Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 117  >  Aktuelni tekst

Grčevi ili infantilne kolike – noćna mora za mnoge roditelje

Objavio   /  

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić

Dragi roditelji, treba da znate da grčevi kod beba nijesu bolest već normalana i prolazna pojava razvojnog karaktera zdravih beba.
Oko trideset posto beba ima grčeve. Javljaju se podjednako i kod djece koja su na maminoj prirodnoj ishrani – dojene djece, i kod djece koja su na adaptiranom mlijeku. Podjednako se javljaju i kod djevojcica i dječaka. Češće se viđaju kod prijevremeno rođene djece.
Medicinska definicija infantilnih kolika glasi, da su to periodi plača od najmanje 3 sata u toku dana, češće od 3 puta nedjeljno i duže od 3 nedjelje, kod beba koje dobro napreduju i nemaju zdrastvenih tegoba…

bebaDragi roditelji, treba da znate da grčevi kod beba nijesu bolest već normalana i prolazna  pojava razvojnog karaktera zdravih beba.

Oko trideset posto beba ima grčeve. Javljaju se podjednako i kod djece koja su na maminoj prirodnoj ishrani – dojene djece,  i kod djece koja su na adaptiranom mlijeku. Podjednako se javljaju  i kod djevojcica i dječaka. Češće se viđaju kod prijevremeno rođene djece.

Medicinska definicija infantilnih kolika glasi, da su to periodi plača od najmanje 3 sata u toku dana, češće od 3 puta nedjeljno i duže od 3 nedjelje, kod beba koje dobro napreduju i nemaju zdrastvenih tegoba.

KARAKTERISE IH IZNENADNI NEUTJEŠNI PLAČ KOJI TRAJE od nekoliko minuta do 2-3h i JAVLJA SE UVIJEK U ISTO VRIJEME, BEBA SE GRČI  NOŽICAMA, ZACRVENI U LICU I NE PRESTAJE DA PLAČE. IMA STISNUTE PESNICE, NADUT STOMAK A GRČEVI PRESTAJU ČUJNIM  ISPUŠTANJEM GASA IZ CRIJEVA, A PONEKAD I STOLICE.

Grčevi počinju najčešće od druge do četvrte  nedjelje života, mada mogu početi i ranije.

Pravi uzrok nije skroz razjašnjen. Postoje mnoge pretpostavke,  jedno je sigurno – da sistem organa za varenje i poslije rođenja nije skroz spreman zbog nezrelosti  da svari mlijeko koje beba uzima, nego se i on prilagođava na ishranu bebe, pa gasovi koji nastaju prilikom varenja mlijeka rastežu zid crijeva i to jako boli bebu  i ona neutješno plače. Kako sazrijeva sistem organa za varenje tako grčevi slabe i postepeno nestaju.

Ono što često pogoršava stanje grčeva je zabrinutost i uznemirenost roditelja, bebe sve to osjećaju pa i same postaju nespokojnije. Između epizoda plača bebe su dobro, dobro jedu, lijepo napreduju i ne pokazuju ni jedan znak nezadovoljstva koji bi govorio u prilog bolesti.

Postoje brojni načini kako pomoći bebi sa kolikama, a svaki postupak zahtijeva individulani pristup, jer određene procedure pomažu nekim bebama, dok kod drugih imaju suprotan efekat ili efekat izostaje. RVENSTVENO UZMITE SVOJU BEBU U NARUČJE, ZAGRLITE JE, A AKO DOJITE STAVITE JE NA DOJKU. Neke bebe vole da se umotaju u toplo ćebe ili da se stavi topao peškir ili termofor na stomak, a drugim bebama  se više sviđa da budu potpuno oslobođene odjeće.  Roditelji ne treba da se brinu da će na taj način razmaziti bebu. Zagrljaj treba da im pruži utjehu i da im poruči „Biće sve u redu“. Lagano ljuljuškanje i pjevanje pjesmica ili uspavanki može biti od pomoći. Muzika takođe pomaže. Blaga masaža stomaka ili postavljanje na stomak dok su budni nekada je djelotvorno. Pri tom je dodatni savjet da do šestog mjeseca ne treba bebu postavljati na stomak da spava zbog opasnosti od sindroma iznenadne smrti odojčeta. Poznato je da bebu smiruje vožnja kolima. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti da provozaju bebu svaki put kada plače zbog kolika, mali trikovi su imitiranje ljuljuškanja u stolici ili izazivanje zvukova koji liče na rad motora kola, kao što su zvuk usisivača, fena za kosu ili mašine za veš i sudove. Vrlo je bitna ishrana majke ako je beba na majčinom mlijeku. Majke koje doje treba da imaju tri obroka i dvije užine dnevno. Energetska potreba za kalorijama trebala bi da je  viša od 300cal  dnevne doze.

Povecajte unos kalcijuma, cinka, magnezijuma i vitamina E i B. Namirnice koje sadrže ove vitamine i koje treba da konzumirate dok dojite su maslinovo ulje ili kukuruzno, integralne žitarice, bareno povrće ili svježe, cjeđene sokove bez dodatka šećera, kisjelo mlijeko.

Dojilja treba da izbjegava kafu, čaj i alkoholna pića. Napitke strogo treba izbjegavati.

Zabranjene namirniceza dojilje su:

–  kravlje mlijjeko i sir –  suvo jezgrasto voće (orah, kikiriki, lješnik, badem, indijski orah, pistaći) –  pasulj i sočivo –  vruć hljeb –  gazirana pića –  začinske biljke intenzivnog mirisa (bijeli i crni luk) –  povrće bogato celulozom (kelj, kupus)

Sve više se preporučuje:

 • Takozvana “colic-free” dijeta – zasniva se na tezi da bjelančevine iz kravljeg mlijeka izazivaju grčeve kod beba, te se dojiljama zabranjuje da konzumiraju tu vrstu mlijeka i mliječnih proizvoda.
 • Pored ishrane, i antibiotici mogu da utiču na grčeve ako ih konzumira dojilja ili beba, jer dio ljekova dospijeva u bebina crijeva i mijenja normalnu crijevnu floru, što pogoduje razmnožavanju nepoželjnih  bakterija  koje produkuju gasove, što uzrokuje pojavu kolika nakon nekoliko dana.
 • Kod nas na tržištu postoje različiti preparati koji se koriste u borbi protiv grčeva kod odojčadi. Probiotici u kombinaciji sa  prirodnim preparatima, koji sadrže ulje kima, pšenične klice, različite vitamine i/ili enzim laktozu. Čajevi se ne preporučuju.

Dragi roditelji, povedite računa da vas bebin plač i grčevi nekad ne zavaraju, odnosno da maskiraju bol organskog porijekla. Ako beba ima grčeve i zapušen nos, vrlo je moguća prateća upala uha. Ako to prati i povišena tjelesna temperatura, odbijanje hrane, povraćanje… obavezno odmah povedite bebu ljekaru.

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić

    Štampaj       Email
 • Published: 8 days ago on Januar 10, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 10, 2019 @ 7:20 pm
 • Filed Under: izdanje br. 117
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center