Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 117  >  Aktuelni tekst

KCCG obilježio Dan ustanove

Objavio   /  

U Crnogorskom narodnom pozorištu, svečanom akademijom, obilježen 19. decembar, Dan Klničkog centra Crne Gore. Na prigodnoj svečanosti je o začaju KCCG, kao najreferentnije zdravstvene ustanove u našoj državi, prisutne podsjetio direktor dr Jevto Eraković, navodeći dostignuća naše ustanove u godini na izmaku.
- KCCG posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu, u svim oblastima se uvode nove dijagnostičke i terapijske procedure, a buduće aktivnosti naše zdravstvene ustanove biće usmjerene na edukaciju i usavršavanje ljekara u najreferentnijim evropskim i svjetskim centrima…

kccgU Crnogorskom narodnom pozorištu, svečanom akademijom, obilježen 19. decembar, Dan Klničkog centra Crne Gore. Na prigodnoj svečanosti je o začaju KCCG, kao najreferentnije zdravstvene ustanove u našoj državi,  prisutne podsjetio direktor dr Jevto Eraković, navodeći dostignuća naše ustanove u godini na izmaku.

- KCCG posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu, u svim oblastima se uvode nove dijagnostičke i terapijske procedure, a buduće aktivnosti naše zdravstvene ustanove biće usmjerene na edukaciju i usavršavanje ljekara u najreferentnijim evropskim i svjetskim centrima.

Put do modernog tehnološki, prostorno i kadrovski osposobljenog KC, koji danas može da odgovori i najsloženijim zahtjevima i potrebama pacijenata, nije bio nimalo lak. Naprotiv, njegove temelje u skromnim uslovima, često i bez osnovnih sredstava za rad, ali sa mnogo znanja i volje, gradile su generacije izuzetnih ljekara, izniklih sa ovih naših prostora. Oni su bili i ostali prepoznatljiv simbol KCCG – poručio je dr Eraković, dodajući da je KCCG referentna ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, u kojoj se godišnje hospitalizuje oko 40 hiljada pacijenata, dok se u Poliklinici pruži preko 1,6 miliona zdravstvenih usluga. Godišnje obavimo i preko 12 hiljada operacija, preko tri hiljade porođaja i preko deset hiljada dijaliza.

Sve to se, kako je kazao, postiže zahvaljujući dobroj organizaciji i angažmanu preko dvije i po hiljade zaposlenih.

Dr Eraković je rekao da je gotovo svaki segment KC rekonstruisan i modernizovan, tako da je ambijent za pacijente prijatniji, a uslovi rada za zaposlene kvalitetniji.

- KCCG posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu, a u svim oblastima se uvode nove dijagnostičke i terapijske procedure, tako da smo danas rame uz rame sa renomiranim medicinskim centrima – poručio je Eraković.

- U našoj ustanovi danas radi preko 50 doktora medicinskih nauka, preko 50 magistara medicinskih nauka i 30-ak profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ovo potvrđuje da je kadar naš najveći zdravstveni kapital u koji se ulagalo i u koji ćemo u budućnosti ulagati, jer su oni garant kvaliteta zdravstvenih usluga. Buduće aktivnosti KCCG će biti usmjerene na edukaciju i usavršavanje naših doktora u najreferentnijim evropskim i svjetskim centrima. Nastavićemo da unapređujemo i razvijamo naš KC, a time i cjelokupni zdravstveni sistem. Svi zajedno imamo dovoljno kapaciteta i znanja da odgovorimo našem najvažnijem zadatku, a to je briga o zdravlju i životu naših građana koji, ubijeđen sam, prepoznaju naš trud i rad i koji nam vjeruju – kazao je dr Eraković.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, rekao je da u KCCG danonoćno rade stručni, odgovorni ljudi, koji su maksimalno posvećeni svome poslu i pacijentima. Oni su uzor mladim generacijama ljekara koje dolaze i primjer kako se vrijednim radom i učenjem, uz najbolje doktore, postaje vrhunski medicinski stručnjak – kazao je dr Hrapović. On je istakao da Vlada Crne Gore ulaže značajna sredstva za unapređenje zdravstvenog sistema, u kojem, kako je dodao, KC ima značajno mjesto.

- Nova, najasavremenija medicinska oprema, ulaganje u adapataciju i izgradnju prostornih kapaciteta i kadrovsko ojačavanje najbolja su potvrda namjere Ministarstva zdravlja da najkvalitetnije zdravstvene usluge budu dostupne našim građanima. Za narednu godinu, za nabavku medicinske opreme, Vlada je opredijelila pet miliona eura. U prvoj polovini sljedeće godine, KCCG će nabaviti tri nova digitalna mamografa za skrining karcinoma dojke, vrijednosti 1,2 miliona eura. Time ćemo unaprijediti program za rano otkrivanje raka dojke i omogućiti njegovo širenje na sjeverni i južni region Crne Gore. Na ovaj način, uz digitalni mamograf koji u KC već radi, u punom kapacitetu, biće zaokružen program sva tri skrininga na nacionalnom nivou – istakao je dr Hrapović.

Ministartsvo zdravlja je, uz višemjesečne procedure sa Evropskom komisijom, uspjelo da obezbijedi grant sredstva Programa IPA dodijeljenih Crnoj Gori u iznosu od šest miliona eura. Od toga iznosa, četiri i po miliona eura biće uloženo u izgradnju novog objekta u krugu KC, za Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za dermatovenerologiju. Takođe, Ministarstvo zdravlja je, u saradnji sa Ministarstvom finansija i KCCG, kroz kapitalni budžet za nerednu godinu, kandidovalo izgradnju novog urgentnog bloka – kazao je dr Hrapović.

On je poručio da će Vlada i resorno ministartsvo i u narednom periodu nastaviti da unapređuju cjelokupni zdravstveni sistem u kojem KC ima ključno mjesto da bi, kako je objasnio, mogli da odgovore sve većim potrebama građana za zdravstvenom zaštitom.

Na svečanosti su uručene plakete penzionisanim ljekarima i najboljim specijalizantima u 2018. godini: dr Tei Žarković, dr Danilu Radunoviću, dr Marku Vukoviću, dr Milovanu Kaleziću i dr Mladenu Debeljeviću.

U ime nagrađenih specijalizanata obratio se dr Mladen Debeljevići rekao je da nagrade predstavljaju veliku čast, obavezu i snažan vjetar u leđa budućem radu, usavršavanju, ne samo nama dobitnicima, nego i svim ostalim kolegama specijalizantima.

Na svečanoj akademiji je prikazan kratak film o novim procedurama koje se, od ove godine, sprovode u Kliničkom centru Crne Gore kao i film koji je nastao uz pomoć arhivskog materijala i ljubaznošću dnevnog lista Pobjeda, koji je podsjetio na same početke KCCG.

PR služba KCCG

    Štampaj       Email
 • Published: 8 days ago on Januar 10, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 10, 2019 @ 6:44 pm
 • Filed Under: izdanje br. 117
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center