Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 34  >  Aktuelni tekst

Orgazam i druga važna pitanja seksualnog odnosa

Objavio   /  

Autor: dr Fehmija Fetahović, spec, ginekologije
Nakon niza godina provedenih zajedno, pogled na partnerovo golo tijelo nije više tako uzbuđujući. No, kako biste zadržali strast i dobar seks, i žene se moraju potruditi oko muškaraca, a ne jednostavno čekati da on napravi prvi korak. Svakodnevne obaveze, problemi na poslu i kod kuće mogu nas odvratiti od trenutaka nježnosti s partnerom.

KAKO POBOLJŠATI SEKS U BRAKU

Nakon niza godina provedenih zajedno, pogled na partnerovo golo tijelo nije više tako uzbuđujući. No, kako biste zadržali strast i dobar seks, i žene se moraju potruditi oko muškaraca, a ne jednostavno čekati da on napravi prvi korak. Svakodnevne obaveze, problemi na poslu i kod kuće mogu nas odvratiti od trenutaka nježnosti s partnerom.

Entuzijazam je jedan od ključnih faktora za podsticanje akcije u spavaćoj sobi. Stručnjaci savjetuju da prestanete čekati da on prvi priđe vama, već za promjenu vi inicirajte prvi korak. Osim što ćete partneru inicijativom pokazati da vam je i dalje neodoljivo privlačan, njegovo samopouzdanje i zadovoljstvo će narasti. Raznolikost je drugi element koji ne treba zanemariti. Naime, ljudi su bića vrlo sklona navikama, te kada jednom pro¬nađu nešto što im se sviđa, nerijetko tu stvar često ponavljaju. Shodno tome, i seksualni život vrlo lako postane stvar navike. Kako biste to izbjegli, potrudite se da predigra dugo traje, a možete je započeti već samim odlaskom pod tuš ili ostavljanjem seksi poruka za vrijeme radnog vremena. Traženje erogenih zona nikada ne prolazi bezuspješno, a isprobavanje novih seksi poza može donijeti dodatno zadovoljstvo kako vama, tako i njemu. Svakome je povremeno potrebno malo avanture koja unosi raznolikost i uzbuđenje u seksualni život. Ispričajte jedno drugome omiljenu fantaziju i provedite je u djelo. Mnogi parovi unose pravu akciju u spavaću sobu igranjem raznih uloga, dok druge uzbuđuje seks u javnosti. Darežljivost nije nešto na što treba zaboraviti u spavaćoj sobi. Stručnjaci upozoravaju da se dosta parova ponaša vrlo sebično prilikom oralnog seksa, što može narušiti ravnotežu u vezi. Stoga je veoma važno voditi računa o tome da partneru uzvratite istom mjerom. Porodični život ponekad može biti vrlo stresan, a svakod¬nevno suočavanje s problemima i međusobnim razmiricama udaljava misli od seksa. Iskren razgovor i iznošenje vlastitih želja i potreba mogu riješiti mnoge probleme, a to će sigurno uticati i na vaš seksualni život.

SEKS NAKON POROĐAJA

Ovaj tekst je odgovor na pitanje: Porodila sam se prije 5 mjeseci. Porođaj je bio jako težak. Ja i suprug nijesmo upražnjavali seksualne odnose od tada. Problem je u meni, prvo nedostatak želje, a zatim strah od bolnog odnosa. Ovo nije rijedak slučaj, i ona nije sama. Mogu slobodno reći da svaka treća, ako ne i druga porodilja ima ovaj problem. Problem je posebno naglašen ako je porođaj bio težak, ako se radila neka intervencija kao što je forceps, vakum ekstrakcija, manuelna revizija materice… Ako rana od epiziotomije dugo zarasta. Kod prvorotki strah je mnogo izraženiji i prvi seksualni odnos nakon porođaja odlaže se, u prosjeku, mnogo više kod prvorotki nego kod žena koje su već rađale. Osim straha od bola, postoji strah da nešto ne „prsne unutra” kako kažu porodilje, jer je šiveno nakon porođaja. Psiholozi to bolje znaju, ali ja to više slušam. Bojazan da se partneru neće svidjeti novi izgled, novo tijelo, opuštena koža, novonastale strije, proširena vagina, ožiljak od epiziotomije… i svijest da žena više nije tako privlačna kao prije porođaja, dodatno pojačavaju strah od prvog seksualnog odnosa nakon porođaja. Tu je i novi član, BEBA koja plače, budi se i gleda šta sad to njegova majka treba da radi. Često to žene opisuju kao: „Sramota me da to radimo u sobi u kojoj spava beba“. „Nervira me što stalno iščekujem hoće li da se probudi, zaplače…” Ne treba zaboraviti da ne tako rijetko postoji i stvarni problem kao što je smanjena vlažnost vagine koja doprinosi bolu pri pokušaju da se ima seksualni odnos. Suvoća vagine je nešto izraženija kod majki koje doje, zbog povećanog prolaktina i smanjenog estradiola (hormona koji utiče na žlijezde koje luče sluz i vlaže vaginu).

Svi ovi razlozi koje sam nabrojao, a i mnogi drugi kojih se nisam sjetio, na kraju rezultiraju sman­jenom željom za seksualnim odnosima. Kad se tome pridoda umor i iscrpljenost od nespavanja, malokrvnost koja je neliječena pa se tek nakon porođaja ispolji sa tegobama… prob­lem postaje veliki.

Izuzetno je važna podrška partnera koji se mora na­oružati strpljenjem, koji mora da pokaže interesovanje i jasno kaže da mu je njegova supruga i dalje privlačna u novoj ulozi majke, da joj bude podrška u svemu.

Najbolji stimulans za seksualnu želju je kad se žena osjeća poželjnom u svakom trenutku. Ovo psiholozi znaju bolje od mene, a žene pogotovo znaju mnogo više, zato je moj savjet da to i kažu partneru.. Treba otvoreno pričati o toj temi, o straho­vima, o gubitku želje za seksom, o izmijenjenom odnosu prema svom tijelu.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

133 people follow medicalcg