Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 118  >  Aktuelni tekst

Obilježena Evropska nedjelja prevencije karcinoma grlića materice

Objavio   /  

Povodom Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice, koja se ove godine obilježila se od 21. do 27. januara, Institut za javno zdravlje organizovao je okrugli sto na temu Značaj sprovođenja skrining programa u Crnoj Gori u cilju prevencije karcinoma grlića materice, nakon čega je uslijedila panel diskusija o dosadašnjim iskustvima u sprovođenju, predlozima i mjerama za unapređenje skrining programa u Crnoj Gori.
Ljekari povodom obilježavanja Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice pozivaju žene na redovni pregled kod svog izabranog ginekologa jednom godišnje, jer je karcinom grlića materice maligna promjena. Najčešće je uzrokovan dugotrajnom infekcijom onkogenim visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa, koji se svrstavaju u grupu seksualno prenosivih infekcija. Podsjećaju da je važno da se žene obavezno odazovu, jer kada se otkriju na vrijeme, 4 od 5 karcinoma materice su potpuno izlječivi. Pregledom koji traje samo desetak minuta može se spriječiti rak grlića materice. Skrining je jednostavna, brza, bezbolna metoda.

ijzPovodom Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice, koja se ove godine obilježila se od 21. do 27. januara, Institut za javno zdravlje organizovao je okrugli sto na temu Značaj sprovođenja skrining programa u Crnoj Gori u cilju prevencije karcinoma grlića materice, nakon čega je uslijedila panel diskusija o dosadašnjim iskustvima u sprovođenju, predlozima i mjerama za unapređenje skrining programa u Crnoj Gori.

Ljekari povodom obilježavanja Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice pozivaju žene na redovni pregled kod svog izabranog ginekologa jednom godišnje, jer je karcinom grlića materice maligna promjena. Najčešće je uzrokovan dugotrajnom infekcijom onkogenim visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa, koji se svrstavaju u grupu seksualno prenosivih infekcija. Podsjećaju da je važno da se žene obavezno odazovu, jer kada se otkriju na vrijeme, 4 od 5 karcinoma materice su potpuno izlječivi. Pregledom koji traje samo desetak minuta može se spriječiti rak grlića materice. Skrining je jednostavna, brza, bezbolna metoda.

Većina žena odaziva se na pozive za ginekološki pregled. Međutim, značajan broj je nedostupan jer su im mobilni telefoni van fukcije. Sve žene, a naročito mlade djevojke, koje imaju redovne seksualne odnose, a još uvijek nijesu izabrale svog ginekologa, treba da ga izaberu i da se registruju u domu zdravlja na teritoriji svoje opštine.

Kako ne postoje upozoravajući znaci da je rak grlića materice u razvoju, ljekarski pregled u sklopu takozvanog skrining programa predstavlja jedinu mogućnost ranog identifikovanja početnih promjena koje ukazuju na karcinom grlića materice, što omogućava preduzimanje adekvatnih terapijskih mjera.

U većini slučajeva organizam će se izboriti sa HPV infekcijom, ali često ponavljane i uporne HPV infekcije imaju osobinu da dovodu do razvoja pre-malignih, a zatim i malignih promjena, odnosno raka grlića materice. Infekcije koje traju duže od dvije godine označavaju se kao stalne i pretpostavlja se da su one kancerogenog karaktera. Drugi faktori rizika koji utiču na razvijanje karcinoma grlića materice, kako je na skupu navedeno, odnose se uglavnom na nebezbjedno seksualno ponašanje, rano stupanje u seksualne odnose, čestu promjenu seksualnih partnera, smanjenu otpornost i oslabljen imunitet organizma, najčešće kod hroničnih bolesti, kao i prekomjerna upotreba duvana, alkohola i droga.

Otkrivanje ove opake bolesti u ranoj fazi omogućava rano započinjanje terapijskih procedura, čime su šanse za izlječenje značajno bolje.

Na ovom sastanku predstavnici zdravstvenih institucija razmjenili su iskustva, što za cilj ima rano otkrivanje raka grlića materice, te sprječavanje komplikacija sprovođenjem skrining programa i redovnih ginekoloških pregleda. Od menadžmenta zdravstvenih ustanova će se u kontinuitetu zahtijevati da daju svoj doprinos u savladavanju ovog problema i kroz redovno dostavljanje plana i realizaciju aktivnosti skrininga što će, između ostalog, poslužiti Ministarstvu zdravlja da planira buduće aktivnosti.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio dr Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, ukazujući da je savremeni svijet izložen mnogim zdravstvenim prijetnjama, a jedna od njih je svakako karcinom grlića materice. U svijetu od ove bolesti sve češće obolijevaju mlade žene, iako je ta bolest potpuno izlječena ako se otkrije na vrijeme.

- Koristim priliku da povodom obilježavanja nedjelje prevencije grlića materice pozovem žene na redovne preglede kod izabranih ginekologa. Transrodne osobe koje imaju cervikalni dio materice su takođe u riziku i treba da se jave svom ljekaru – kazao je dr Knežević.

Ministarstvo zdravlja, poštujući i slijedeći rad međunarodnih institucija kao što je Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, po riječima dr Kneževića, postavilo je strateške ciljeve u ovoj oblasti, te ukazalo na potrebu intenziviranja korišćenja mjera prevencije, kako skrininga tako i uvođenja vakcina protiv HPV virusa, koja će ući u kalendar imunizacije za ovu godinu.

- Kombinacijom ove dvije mjere prevencije vakcinacije i skrininga obezbijedićemo najučinkovitije sprečavanje obolijevanja od karcinoma grlića materice. Podsjećam da je pilot projekat za ovaj skrining počeo 2016. godine, kao pilot projekat u Podgorici, a da se od februara prošle godine radi na čitavoj teritoriji Crne Gore. Prema podacima za prošlu godinu, kako je iznio Institut za javno zdravlje, pozvano je 60% žena, od kojih se 70 % odazvalo. Ipak naš cilj je da se ovim programom pozovu sve, i da se odazove svaka žena – apelovao je dr Knežević.

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje prof. dr Agima Ljaljević, naglasila je da je karcinom grlića materice preventabilnog karaktera, što znači da pravovremene i adekvatne aktivnosti mogu da spriječe njegovu pojavu i pojavu komplikacija, a istraživanja kažu čak i za 8 %. Međutim, iako je preventivnog karaktera, još uvijek se nalazi na vodećem mjestu na listama morbiditeta i mortaliteta u svijetu, a i u Crnoj Gori. Prema podacima sa kojima se raspolaže, kaže se da je jako veliki broj žena koje obolijevaju od ove bolesti, odnosno da je to jaka zavisnost socio-ekonomskih karakteristika zemlje, koja ukazuje na postojanje nejednakosti u zdravlju.

Strana: 1 2 3

    Štampaj       Email
 • Published: 15 days ago on Februar 6, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Februar 6, 2019 @ 7:25 pm
 • Filed Under: izdanje br. 118
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center