Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 37  >  Aktuelni tekst

Začetak prakse redovnih preventivnih pregleda prostate

Objavio   /  

Slažući se u ocjeni da projekti koje nalaže Memorandum o saradnji ranije imenovanih institucija predstavlja veoma značajan korak u jačanju zdravstva, predstavnici ustanova koje su stale iza projekta izrazili su spremnost da se proces preventivnog ispitivanja prisustva karcinoma prostate realizuje u što skorijem periodu.

- Sigurna sam da ćete podržati ove aktivnosti, da ćete biti strpljivi da do početka realizacije tog pilot-projekta krenemo sa jednim manjim brojem pacijenata – da bi iskustvo iz tog projekta koji je bio kod nas i kod vas bio prilika da se uradi jedan nacionalni program, kada će Država Crna Gora morati da obezbijedi sredstva za sve pacijente sa više od 50 godina – naglasila je direktorica Danilovgradskog doma zdravlja Zorica Kovačević. Ovakvi projekti trebalo bi da predstavljaju redovnu praksu u svim ustanovama najnižeg nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. Na taj način povećala bi se dostupnost metode a time i broj opserviranih slučajeva. Sve to, naravno, utiče na poboljšanje opšte slike javnog zdravlja.

SIMPTOMATOLOGIJA

Kod velikog broja pacijenata kod kojih se razvija rak prostate, izraženo je odsustvo simptoma. Simptomi su najčešće slični kao i kod drugih oboljenja prostate ili donjih djelova urinarnog sistema:

1. Učestalo mokrenje (polakiurija)

2. Otežano mokrenje (dizurija)

3. Učestalo noćno mokrenje

4. Osjećaj nedovoljno ispražnjene mokraćne bešike

5. Bolno mokrenje

6. Zastoji pri mokrenju

7. Promjena kvaliteta mlaza urina

8. Nemogućnost mokrenja (etencija urina)

9. Krv u urinu (hematurija)

10. Krv u spermi (hemospermija)

11. Poremećaj mehanizma erekcije.

ŠTA SVAKI ČOVJEK TREBA DA ZNA, brošura, doc. dr Dragoljub Perović; doc. dr Petar Kavarić, DZ „Dimitrije – Dika Marenić”, Danilovgrad, 2011.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center