Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 117  >  Aktuelni tekst

Prezentovani projekti Kliničkog centra

Objavio   /  

Direktor Kliničkog centra dr Jevto Eraković sa saradnicima, medicinskom direktoricom prof. dr Marinom Ratković i direktorom Centra za nauku prof. dr Filipom Vukmirovićem na konferenciji za štampu 14. Decembra, predstavio je rezultate rada u protekloj godini i najavio ambiciozne projekte koje planiraju za sledeću godinu. Istakao je da rezultati rada služe na ponos Kliničkom centru te da dokazuju koliko rada, energije i truda ulažu doktori i svi zaposli Kliničkog centra Crne Gore. U KC-u zaposleno je preko 2500 ljudi, od čega više od 550 ljekara dok se oko 40 hiljada pacijenata hospitalizuje i preko million i po usluga se obavi godišnje na poliklinici.

Direktor Kliničkog centra dr Jevto Eraković sa saradnicima, medicinskom direktoricom prof. dr Marinom Ratković i direktorom Centra za nauku prof. dr Filipom Vukmirovićem na  konferenciji za štampu 14. Decembra, predstavio je rezultate rada u protekloj godini i najavio ambiciozne projekte koje planiraju za sledeću godinu. Istakao je da rezultati rada služe na ponos Kliničkom centru te da dokazuju koliko rada, energije i truda ulažu doktori i svi zaposli Kliničkog centra Crne Gore. U KC-u zaposleno je preko 2500 ljudi, od čega više od 550 ljekara dok se oko 40 hiljada pacijenata hospitalizuje i preko million i po usluga se obavi godišnje na poliklinici.

- Naš ponos su i mladi ljekari, a to je dokaz koliko se ulaže u napredak i rad Kliničkog centra. Trenutno su na specijalizaciji 202 mlada ljekara. Ove godine nam je stiglo 28 ljekara sa specijalizacije, dok se naredne godine očekuje dolazak oko 60 novih specijalista i u narednom periodu tom dinamikom, sukcesivno oko 50 do 70 novih ljekara i to predstavlja sjajan kapacitet i potencijal napretka i razvoja Kliničkog centra. Kao krovna institucija moramo biti na visini zadatka u svakom trenutku – kazao je dr Eraković.

On je naglasio da će fokus KC-a u narednoj godini biti kontinuirana medicinska edukacija i potpuno nova organizacija Centra za nauku, gdje će se pored kontinuirane medicinske edukacije sprovoditi trenažni centar kako za ljekare iz KC, tako i za doktore iz čitavog zdravstvenog sistema Crne Gore.

- Do kraja godine bićemo u prilici da pustimo u rad linearni akcelerator čija je vrijednost 2,5 miliona eura, koji će pospiješiti radio terapiju za onkološke pacijente i biće najsavremeniji u regionu, najsavremenije generacije. U sledećoj godini planiramo nabavku još jednog linearnog akceleratora, tako da će Crna Gora sa tri linearna akceleratora sa brojem stanovnika koje pokriva biti najrazvijenija zemlja u region sa pokrivenošću radioterapije. Pored toga u Crnoj Gori ima pet magnetnih rezonanci, od čega su dvije u privatnim zdravstvenim ustanovama.  U budućem periodu planira se nabavaka još jedne magnete rezonance, ali to ne može biti realizovano 2019. Godine.

Najavljujem instalaciju nove angio sale i tada će KC imati tri angio sale. Napravićemo veliki iskorak i uvešćemo procedure koje do sada nisu rađene. Planiramo i nabavku nove opreme za neurologiju, kao i u oblasti hirurgije jer hirurgija mora biti segment svake oblasti – istakao je dr Eraković.

Kako je dodao, ove godine je nabavljen i skener za Dječju bolnicu vrijedan oko 750.000 eura.

U dogovoru sa Fondom i ministarstvom finansija za sledeću godinu je planiran Fond za eksperte te će KC moći da ugosti najveća evropska imena iz oblasti medicine, koja će edukovati ljekare KC i prezentovati nove metode i tehnike rada.

Fokus našeg rada u narednom periodu će i dalje biti smanjivanje liste čekanja. Za mnoge procedure ne postoje liste čekanja kao i za bilo kog hitnog pacijenta. Po prioritetu se pacijenti primaju u KC.  Takođe, najavio je infrastrukturne planove, prije svega otvaranje intenzivne jedinice Klinike za neurologiju, čime će se dobiti mogućnost liječenja najtežih pacijenata na savremeniji i bolji način. Planirana je rekonstrukcija Interne klinike, Centara za patologiju i Centara za plastičnu hirurgiju.

Jedan od najvažnijih strateških planova je izmještanje klinika iz prostora parka Petrovića u krug Kliničkog centra Crne Gore i zahvaljujući dobroj saradnji sa Evropskim institucijama obezbjeđena su materijalna sredstva za Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za dermatovenerologiju. Pema riječima dr Erakovića projekat je gotov, prihvaćen, zgrada je ucrtana u detaljnom urbanističkom planu i u toku je pribavljanje ostalih dozvola.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo planiran je Baby friendly program i obezbijeđana su sredstva za realizaciju tokom sledeće godine.

Klinika za imunologiju i genetiku će biti izmještena na mjesto bivšeg Zavoda za transfuziju krvi.

                                                                                              PR služba KCCG

    Štampaj       Email
 • Published: 8 days ago on Januar 10, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 10, 2019 @ 6:51 pm
 • Filed Under: izdanje br. 117
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center