Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 46  >  Aktuelni tekst

Uloga oca u vaspitanju djeteta

Objavio   /  

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Vaspitanje i njega djeteta nije isključiva dužnost majke, kao što se ranije mislilo. Naprotiv, odnos oca prema djetetu ima vrlo veliki značaj za dječiji društveni razvitak. Očeva bliskost i prijateljski odnos imaju važno i bitno dejstvo na dječiju psihu i karakter, daju djetetu osjećanje sigurnosti i zadovoljstva koje je neophodno za sreću ne samo u djetinjstvu nego i u daljem životu.

Vaspitanje i njega djeteta nije isključiva dužnost majke, kao što se ranije mislilo. Naprotiv, odnos oca prema djetetu ima vrlo veliki značaj za dječiji društveni razvitak. Očeva bliskost i prijateljski odnos imaju važno i bitno dejstvo na dječiju psihu i karakter, daju djetetu osjećanje sigurnosti i zadovoljstva koje je neophodno za sreću ne samo u djetinjstvu nego i u daljem životu.

Najbolje je da otac pokloni svoju pažnju djetetu dok je ono još sasvim malo i da se njime bavi uvijek kad za to ima vremena. Ako otac bavljenje oko djeteta u pravim godinama njegovog života prepušta majci, pa mu se već tada ne prbliži, to će kasnije biti sve teže.

U početku, otac može da prisustvuje povijanju i hranjenju djeteta, zatim da ga odnese ili odvede u dječiji dispanzer ili savjetovalište na pregled i kontrolu zdravlja i težine, gdje će saznati mnoge informacije koje će ga, kao oca, interesovati. Ima muškaraca koji nerado uzimaju malo dijete u ruke i nerado se s njime zabavljaju. To su po prilici oni koji su u djetinjstvu bili psihički udaljeni od svog oca. Pa i za samu majku, naročito ako se radi o prvom djetetu, veliko je olakšanje ako kod muža naiđe na razumijevanje i pomoć u svojim novim dužnostima i brigama oko djeteta. Ako je majka uvjerena da nije sasvim sama odgovorna za dijete, i da njegov otac saosjeća sa njom u njenim obavezama, biće joj mnogo lakše i biće bolje raspoložena, a to sve ide u korist djeteta.

Kasnije, kada je dijete odraslije, kad pritrči ocu po njego­vom povratku sa posla i priča mu i pokazuje sve što je učinilo za vrijeme njegovog odsustvovanja, otac treba sa mnogo dobre volje i nježnosti da obrati pažnju na njegove priče, da ga pohvali i da mu naznači ako je njegovo ponašanje bilo dobro. U životu se, na žalost, često očeva uloga u vaspitanju sastoji samo u tome da grdi i kažnjava dijete ako nije bilo dobro i da sprovodi krutu disciplinu, što kod djeteta stvara osjećaj straha. Ako je, pored toga, otac često razdražljiv i nestrpljiv sa djetetom, onda će se ono u njegovom prisustvu osjećati nelagodno, sputano i nesigurno. Međutim, očeva pohvala pojačava njegovo samopuzdanje i sigurnost.

U školskom periodu djeca imaju još veću potrebu za prijateljskim odnosom u porodici. Ona se raduju očevom društvu kad vide da i on uživa u njihovom, naročito kada im priča nešto zanimljivo ili se, pak, igra ili radi s njima. Na žalost, čest je slučaj da otac, kad dođe umoran kući, želi da se odmori, čita novine i traži svoj mir. Međutim, ako je otac svjestan i zna koliko je njegovo društvo za djecu dragocjeno i korisno, on će ipak poslije kratkog odmora pokloniti djeci dio svog slobodnog vremena. Kasnije će sve više uživati u tome i postepeno će postajati sve raspoloženiji i zainteresovaniji za dječje probleme.

Istina je da ima očeva koji su pretjerano ambiciozni kad su u pitanju njihova djeca, pa ih prerano, još prije nego što pođu u školu, tjeraju da uče, da pišu i čitaju ili, ako idu već u školu, zahti­jevaju da neosporno budu prvi u razredu. Oni tada obično dijete stalno kritikuju, što kod njega izaziva osjećaj manje vrijednosti, nesigurnosti i slabosti, i time ometaju dječiji pravilni društveni razvitak. Otac u svojoj ulozi vaspitača ne smije biti suviše strog, ne smije postupati suviše oštro ili čak uvredljivo s djetetom, nego se mora truditi da se u svakoj prilici ophodi sa njim prijateljski kao stariji i iskusni drug. Tada će otac biti više voljen i poštovan, a njegov autoritet neće biti okrnjen.

Prijateljsko i nježno bavljenje sa djetetom treba razliko­vati od štetnog maženja djeteta. Dosta često se dešava da očevi posvećuju mnogo više nježnosti ženskom djetetu, da mu mnogo i bezrazložno popuštaju, dok prema sinu ne ispoljavaju takvu naklonost. To nije samo greška u vaspitanju ženskog djeteta, već i pogrešan stav prema dječaku koji tada osjeća nepravdu i pati zbog nje. U ovakvom slučaju često se kod dječaka razvija nera­spoloženje prema sestri i prkos prema ocu. Vrlo je važno da roditelji iskazuju djeci svoju naklonost i riječima i djelima, jer dječija duša to zahtijeva. Djeca će više slušati oca i majku ako ih vole i poštuju, nego ako ih se boje i osjećaju samo pritisak njegove vlasti u toku svog psihičkog i tjelesnog razvitka.

Na kraju ću izvojiti i jedno zanimljivo istraživanje Clarke Stewart koja je opažajući očeve i njihove 15 i 30-mjesečne bebe utvrdila da su intelektualne vještine veće kod djece čiji su očevi uključeni u nestruktuiranu igru s djetetom, koje očevi pozitivno ocjenjuju, koja su češće u interakciji s ocem i čiji očevi podržavaju djetetovu nezavisnost. Nadalje, istraživanja potvrđuju da očevi koji su uključeni u vaspitanje djeteta utiču na djetetov razvoj pismenosti čak i ako oni sami nemaju visoko obrazovanje. Budući da je razvoj pismenost ključan za akademski uspjeh, pokazalo se da očevi imaju značajniji uticaj na razvoj akademskih vještina djeteta nego što imaju majke.

 

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije

    Štampaj       Email
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center