljudskog tijela i posljedica oboljenja različitih organa, kao što su bolesti nervnog sistema, dijabetes i imunološke bolesti – kazao je Jan-Inge Henter, profesor dječije onkologije na Institutu Karolinska.

Nagrađeni će za svoj rad podijeliti i novčanu nagradu koja iznosi osam miliona švedskih kruna, što prevedeno u američku valutu iznosi 1,2 miliona dolara.

Biografije trojice naučnika nijesu ništa manje impresive od nagrade koju su dobili. Tomas Zidhof rođen je 1955. godine u Gotingenu u Njemačkoj, a studirao je na tamošnjem Univer­zitetu u Ahenu. Na dalje školovanje otišao je u Ameriku, tačnije na Univerzitet u Teksasu. Istraživačkom timu Hauard Hjuz Instituta za medicinu se priključio 1991. godine, a od 2008. godine predaje na elitnom Univerzitetu Stanford, na kojem vrši istraživanja i radi kao profesor molekularne i ćelijske fiziologije.

Rendi Šekman je rođen 1948. godine, u Minesoti, a studije je završavao na Univerzitetu u Kaliforniji i Stanfod Univer­zitetu, gdje je i doktorirao pod mentorstvom čuvenog profesora i dobitnika Nobelove nagrade za 1959. godinu, Artura Kornberga. Šekerman od 1976. godine predaje na prestižnom kalifornijskom Univerzitetu Berkli, a radi i kao istraživač na Hauard Hjuz Institutu za medicinu.

Džejms Rotman rođen je 1950, godine u Haverhilu u Američkoj državi Masačusets. Doktorirao je 1976. godine na Medicinskom fakultetu na Harvardu, nakon čega je postao stipendista postdoktorskih studija na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu. Nakon toga prešao je na Univerzitet Stanford u Karolini, gdje je 1978. godine počeo sa istraživanjem ćelijskih vezikula. Radio je i na elitnom Prinston Univerzitetu, Memorijalnom Sloun-Ketering Institutu za rak i Univerzitetu u Kolumbiji. Prestižnom Jejl Univerzitetu u Konektikatu pridružio se 2008. godine, gdje je i trenutno profesor i šef katedre za biologiju ćelija.

    Štampaj       Email
 • Published: 1817 days ago on Novembar 1, 2013
 • Objavio:
 • Last Modified: Novembar 5, 2013 @ 2:48 pm
 • Filed Under: Izdanje Br. 55
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

133 people follow medicalcg