Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 117  >  Aktuelni tekst

KCCG – Nabavljen novi akcelerator

Objavio   /  

U Kliničkom centru Crne Gore premijer Duško Marković pustio je u rad novi linearni accelerator 25. decembra, vrijedan 2,6 miliona eura.
Direktor KCCG dr Jevto Eraković istakao je da se radi o najsavremenijem aparatu koji nema nijedna zemlja u ovom dijelu Evrope i da ulaganjem u ovakvu opremu Klinički centar prati dinamiku razvoja naše države.
Vlada je svakodnevno posvećena politikama koje treba da obezbijede da zdravstvena zaštita naših pacijenata bude na nivou zaštite koja se pruža građanima razvijenih evropskih država, kazao je premijer Duško Marković…

akceleratorU Kliničkom centru Crne Gore premijer Duško Marković pustio je u rad novi linearni accelerator 25. decembra, vrijedan 2,6 miliona eura.

Direktor KCCG dr Jevto Eraković istakao je da se radi o najsavremenijem aparatu koji nema nijedna zemlja u ovom dijelu Evrope i da ulaganjem u ovakvu opremu Klinički centar prati dinamiku razvoja naše države.

Vlada je svakodnevno posvećena politikama koje treba da obezbijede da zdravstvena zaštita naših pacijenata bude na nivou zaštite koja se pruža građanima razvijenih evropskih država, kazao je premijer Duško Marković.

Premijer je naveo da su liste čekanja za radijacijsku terapiju najkraće u regionu, ali da podatak da u Crnoj Gori svake godine od malignih bolesti oboli oko tri hiljade stanovnika, tjera na još snažniju akciju.

- Zato koristim priliku da najavim da je Vlada planirala nabavku još jednog linearnog akceleratora već u narednoj godini. Takođe, podsjećam da smo samo prošle godine za nabavku medicinske opreme izdvojili oko 12 miliona eura, od čega je za Klinički centar Crne Gore opredijeljeno gotovo sedam miliona – rekao je Marković.

Dalje usavršavanje i ulaganje u kadrovske kapacitete, istakao je on, mora ostati imperativ za Ministarstvo zdravlja. Podsjetio je da je Vlada u protekle dvije godine obezbijedila novac za 150 novih specijalizacija i 20 subspecijalizacija, a da je paralelno povećan broj ljekara na 1000 stanovnika na 3,3 u 2018. godini, u odnosu na 3,4 prosječno u EU.

Snaženje unutrašnjih kapaciteta zdravstvenog sistema omogućiće nam da sredstva namijenjena za liječenje građana u inostranstvu preusmjerimo na poboljšanje standarda zaposlenih kroz povećanje zarada i uslova rada. A već početkom 2019. godine oko 160 vaših kolega i njihovih porodica riješiće svoje stambene potrebe -kazao je premijer Marković.

Podsjećajući da je Klinika za onkologiju i radioterapiju KCCG izgrađena 2010. godine, dr Eraković je kazao da je to danas evropski centar koji je u stanju da svojim mogućnostima isprati evropske standarde i trendove.

Dr Eraković istakao je da u Klinici za onkologiju ima oko 100 zaposlenih, a, između ostalog, radi 30 ljekara specijalista, 11 subspecijalista, tri doktora nauka, pet fizičara, 11 tehničara za radioterapiju, veliki broj tehničara i medicinskih sestara sa visokom školom.

- U Klinici prosječno na radioterapiji imamo oko 80 pacijenata i osim segmenta radio terapije možemo biti ponosni da imamo dostupne ljekove za naše onkološke pacijente kakve nema ni jedna zemlja ovog dijela Evrope. Osim standardnog 3D zračenja dobijamo i nove napredne tehnike hirurške radioterapije i na taj način unaprjeđujemo tretman onkoloških pacijenata u Crnoj Gori.

Cilj je da u što skrorijem roku uopšte ne bude listi čekanja za onkološke pacijente, i istakao da je KCCG obavezan da se i dalje razvija u svim segmentima i prati savremene trendove.

Pored nabavke opreme i stvaranja boljih uslova za tretman pacijenata i rad zaposlenih, naš osnovni cilj je jačanje kadrovskih kapaciteta – kazao je dr Eraković i posebno istakao da će KCCG u naredne četiri godine dobiti više od 200 mladih ljekara specijalista.

 PR služba KCCG

    Štampaj       Email
 • Published: 8 days ago on Januar 10, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 10, 2019 @ 6:55 pm
 • Filed Under: izdanje br. 117
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center