Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 40  >  Aktuelni tekst

Dobro posuđe – zdrava hrana

Objavio   /  

Da nije dovoljno da ono što se krčka u loncu bude lijepog mirisa i ukusa, od domaćih namirnica, kvalitetnih i prirodno uzgajanih, već da moramo voditi računa u čemu to spremamo, možda mnogi ne znaju ili o tome ne vode računa. Međutim, danas kada više ne koristimo zemljane posude za kuvanje i drvene kašike i tanjire, i te kako moramo voditi računa u čemu spremamo jelo.

Savremeno doba izbacilo je iz upotrebe glineno i drveno posuđe, ali sve što je savremeno ne znači da je i dobro. Stručnjaci kažu da je nezdravo spremati hranu u teflonskom posudu, a treba biti oprezan i kada se radi o aluminijskom. Plastiku izbjegavati što je više moguće

Da nije dovoljno da ono što se krčka u loncu bude lijepog mirisa i ukusa, od domaćih namirnica, kvalitetnih i prirodno uzgajanih, već da moramo voditi računa u čemu to spremamo, možda mnogi ne znaju ili o tome ne vode računa. Međutim, danas kada više ne koristimo zemljane posude za kuvanje i drvene kašike i tanjire, i te kako moramo voditi računa u čemu spremamo jelo. Savre­meno doba i komercijalizacija svega, dovela je do hiperprodukcije posuđa od raznog materijala, od kojeg dobar dio, prema riječima stručnjaka, ne bi trebalo koristiti jer materijal od koga je napravljeno nepovoljno utiče na posto­janost i organoleptička svojstva hrane. fEosuđe u kome bi trebalo kuvati ne smije ispoljavati taj uticaj, mora biti neporozno i nepropustljivo, a mjesta direktnog kontakta sa namirnicama ne smiju biti premazana lakovima i bojama. Ako se namirnice kontamin­iraju od posuđa i takve dugotrajno upotrebljavaju, mogu izazvati specifične toksične, kancerogene ili teratogene efekte. Dovoljno da se ozbiljno zamislimo i zapitamo u čemu kuvati?

NAJBOLJI JE PRIRODNI MATERIJAL

Najbolje posuđe sačinjeno je od prirodnog materijala – staklo, | keramika, glina, nerđajući čelik. Zdravstveno adekvatno posuđe jeste ono od livenoga gvožđa i emajlirano. Ono je prihvatljivo za upotrebu ukoliko je dobrog kvaliteta i izrađeno od debljeg emajla. EmajliraneBpovršine moraju biti glatke i intaktne, a kvalitet se provjerava kuvanjem | rastvoru rastvora sirćetne kisjeline od 40% i ne bi smjelo da se otopi više od 0,5  mg emajla po kvadratnom centimetru površine. Trebalo bi izbjegavati upotrebu teflonskih posuda, plastike (i za čuvanje i za pripremanje hrane), te aluminijumsko posuđe. Ako se koriste plehovi, najbolji su emajlirani jer je posuđe presvučeno zaštitnim slojem emajla bezbjedno. U aluminijumske plehove najbolje je staviti masni papir, nikako aluminijumsku foliju, da aluminijum ne bi prešao u hranu. Za miješanje hrane najbolje je koristiti drvene varjače i to po mogućnosti za različitu hranu različite. Za sjeckanje obavezno koristiti drvene daske. Daska ne bi trebalo da bude mnogo vlažna, da se na njoj ne bi rastvarali minerali i vitamini koji su rastvorljivi u vodi.

U ČEMU NE SMIJEMO KUVATI?

Prema upozorenjima stručnjaka iz ove oblasti, koja inače nije dovoljno istražena, posuđe se nikako ne bi smjelo proiz­voditi od olova i legura astata. Sadržaj olova mora biti strogo ograničen i može se koristiti samo za izradu djelova koji nijesu u direktnom kontaktu s namirnicama. Ako je u pitanju posuđe za čuvanje namirnica, sadržaj olova ne smije biti veći od jedan odsto.

Posuđe od aluminijuma može se koristiti, ali samo ako je čistoća aluminijuma od kog je napravljeno skoro 100 odsto (99,6 odsto). Ono se može koristiti i za svakodnevnu upotrebu, ali opasnost predstavlja toksično jedinjenje aluminijum-hlorid, koje se stvara u kontaktu sa posoljenom hranom. Dokaz da je stvoren aluminijum-hlorid uočljiv je ako se na dnu posuđa, nakon stajanja namirnica, pojave rupice. Posuđe je oksidiralo, a dio alumi­nijuma je prešao u hranu. Međutim, štetno dejstvo po organizam ispoljava se tek poslije dugotrajnog unošenja takve hrane.

