Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 35  >  Aktuelni tekst

Priča o zdravlju žena jednako važna za sve

Objavio   /  

Autor: dr Fehmija Fetahović, spec. ginekologije
Žene, bez obzira u kakvim uslovima žive, kojeg su ekonomskog statusa, kakvog nivoa obrazovanja, kojoj rasi, vjeri, grupi… pripadaju imaju iste probleme u vezi „ženskog zdravlja”.

Žene, bez obzira u kakvim uslovima žive, kojeg su ekonomskog statusa, kakvog nivoa obrazovanja, kojoj rasi, vjeri, grupi… pripadaju imaju iste probleme u vezi „ženskog zdravlja”.

Mi često živimo sa predrasudama da o temi kao što je zaštita od polno prenosivih bolesti, zaštita od neželjene trudnoće, rano otkrivanje malignih bolesti i sl. žene teže pričaju. Predrasuda je i da znanje o seksualnom zdravlju prati i nivo obrazovanja i pripadnost višoj klasi društva. Iznenadimo se da neko ko nije išao u školu, ko živi u barakama i teškim životnim uslovima ponekad zna mnogo više od vršnjaka koji žive udobnim životom, završavaju visoke škole, znaju teoriju do detalja i svakodnevno znanje šire i dopunjavaju listajući strane na internetu.

Nezaštićeni seksualni odnosi nose rizik od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Ako se žene informišu o svim metodama zaštite, ako znaju koja sve sredstva kontracepcije postoje, kako se koriste, kako do njih mogu doći, može se izbjeći velika muka kroz koju prolaze žene. Tu muku su nam potvrdile žene, svojim iskustvom i teškim pričama kako su prolazile ako se kasno jave ljekaru, ako ne budu primljeni zato što nemaju knjižicu, ako su prinuđene da plaćaju usluge u privatnim ordinaci­jama, ako moraju da pribjegnu nestručnim metoma rješavanja neželjene trudnoće… Ako…

TAMPONI ILI ULOŠCI

Priča o tamponima zbog kojih su neke žene imale tzv. toksični šok nije prošlost. Tokom ljeta u primorskim gradovima žene veoma često koriste tampone da bi se kupale u moru.

Tamponi su idealna zamjena za uloške dok borave na moru, jer se mogu kupati bez ograničenja. Zbog toplote i vlažnosti u vagini na tamponima se brzo i lako razmnožavaju mikroorganizmi, pa je povećan rizik od nastanka sindroma toksičnog šoka.

ZATO: Birajte tampone provjerenih proizvođača i mijen­jajte ih čim izađete iz vode. Do šoka dolazi kada bakterija Staphilococcus auerus oslobodi otrov koji se širi putem krvi. Ovaj sindrom je rijedak, ali opasan. Polovina svih slučajeva toksičnog šoka do­gađa se kod žena koje upotrebljavaju tampone.

Sindrom toksičnog šoka nije vezan samo za ginekologiju, iako se najčešće vezuje za upotrebu tampona. Srećom, mogućno­st za nastanak ovog ozbiljnog poremećaja je vrlo mala, posebno ukoliko se tamponi koriste pravilno.

Upravo zbog toga tampone treba često mijenjati, najbolje svaka tri časa.

Sindrom toksičnog šoka najčešće se dešava kod mladih žena koje su tokom menstrualnog krvarenja koristile tampone s velikom moći upijanja. Tamponi koji imaju visoku moć upijanja i koji zbog toga obično duže stoje u vagini predstavljaju odličnu podlogu za razmnožavanje bakterije Staphilococcus auerus. Ako je vagina tokom vađenja tampona suva ili se tampon teško vadi, onda budite sigurni da on ima veću moć upijanja nego što vama treba.

Veoma je važno i da žene na vrijeme pre­poznaju simptome toksičnog šoka. Neki od tih simp­toma su: povišena tjelesna temperatura, povraćanje, proliv, glavobolja, pad krvnog pritiska, bolovi u mišićima i osip po tijelu. Ako žena uoči ovakve simptome, treba odmah izvaditi tampon i otići ljekaru.

Liječenje antibioticima. Kod oko 30% žena koje su imale ovaj sindrom bolest se ponovo javlja, mada u blažem obliku. Ženama koje su jednom imale sindrom toksičnog šoka zabranjuje se upotreba tampona.

ISPIRANJE VAGINE

Žene četo ispiraju vaginu i pri tome koriste vodu ili neki drugi rastvor, najčešće razblaženu sirćetnu kisjelinu, čaj od kamilice ili žalfije, rastvor borne kisjeline, hidrogen, razne ljeko­vite čajeve, gotove rastvore koji postoje na tržištu i mogu se kupiti u većini apoteka… Za to koriste irigator, ali nerijetko i običan plastični špric. Često to rade sa crijevom od tuša, i sličnim pomagalima.

To rade da bi isprale vaginalni sekret, spermu, ostatke menstrualne krvi ili da bi se oslobodile neprijatnog mirisa vaginalnog sekreta. Nekada žene to rade da bi se zaštitile od neželjene trudnoće.

Savjet: Ispiranje vagine ni u kom slučaju neće vas zaštititi od neželjene trudnoće, a još manje od polno prenosivih bolesti.

Ispiranje vagine se ne preporučuje i to više napravi štete nego koristi. Ako se žene često ispiraju i najobičnijom vodom, poremete ravnotežu u vaginalnoj sredini i odstrane bakterije koje normalno postoje u vagini i održavaju kisjelost vagine koja je uslov da se na razmnožavaju štetne bakterije.

Često se tokom ispiranja direktno unesu bakterije.

Nije rijetko da se žene tokom ispiranja i povrijede i ošteti se vaginalna sluzokoža i to postane ulazno mjesto za infekciju.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center