Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 117  >  Aktuelni tekst

Perspektive zdravstvenog turizma u Crnoj Gori

Objavio   /  

Izražavajući posebnu zahvalnost na inicijativi da se u sadržaj Sedmog sajma medicine uključi ono što ima da kaže Ministarstvo turizma, predstavnica ove institucije Sandra Bojanić prezentovala je potencijale i pravce razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori. U pitanju nije, kao što se obično misli, nešto novo. — Zdravstveni turizam je, u principu, možemo sigurno reći, star koliko i turizam uopšte, ali jeste tačno i jeste činjenica da on krajem 20-og vijeka doživljava procvat i ekspanziju na globalnom turističkom tržištu — objasnila je Bojanić.
Kada se govori o potencijalima zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, kako je ovom prilikom objašnjeno, trebalo bi ipak da ih prvenstveno valorizujemo i napokon stavimo u funkciju. Prednost je, svakako, što smo mala zemlja. To znači da uz mala ulaganja možemo da pružimo jako mnogo sadržaja…

Na Sedmom sajmu medicine govoreno i o zdravstvenom turizmu sandra bojanic

Izražavajući posebnu zahvalnost na inicijativi da se u sadržaj Sedmog sajma medicine uključi ono što ima da kaže Ministarstvo turizma, predstavnica  ove institucije Sandra Bojanić prezentovala je potencijale i pravce razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori. U pitanju nije, kao što se obično misli, nešto novo. — Zdravstveni turizam je, u principu, možemo sigurno reći, star koliko i turizam uopšte, ali jeste tačno i jeste činjenica da on krajem 20-og vijeka doživljava procvat i ekspanziju na globalnom turističkom tržištu — objasnila je Bojanić.

Kada se govori o potencijalima zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, kako je ovom prilikom objašnjeno, trebalo bi ipak da ih prvenstveno valorizujemo i napokon stavimo u funkciju. Prednost je, svakako, što smo mala zemlja. To znači da uz mala ulaganja možemo da pružimo jako mnogo sadržaja.

 

Zašto zdravstveni turizam u Crnoj Gori ?

-Velika prirodna raznolikost na malom prostoru, mogućnost boravka na plaži i planinama u jednom danu;

- Kvalifikovan kadar

- Sigurna destinacija

- Niže cijene usluga od zemalja konkurenata članica EU-a;

- Razlika u nadmorskoj visini;

- Očuvana sredina, vazduh, voda;

- Veliki broj prirodnih atrakcija (plaže, kanjoni, pećine, planine) i manifestacija;

- Autentična, tradicionalna kuhinja;

- 5 nacionalnih parkova, preko 10% teritorije Crne Gore;

- Bogato kulturno-istorijsko i religijsko nasljeđe.

 

 

Govoreći o sadržajima koji se pružaju u tri osnovne kategorije: lječilišni, velnes i  spa turizam, Bojanić je objasnila da pogotovu spa i velnes usluge imaju dosta mogućnosti, ali i dosta ograničenja. Oni čine redovan sadržaj hotela sa 4-5 zvjezdica.  — Tržište postaje prezasićeno time, i jako je važno voditi računa da se bude u trendu, ali i da imamo autentičnu ponudu, koja bi bila spoj orijentalnih i istočnjačkih metoda, ali i nečega što je specifično za Crnu Goru — naglasila je ona. Medicinski velnes ima jako mnogo mogućnosti, ali i ograničenja, pogotovu u smislu zakonske regulative koja se tiče uvođenja medicinske usluge u uslužne centre.

 

U toku predavanja istaknuta je neophodnost donošenja strategije, i uopšte zakonske regulative vezane za ovu oblast, koja bi se bavila terminološkim nedoumicama, preciziranjem resursa i brojnim drugim pitanjima iz ove oblasti. — Ako nemamo strateške smjernice, zaokruženu turističku ponudu, neće biti posebnih pomaka — naglašeno je ovom prilikom. Donošenje Strategije razvoja zdravstvenog turizma najavljeno je za skoriji period.

 

U najznačajnije institucije ovog sektora, kako je navela Bojanić, spadaju: Institut „Dr Simo Milošević”, OB „Meljine”, SB „Brezovik”, ali postoji i značajna inicijativa privatnog sektora. Posebno interesantim se čini dentalni sektor, čije su cijene stomatoloških usluga kod nas  znatno niže nego u turističkim izvorištima, pa, kako je objasnila Bojanić, i u tom smislu možemo parirati ostalima.

— Ovi klijenti su jako zahtjevni, mnogo očekuju, mnogo traže, ali su zato spremni i da plate. Prema zvaničnim statističkim podacima Svjetske turističke organizacije, u prosjeku klijent zdravstvenog turizma za boravak  5-7 dana potroši 6.000-8.000 evra — navela je Bojanić. Bavljenje zdravstvenim turizmom  predstavlja posao u kom se mora isplanirati kompletan dan, kojim se akteri moraju ozbiljno baviti. U tom smislu je posebno važna sinergija, posebno ona između zdravstva i turizma, ako i saradnja na regionalnom nivou. — Zdravstveni turizam je velika šansa za Crnu Goru, ne samo šansa, već jedna neophodnost i nadam se da ćemo zajedno uspjeti da pronađemo najbolji put, iz javnog sektora i iz privatnog, kako da unaprijedimo ovaj oblik turizma — rekla je na kraju.

                                                                                      Anita Đurović

    Štampaj       Email
 • Published: 8 days ago on Januar 11, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 11, 2019 @ 1:47 am
 • Filed Under: izdanje br. 117
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center