Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 44  >  Aktuelni tekst

Ne pitaj se, proveri!

Objavio   /  

Prevencija je jedini način da zaista zaustavite bolest. Preventivni pregledi su najbolji način da vrlo ozbiljne zdravstvene probleme otkrijete prije nego što se manifestuju.

Prevencija je jedini način da zaista zaustavite bolest. Preventivni pregledi su najbolji način da vrlo ozbiljne zdravstvene probleme otkrijete prije nego što se manifestuju. U slučaju mnogih bolesti, kada su simptomi već očigledni, progresija se ne može zaustaviti, pa se lije­čenje svodi na produžetak i poboljšanje kvaliteta života.

HEALTH CARE paleta testova omogućava vam da u privatnosti i komforu svog doma, za samo nekoliko minuta, provjerite da li su simptomi koje imate povezani s određenim izazivačima bolesti i zdravstvenim proble­mima.

COLON HEALTH CARE TEST

Krv u stolici, crna stolica, neredovne i rijetke stolice, nadutost trbuha, smjenjivanja zatvora i proliva, kao i osjećaj nedovoljnog pražnjenja crijeva, su znak da uradite ovaj test koji otkriva prisustvo krvi u stolici. Zašto je važna rana dijagnoza?

Ukupno 95% svih slučajeva kolorektalnog karci­noma (rak debelog crijeva) rezultat su benignih promjena u početnom stadijumu koje nazivamo polipima. Ukoliko se polipi otkriju i uklone na vrijeme, razvoj karcinoma debe­log crijeva može biti zaustavljen. Polipi u debelom crijevu obično prolaze bez simptoma, te mogu ostati neotkriveni niz godina. Zbog toga je rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma veoma važno jer su šanse za preživljavanjem za 90% veće.

HELICOBACTER HEALTH CARE TEST

Infekcija uzrokovana bakterijom Helicobacter pylori u velikom broju slučajeva ne pokazuje simptome, ali ukoliko imate simptome kao što su bol u gornjim djelo-vima trbuha, gorušica, mučnina, nadutost, otežano varenje, nekada i povraćanje, uradite ovaj test koji otkriva prisustvo bakterije Helicobacter pylori. Zašto je važna rana dijagnoza?

Skoro polovina svjetske populacije ima problema s bakterijom Helicobacter pylori. Sumnja se da je uzročnik čira i tumora želuca. Ukoliko se otkrije na vrijeme, može se izliječiti antibiotskom terapijom koju ljekar propiše.

CHLAMYDIA HEALTH CARE TEST

Prisustvo bakterije Chlamydia trachomatis u najvećem broju slučajeva prolazi bez ikakvih simptoma, ali može i da se javi peckanje pri mokrenju, pojačan

vaginalni sekret, vaginalno krvarenje između ciklusa, bol u donjem dijelu leđa ili bol pri seksualnom odnosu. U tom slučaju preporučujemo test koji otkriva prisustvo ove bakterije.

Zašto je važna rana dijagnoza?

Test se preporučuje ženskoj populaciji koja je seksualno aktivna, jer se u 95% slučajeva ova bakterija prenosi polnim putem. Neliječena infekcija može dovesti do ozbiljnih poremećaja – disfunkcije polnih organa, muškog i ženskog steriliteta, povećanog rizika za vanma-teričnu trudnoću, kao i prijevremenog porođaja. Liječe­nje je veoma važno u toku trudnoće zato što oko 50% zaraženih majki infekciju, u toku porođaja, prenese na novorođenče, pri čemu može doći i do pojave mnogih komplikacija.

MENOPAUSE HEALTH CARE TEST

Ukoliko imate simptome kao što su neredovan menstrualni ciklus ili njegov izostanak, valunzi, lupanje srca, poremećaj sna i uznemirenost, preporučujemo vam ovaj test koji otkriva da li ste ušli u menopauzu.

Zašto je važna rana dijagnoza?

Žene u menopauzu obično ulaze oko 50-te godine, ali je moguće da se to dogodi i ranije i kasnije. Test detektuje povećano prisustvo FSH (folikulo-stimulirajući hormon) koji se javlja čim nastupi menopauza. Nivo ovog hormona ostaje konstantno povišen i nakon tri do pet godina od pojave posljednje menstruacije. Ukoliko su rezultati pozitivni, posjetite svog ljekara kako bi vam propisao terapiju kojom će se ublažiti simptomi menopauze ili preve-nirati oboljenja kao što su osteoporoza i kardio-vaskularne bolesti.

URINARY INFECTION HEALTH CARE TEST

Hronične upale urinarnog trakta, svaka vrsta zapaljenskog žarišta ili bakterijska infekcija mogu od skoro da se provjere i u kućnim uslovima u privatnosti svoga doma. Test je visoko osjetljiv i ukoliko postoji i najmanja količina leukocita, nitrita ili proteina u mokraći, test traka će to pokazati. Pečenje pri mokrenju, promjena boje urina, bolovi u gornjim partijama urinarnog sistema su ozbiljan znak da trebate da uradite ovaj test.

Svi ovi testovi dostupni su u bolje snabdjevenim apotekama.

    Štampaj       Email
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center