Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 125  >  Aktuelni tekst

PRP terapija

Objavio   /  

Dr Duško Marković
Spezijalizant plastične i estetske hirurgije
Klinički Centar Crne Gore
Član ISAPSa, međunarodnog udruženja za estetsku plastičnu hirurgiju

PRP terapija (platelet rich plasma, autologous conditioned plasma, plazma obogaćena trombocitima) je terapija koja se koristi intenzivno u anti ageing-u u posljednjih 10-tak godina, a predstavlja primjenu koncentrata trombocita i proteina plazme, koji se dobija iz pune krvi nakon centrifugitanja i uklanjanja ostalih ćelijskih elemenata. Popularnosti PRP je svakako dorpinijela promocija od strane zvijezda šou biznisa, a najpoznatiji je kao „vampirski“ tretman. Osim kod anti ageinga i plastične hirurgije, PRP nalazi svoju široku primjenu kod povreda lokomotornog sistema. Njačešće su to povrede mekotkivnih struktura velikih zglobova kod uganuća i iščašenja. PRP se koristi i u oralnoj hirurgiji…

PRPPRP terapija (platelet rich plasma, autologous conditioned plasma, plazma obogaćena trombocitima) je terapija koja se koristi intenzivno u anti ageing-u u posljednjih 10-tak godina, a predstavlja primjenu koncentrata trombocita i proteina plazme, koji se dobija iz pune krvi nakon centrifugitanja i uklanjanja ostalih ćelijskih elemenata. Popularnosti PRP je svakako dorpinijela promocija od strane zvijezda šou biznisa, a najpoznatiji je kao „vampirski“ tretman. Osim kod anti ageinga i plastične hirurgije, PRP nalazi svoju široku primjenu kod povreda lokomotornog sistema. Njačešće su to povrede mekotkivnih struktura velikih zglobova kod uganuća i iščašenja. PRP se koristi i u oralnoj hirurgiji.

Najčešće indikacije za primjenu PRP tretmana u anti-ageing-u su:

 • znakovi starenja na licu i dekolteu,
 • dispigmentacije,
 • alopecija i prorijeđenost kose,
 • podočnjaci,
 • ožiljci od akni i
 • druge nesavršenosti na koži.

Radi se o tretmanu koji je minimalno invazivan. Oporavak je kratak. Nakon tretmana boja kože je ujednačenija, koža je mekša, hidriranija, izgleda zdravije, a bore su ublažene.

PRP djeluje tako što na prirodan način ubrzava regeneraciju kože i potkožnih tkiva, te tako smanjuje bore i poboljšava tonus kože. Trombociti imaju sposobnost i afinitet da se vežu za tkivni tromboplastin koji se nalazi kod oštećenja tkiva, posebno krvih sudova, i otpočnu procese cijeljenja. Obzirom da se u PRP nalaze i matične ćelije, one dodatno doprinose ovom efektu. U PRP se u različitim koncentrcija nalaze i faktori rasta koji se oslbađaju iz alfa granula: platelet-derived growth factor,  transforming growth factor beta, fibroblast growth factor, insulin-like growth factor 1, insulin-like growth factor 2, vascular endothelial growth factor, epidermal growth factor, Interleukin 8, keratinocyte growth factor, connective tissue growth factor…

PRP se priprema u laboratoriji. Razlikujemo više vrsta PRP u zavisnosti o koncetntracije leukocita i fibrina. Pacijentova puna krv se uzorkuje u epruvete sa dodatkom anti-koagulanta, najčešće ACD.  Epruveta se ivertuje 5-10 puta. Nakon toga se postavlja u centrifugu. Epruvete se stavljaju u paru, a ako je jedna onda je potrebno koristiti kontra teg iste mase. Preporuke su da se centrifugira 2 puta. Prvi put na 900 obrtaja u minuti, nakon čega se izdvojena plazma koja je siromašna trombocitima (PPP-platelet poor plasam) prebacuje u nove epruvete, i ponovo centrigugira. Ovog puta na 1000 obrtaja u minuti 10 minuta na temperaturi koja je nešto niža od sobne. Drugo centrifugiranje služi da koncentriše trombocite na dnu epruvete. Idealno bi bilo da se prije centrifugiranja i nakon prvog centrifugiranja odrede vrijednosti hematokrita i leukocita, te onda u odnosu na te parametre određivati brzinu i trajanje centrifugiranja.

Opisan pustupak je nešto komplikovaniji, i rijetko je primjeniv u ordinacijama za plastičnu i estetsku hirurgiju. Zato na tržištu postoji veliki broj pripremljenih setova koji sadrže sav potrošni materijal (epruvete, gaze, sisteme za uzorkovanje krvi, esmarh povesku itd). Svaki proizvođač nudi i preporučuje odgovarajuće centrifuge, koje imaju odgovarajući ugao pozicije epruvete, kao i program centrifugiranja tj. brzinu i trajanje. Tako se dobijaju najveće količine PRP zadovoljavajućeg kvliteta. Dakle, nema previše mjesta za improvizacije.

Postoje i setovi u kojima se nalaze kombinovane epruvete, koje se sastoje iz 2 dijela, i koje omogućavaju odvajanje plazme od ćelijskih elemenata, a što onda omogućava lakše izdvajanje PRP kroz jedno centrifugiranje. Važno je napomenuti da je PRP moguće miješati sa hijaluronskom kisjelinom, tako da se postigne još bolji anti-ageing efekat. Postoje komercijalni setovi koji nude i ovakve mogućnosti.

Pošto se pripremi PRP se aplikuje injekcionim metodama:  mikroneedleinga, dermapena, papularnim tehnikama ali i ubrizgavanjem u dublje slojeve, čak preperiostalno. Tretman obično nije pretjerano bolan. Naravno, bolnost zavisi od oštrine i debljine igle. Nakon apliciranja PRP može se dodatno aplicirati trombin ili kalcijum hlorid koji služe za indukciju oslobađanja faktora rasta.

Nakon sezonje kupanja i sunčanja, koža je oštećenja dejstvom sunčevih zraka, tako da je jesen idealno vrijeme za planiranje ovog tretmana.

 

Dr Duško Marković
Spezijalizant plastične i estetske hirurgije
Klinički Centar Crne Gore
Član ISAPSa, međunarodnog udruženja za estetsku plastičnu hirurgiju

    Štampaj       Email
 • Published: 11 days ago on Septembar 6, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Septembar 6, 2019 @ 3:28 pm
 • Filed Under: izdanje br. 125
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center