ZEMLJANO POSUĐE

Posuđe i pribor od gline, keramike i porculana izra­đuju se od lončarske gline koja se onda premaže smjesom gleđi, a potom peče. To je posuđe dobro za svakodnevnu upotrebu, ali se mora paziti da ivice budu glatke, jer ako je gleđ oštećena ne može se koristiti.

Starinski zemljani lonci i šerpe, u kojima su spremale naše bake, veoma su dobri. Danas se, međutim, unutrašnjost ovakvog posuđa premazuje lakom koji sadrži olovo, pa treba biti oprezan i kupovati ono koje nema nikakav premaz. Ono je autentičnije od lažno dekorisanog.

Na tržištu vlada prava poplava i posuđa od stakla, ali i tu treba birati ono bez dekoracije jer je mnogo pouzda­nije.

PLASTIKU I TEFLON IZBJEGAVATI

Plastika nije zdrava ako jelo u njoj dugo stoji, a plastično posuđe može biti obojeno supstancama koje sadrže metalne soli i mogu da dovedu do kumulativne intoksikacije. Reaktivnost plastike zavisi od njene strukture. Ako je mekša i fleksibilnija plastika, veća joj je reaktivnost. Takvo posuđe ili plastične vrećice brže reaguje sa hranom i dovodi do promjene organoleptičkih svojstava. Plastika ispušta polivinil – hlorid, a sadrži i ftalate koji se iz plastike izlučuju u hranu. Ftalati štete radu jetre i pluća. Plastika se ne smije koristiti u mikrotalasnim pećnicama.

Iako ekonomično spremanje hrane, prema onome što specijalisti iz oblasti higijene ističu, nije zdravo koristiti. Priprema hrane u njemu je praktična jer se skraćuje vrijeme kuvanja, može da se kuva i peče bez masnoća. Ipak, zagri­javanjem teflonskog tiganja do 240 do 350 stepeni Celzijusa dolazi do termičkog raspada teflona i razvijanja vrlo otrovnih para. Teflon u stvari ne podnosi temperature, iako se to isti­če u reklamama, već velikim zagrijavanjem nastaje mješav­ina otrovnih hemikalija. Ako se u roku od tri minuta telon zagrije do 400 °C, postupak pripreme hrane pretvara se u proizvodnju teflonskih para. Ljudi izloženi teflonskim parama obolijevaju od takozvane „teflonske gripe”. Simptomi te bolesti slični su „običnoj” gripi – povišena tjelesna tempera­tura, groznica, kašalj i bol u grlu. Pri korišćenju telonskog posuđa treba voditi računa da je telonski premaz očuvan, da se izbjegavaju bilo kakve ogrebotine. Treba ga zagrijavati uvijek dodajući masnoću ili vodu, jer će se tako imati orjentacija o postignutoj temperaturi. To posuđe nikad ne treba upotrebljavati duže od godinu dana.

    Štampaj       Email
 • Published: 1792 days ago on Avgust 1, 2012
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 24, 2013 @ 3:17 pm
 • Filed Under: Izdanje Br. 40
 • Tagged With:
 • Call for participation in the IV Medical Conference with international participation
   
   
  Esteemed Sirs and Madams ,

  We would like to inform you that in mid-May 2017, (15 – 17 May) at the Hotel Mediteran in Becici MedicalCG editorial board, under the sponsorship and participation of the Ministry of Health of Montenegro, organizes professional, but traditional IV Annual Conference on News in Medicine, Pharmacy and Health.
  The Conference participants:
  - The Ministry of Health of Montenegro,
  - Health Insurance Fund of Montenegro,
  - Agency for Medicines and Medical Devices of Montenegro,
  - Clinical Center of Montenegro,
  - Pharmaceutical Chamber of Montenegro and
  - Pharmaceutical companies and wholesalers.

  Conference topics will include, through two round tables, projection activities of the Ministry of Health and key health institutions for the current and future period, and through six sessions the current issues in the field of medicine and pharmacy will be presented at the proposals of the participants of the conference.
  At the round tables the experiences from the region in the field of health insurance and legislation in the field of medicines will be presented.

  The Scientific Committee of the event, chaired by Dr sci med. Majda Šahman Zaimović, will draw up a program of the conference by the end of April, and for the Collection of Works, the abstracts of lectures which arrive due 10 May will be published.

  The meeting is accredited by the Medical and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
  Stalls for presentation of pharmaceutical companies and wholesalers will be placed inside the Hotel Mediteran.
  Because of the discussion topics of the conference, the competence of lecturers, the optimum capacity of the Hotel Mediteran, as well as our organizational experience, we expect the conference to provide a significant contribution in the area of the current problems of the matter.
   
  With expectations of your participation in the meeting organized
   
  Respectfully yours,
   
  Executive Director ,
  Slavica Pantelic
   
   
  For more information contact us at:
  Phone/fax: 020 238 841
  Mobile phone: 067 395 032
  Email: redakcija@t-com.me

 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center