Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 28  >  Aktuelni tekst

Ljubav ih u smrt odvela

Objavio   /  

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković
U „Medicalu”, april 2011. godine, piše da je Arsenije Škatarić, rođen u selu Mataguže, kraj Podgorice, strijeljan kod Zagreba 5. septembra 1941. godine, zbog revolucio­narne aktivnosti. Njegova supruga Desanka Radovanović, rodom iz Banjaluke, kategorički je odbila život i slobodu -nije htjela da se odrekne supruga.

DR RUŽA RIP IZ SOMBORA TRAGIČNO NASTRADALA U KOLAŠINU

Mala mens, mala animus. (Zla misao – zlo srce.)

„Latinski citati”, ur. Albin Vilhar

 

U „Medicalu”, april 2011. godine, piše da je Arsenije Škatarić, rođen u selu Mataguže, kraj Podgorice, strijeljan kod Zagreba 5. septembra 1941. godine, zbog revolucio­narne aktivnosti. Njegova supruga Desanka Radovanović, rodom iz Banjaluke, kategorički je odbila život i slobodu -nije htjela da se odrekne supruga. Sličnu sudbinu doživjela je dr Ruža Rip. Ruža je rođena u Bezdanu, somborski kraj. Kada je njen vjerenik Milutin Lakićević poslije kapitulacije Jugoslavije krenuo za Crnu Goru, ona nije htjela ostati u Beo­gradu. Milutin je poginuo maja 1942. godine na Sinjajevini. Proglašen je za narodnog heroja.

Prije Milutinove pogibije, Ruža je, pri odstupanju partizana iz Kolašina, zarobljena u mjestu Crkvine kod Kolašina. U borbi između partizana i četnika poginulo je 29 boraca i rukovodilaca, među kojima i Budo Tomović, Bajo Sekulić i Luka Simonović. Kao vjerenica Milutina Lakićevića, kao komunista i Jevrejka, Ruža je utamničena u četničkom zatvoru u Kolašinu. Poslije pet dana zatočenja, presudom če­tničkog vojnog suda, osuđena je na smrt vješanjem, zajedno sa djevojkom Đurđom Vlahović. Milorad Bulatović, u poemi „Stratištima u pohode”, poetski je prikazao njihovu smrt.

…Požurićeš, do varoši, ako stigneš, Ružu i Đurđu sa vješala dako skineš. Bez rana su, one će vam okov skidat, Ružica će vam, doktorica, rane vidat…

Dr Ruža Rip i Đurđa Vlahović, nijesu bile borci, da su nekoga ubile, a ipak su osuđene na smrt, ne strijeljanjem nego vješanjem. Pretpostavlja se da su se sudije odlučile za takvu presudu jer su znale i poštovale Član 73 Zakonika knjaza Danila iz 1855. godine kojim se propisuje: „Ako je žena bila kriva za smrt muža, osuđivana je na smrt kao i drugi ubojica, samo žena ne može biti ubijena iz puške, jer je puška i strijeljanje samo za onoga koji pušku nosi i puškom se brani.”

Jedna od prvih odredaba Ženevske konvencije bilo je proglašenje neutralnosti sanitetske službe. Sanitetsko osoblje, koje je imalo zadatak da pronalazi, prikuplja, prenosi i njeguje ranjenike i bolesnike, imalo je zaštitu i poštovanje i kada su stupali u dodir sa neprijateljem i kada su bili pod vlašću neprijatelja. Čak su i osobe koje su uprav­ljale sanitetskim ustanovama i vojni sveštenici imali zaštitu i poštovanje u ratu.

Na Petom kongresu ljekara Crne Gore, održanom 1977. godine, dr Branko Zogović je rekao da je dr Roza (Ruža Rip, iako u to vrijeme nije bila živa) bila izabrana u počasno predsjednštvo Kongresa ljekara partizana održanom u Bos­anskom Petrovcu 1942. godine. To je jedina žena ljekar, parti­zanka, koja je, kako je dr Zogović objasnio, u toku rata 1941­1945. godine bila obješena. Vlast koja je odredila da se ljekarka liši života nije poštovala ni pravila Ženevske konvencije iz 1864. godine, ali ni pravila Crvenog krsta i Crvenog polu­mjeseca.

Prof. Dragiša Rašović, istoričar, piše da je dr Ruža previjala ranjenike koji su bili ozlijeđeni u bici na Pljevljima, 1. decembra 1941. godine. Pratila ih je do Partizanske bolnice na Žabljaku. Bilo je to nježno, mladoliko žensko biće. Čitala je knjigu i u zatvoru. Odbila je ispovijest i vezanje očiju i sama je namakla omču oko vrata i odgurnula dasku ispod nogu. Pričalo se u Kolašinu da su ljudi plakali kad su gledali njeno vješanje i da su joj sudije nudile slobodu da se odrekne vjerenika i Partije i počne da liječi četnike. Nije pristala. Kao načitana i obrazovana ljekarka, bila je svjesna da je erotsko-romantičarska i ideološka ljubav odredila takav njen put. Zato je i smrt lakše podnijela.

 

 

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković

 

    Štampaj       Email
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center