Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 117  >  Aktuelni tekst

Novi koncept liječenja kičme i svih bolnih stanja

Objavio   /  

Dr Dušan Nenezić, mr sci
Fizijatar, PIT specijalista, akupunkturolog,
hiropraktičar – atlasspecijalista

Prijeko potreban balans i mir u savremenom životu se sve više traži a sve teže nalazi. Užurban tempo života protkan stresom i psihofizičkom iscrpljenošću dovodi nas u stanje disblansa koje je u osnovi energetske prirode. Zastoj protoka energije u organizmu, ili energetske blokade, su mjesta na kojima se javlja bol, formiraju bolni sindromi koji su povezani sa usporenim protokom u ostalim organima, pa se simptomi povezuju u bolesti…

nenezicPrijeko potreban balans i mir u savremenom životu se sve više traži a sve teže nalazi. Užurban tempo života protkan stresom i psihofizičkom iscrpljenošću dovodi nas u stanje disblansa koje je u osnovi energetske prirode. Zastoj protoka energije u organizmu, ili energetske blokade, su mjesta na kojima se javlja bol, formiraju bolni sindromi koji su povezani sa usporenim protokom u ostalim organima, pa se simptomi povezuju u bolesti.

Koncept PIT-A

Perineuralna injekciona terapija – Akupunktura

Koncept PIT-A je jedinstven po svojoj kompatibilnosti jer su i jedna i druga metoda povezane sa meridijanima koji pokrivaju cijelo tijelo.

Dejstvo  vitamina i prirodnih rastvora u potkožnim bolnim tačkama na bilo kom mjestu na tijelu,  dopunjava se primjenom akupunkture u energetskim tačkama po meridijanima. Na ovaj način se djeluje  na bolno stanje sa dva pristupa, hemijski pristup vitaminama na ćelijskom nivou na mjestu bola, i energetski pristup akupunkture, kao tradicionalne metode, koji efikasno djeluje na opšte stanje organizama i smanjuje bol na mjestu tretiranja. PIT-A koncept je svoju efikasnost zasnovao na kompatibilnosti djelovanja na ljudsko tijelo ove dvije metode na potpuno efikasan i siguran način.

Akupunktura

Akupunktura  je grana tradicionalne kineske medicine stara preko 5000 godina, a na našem prostoru tek u novije vrijeme sve više dobija na značaju i biva prepoznata kao ravnopravna metoda za liječenje, no ona je mnogo više od toga.

Pozitivno  dejstvo  akupunkture je   višestruko,  jer se tretiranjem akupunkturnih tačka ne utiče samo na bolne sindrome, već se pospješuje rad drugih organa sa kojim su te akupunkturne tačke povezane. Poboljšava se protok energije u cijelom organizmu i otklanjaju bolni sindromi, liječe bolesti, pospješuje zdravlje cijelog organizma. Ovakav pristup donosi brojne benefite pacijentu, skraćuje se period liječenja a produžuju se pozitivni efekti, pa pacijenti budu dugorocno zdravstveno stabilni.

Akupunktura svojim holistickim pristupom  tretira čovjeka kao cjelinu pa  se ne liječe  samo posljedice, to jest bol, već i sam uzrok nastanka bolesti.

ENERGIJA teče kroz meridijane, energetske tokove kojih ima 14, raspoređenih šest sa lijeve i šest sa desne strane, plus dva meridijana koja idu sredinom tijela, i to po jedan sa prednje i zadnje strane tijela. Prema tipu energije koja teče kroz njih, dijele se na JIN i JANG meridijane. Na meridijanima se nalazi 365 osnovnih akupunkturnih tačaka  preko kojih se može manipulisati dodavanjem ili oduzimanjem energije, zavisno od toga da li je energija u tom meridijanu prisutna u većoj ili manjoj količini od optimalne. Uz glavne meridijane postoje i sporedni, na kojima se takođe nalaze akupunkturne tačke raznih dubina kojih ima oko tri hiljade.

Kao što i sami možemo zaključiti, ovo je veoma složena i kompleksna nauka koja iziskuje veoma ozbiljan pristup. Ova drevna nauka nas uči da sve bolesti nastaju zbog poremećaja ili smanjenog energetskog potencijala u pojedinim djelovima tijela ili organima. Veoma je važno da se energija konstantno kreće kroz tijelo poput krvotoka, jer svaki zastoj daje poremećaj energetske ravnoteže, koji vremenom vodi u bolest. To znači da održavanje energije u stabilnoj ravnoteži i neometanom proticanju znači održavanje dobrog zdravlja.

Perineuralna injekciona terapija – Lyftogt PIT®

To je subkutani tretman serijama malih injekcija u području osjetljivosti nerava – bolne tacke, prirodnim supstancama. Ovaj tretman je otkriven i kasnije značajno razvijen od strane dr John Lyftogta. On se sastoji od niza malih injekcija odmah ispod kože, koje ciljaju na bolna područja gdje su živci osjetljivi, s jednostavnim i prirodnim supstancama.

Dr Lyftogt je prva osoba koja je koristila D5W za efikasno  liječenje hronične neuropatske boli i invaliditeta. U početnim istraživanjima objavio je liječenje pod nazivom subkutana proloterapija, a kasnije i neuralna proloterapija, skraćeno kao NPT.  Lyftogt Perineural Injection Treatment®. Neki Amerikanci upućuju na ovaj tretman kao PSI (perineuralna potkožna injekcija) ili PNI (perineuralne injekcije).

Ova metoda je prvo počela da se primjenjuje u Australiji  i Novom Zelandu, a zatim se proširila na Sjevernu Ameriku, Kanadu i zemlje EU. Na Balkanu ima svega par ljekara koji je primjenjuju.

Indikacije za Koncept PIT-A

Primjenjuje kod svih bolova u kičmenom stubu, vratu i krstima, velikim i malim zglobovima.

 • Glavobolja i migrena (trigeminus I facijalis).
 • Cervikobrahialnog sindroma
 • Lumboishialgie
 • Fibromialgie bolovi u mišićima
 • Diskus hernie (LS, C),
 • Polinuroptija
 • Politrauma i trauma
 • Sportske povrede
 • Gonartroza
 • Periartritisa
 • Teniskog lakta
 • Radio – carpalni sindrom
 • RA reumatski artritis

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 8 days ago on Januar 11, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 11, 2019 @ 1:34 am
 • Filed Under: izdanje br. 117
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center