Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 118  >  Aktuelni tekst

Homeopatija u prevenciji i liječenju gripa

Objavio   /  

Dr Snežana Tomić, homeopat

Za razliku od obične prehlade, grip se manifestuje ozbiljnijom i komplikovanijom simptomatološkom slikom, koja može ostaviti i svoje posljedice u vidu oslabljenog imunog i respiratornog sistema, opšte sabosti, hroničnog kašlja…
Djeca i starije osobe su podložnije virusu gripa. Djeca zbog nerazvijenog imunog sistema a starije osobe zbog oslabljenog imunog sistema koji je često kompromitvan već postojećom hroničnom bolešću, što čini pripadnike starije populacije posebno ranjivim u epidemiji gripa…

biljkeZa razliku od obične prehlade, grip se manifestuje ozbiljnijom i komplikovanijom simptomatološkom slikom, koja može ostaviti i svoje posljedice u vidu oslabljenog imunog i respiratornog sistema, opšte sabosti, hroničnog kašlja…

Djeca i starije osobe su podložnije virusu gripa. Djeca zbog nerazvijenog imunog sistema a starije osobe zbog oslabljenog imunog sistema koji je često kompromitvan već postojećom hroničnom bolešću, što čini pripadnike starije populacije posebno ranjivim u epidemiji gripa.

Najčešći simptomi su visoka temperature, groznica, glavobolja i težina u glavi i očima, lomnost u mišićima i kostima, opšta slabost, najčešće suvi kasalj, bol u grlu. Obično, u nekomplikovanim slučajevima  grip traje oko nedjelju dana, ali osjećaj slabosti i kašalj mogu potrajati i duže.

Odmor, hidriranje organizma zdravim napicima u vidu čajeva i limunade i lagana zdrava ishrana u vidu domaće pileće supe sa povrćem npr., su važni za brz i potpun oporavak.

U epidemiji gripe ne treba paničiti. Po nekim statistikama, od gripa nakon izloženosti virusu oboli od 40 do 60 posto populacije, u zavisnosti, kako smo gore naveli, od uzrasta i generalnog stanja organizma. Sa prevencijom u vidu zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, urednog načina života sa dovoljno sna, možete biti onaj dio statističke grupe koji ne podliježe virusu gripa.

Virusi imaju problem da se razviju u sredini gdje je Ph ćelije bazan. Ćelija je bazna ako u njoj ima dovoljno kiseonika i hranljivih materija koje stvaraju bazan ph, a to su svježe povrće i voće. Bijelo brašno, kravlje mlijeko i slatkiši stvaraju, kako kisjeli Ph koji pogoduje razvoju virusa, takoi  sluz u bronhijama i plućima koja hrani i podržava virus gripa. Pravilna ishrana, fizička aktivnost i pozitivan stav prema drugima i životu najbolja su preventiva u sezoni gripa.

Naravno, ni to vam neće pomoći ako izađete “goli” na hladnocu, kako mi mame znamo to da nazovemo. Utopljavanje i adekvatno oblacenje, kao i osnovna higijena ruku se podrazumijevaju.

Homeopatska medicina pruža pomoć u liječenju gripa kroz homeopatske ljekove koji se biraju individualno prema slici sveukunih simptoma pacijenata. U praksi se srijećemo najčešće da dvije oboljele osobe dobiju različitu homeopatsku terapiju bez obzira na istu dijagnozu, u ovom slučaju gripa. Lijek se ne bira prema dijagnozi već za pacijenta na osnovu specifičnosti njegovih simptoma.

U svrhu informisanja navešćemo nekoliko homeopatskih primjera tretiranja simptoma gripa prema diferencijalnoj dijagnozi, tj. različitostima u simptomatološkoj slici pacijenta.

Gelsemium

Ovo je homeopatski lijek koji pokriva svojom simptomatološkom slikom većinu slučajeva sezonske  influence ili gripa u praksi.

Početak razvoja simptoma praćen je intenzivnom slabošću naročito izraženo u mišićima. Pacijent se žali na bolove u mišićima i iscrpljenost, kao da ga je sva životna snaga napustila.

Glavobolja u potiljačnom dijelu glave, često pulsirajuća sa širenjem prema vratu koji je često ukočen. Jedan od ključnih simptoma je težina i bol u očima, naročito kada pacijent pogleda nagore. Kapci su teški, olovni a očne duplje osjetljive. Povišena temperatura praćena je jezom koja ide uz i niz kičmu, sa osjećajem kao da je neko prolio hladnu vodu niz leđa, sa podrhtavanjem estremiteta i osetljivošću na hladan vazduh i promaju.

Jos jedan od karakteristicnih simptoma slike Gelsemiuma je odsustvo žedji i pored povišene temperature i suve bukalne  sluzokože.

Mentalna slika praćena je nezainteresovanošću, otupljenošću, pacijent želi da  ga ostave na miru.

Eupatorium Perfoliatum

Pored Gelsemiuma, i ovaj homeopatski lijek je često indikovan kod gripa, i zbog sličnosti u simptomatoloskoj slici sa Gelsemiumom, potrebno je utvrditi dobro simptome  pacijenta po pitanju modaliteta po kojima se ova dva lijeka razlikuju. Karakteristika Gelsemiuma je lomnost i bol u mišićima, dok je kod Eupatoriuma bol izražena u kostima i to skoro svim, od ruku, ramena, nogu, naročito potkoljenicama,  leđima i kukovima. Bol može biti dosta jak i to pacijentima najviše smeta. Opisaće bol kao da su mu kosti polomljene a zglobovi razglavljeni. S bolom ide i nervoza i uznemirenost, kao i potreba da se kreće da ublaži bol, suprotno od nepokretnosti i osjecaja velike fizičke slabosti kod Gelsemiuma.

Još jedna razlika i potvrđujući simptom jeste žeđ koju pacijent osjeca kod Eupatorijuma a koja je odsutna u slici Gelsemiuma.

Baptisia

Homeopatski lijek indikovan za influencu kod koje se simptomi razvijajo brzo i intenzivniji su u poređenju sa simptomima Gelsemiuma. Kao i kod Gelsemiuma, prisutna je muskularna slabost i bolovi u mišićima. Lice pacijenta je obično crveno sa kongestijom u glavi koja se manifestuje vrućinom i otečenošću, pogotovo očnih kapaka. Razlika u odnosu na Gelsemium, kod koga pacijent osjeća težinu u očima i teško podiže gornje kapke. Često pacijent osjeća vrućinu i kongestiju samo u glavi, dok je ostali dio tijela hladan.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 15 days ago on Februar 6, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Februar 7, 2019 @ 12:00 am
 • Filed Under: izdanje br. 118
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center