Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 117  >  Aktuelni tekst

Čišćenje jetre i žučne kese

Objavio   /  

Dr Snežana Tomić, homeopata

Od normalnog funkcionisanja jetre i žučne kese zavise mnoge vitalne funkcije u našem tijelu. Jetra je organ koji filtrira svu krv, naša fabrika za eliminisanje otpadnih i štetnih materija. Ona čisti krv od toksičnih materija, hormona, pesticida, ljekova, alkohola, nikotina i ostalih otrova koji ne bi trebali da se nalaze u našem organizmu. Ona učestvuje u stvaranju i metabolizmu masti i stvara žuč koja se skuplja u žučnoj kesi a ima funkciju varenja masti u digestivnom traktu. Međutim, jetra često postane preopterećena količinom štetnih supstanci i ne može da obavlja svoju funkciju kako treba. Ono što jetru veoma opterećuje, osim gore nabrojanih stvari, jeste i pogrešna ishrana koja obiluje prženom, masnom, ukuvanom hranom, hljebom i tejsteninama od bijelog brašna, crvenim mesom, suhomesnatim proizvodima, slatkišima, gaziranim napitcima, alkoholom…

jetraOd normalnog funkcionisanja jetre i žučne kese zavise mnoge vitalne funkcije u našem tijelu. Jetra je organ koji filtrira svu krv, naša fabrika za eliminisanje otpadnih i štetnih materija. Ona čisti krv od toksičnih materija, hormona, pesticida, ljekova, alkohola, nikotina i ostalih otrova koji  ne bi trebali da se nalaze u našem organizmu. Ona učestvuje u stvaranju i metabolizmu masti i stvara žuč koja se skuplja u žučnoj kesi a ima funkciju varenja masti u digestivnom traktu. Međutim, jetra često postane preopterećena količinom štetnih supstanci i ne može da obavlja svoju funkciju  kako treba. Ono što jetru veoma opterećuje, osim gore nabrojanih stvari, jeste i pogrešna ishrana koja obiluje prženom, masnom, ukuvanom hranom, hljebom i tejsteninama od bijelog brašna, crvenim mesom, suhomesnatim proizvodima, slatkišima, gaziranim napitcima, alkoholom.

Kada jetra ne može da isfiltrira sve toksine iz krvi onda se oni nagomilavaju u tijelu i mogu izazvati niz zdravstvenih problema i pad imunog sistema. Mnoge bolesti i tegobe imaju svoj korijen u opterećenoj jetri koja ne može da obavlja svoj posao, kao što su povišeni holesterol, gojaznost, arterioskleroza, zatvor, nadimanje, gasovi, glavobolje, migrene, akne, alergije, menopauzalni valunzi, artritis, hronični  umor i nervoza…

Toksine koji zaostaju u krvi organizam pokušava da eliminiše na drugi način, te ako crijeva i bubrezi ne mogu to da postignu, tu često koža preuzima funkciju ekskretornog organa.

Akne, ekcemi, psorijaza i druge kožne manifestacije poboljšavaju se ili nestaju nakon čišćenja jetre.

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kao posljedica uspavane jetre jesu problemi sa zučnom kesom. Ona skuplja žuč koju stvara jetra a onda se žuč koristi u varenju masti. Kada jetra ne funkcioniše pravilno onda nema ni normalnog protoka žuči a ni varenja masti. Kao rezultat stvaraju se tegobe kao što su pijesak,  kamenje  i upala žučne kese.

Hronična upala žučne kese, kao i kamenje u njoj, dovode osobu do rješavanja problema odstranjivanjem žučne kese, što još samo komplikuje stvar jos više. U nedostatku žučne kese koja skuplja žuč, a potom ga izliva u crijeva po potrebi,  žuč se razliva umjesto da se koncentriše, te je tako varenje masti veoma otežano.

Masti se ne vare kako treba pa se javljaju nadimanje, gasovi, zatvor, proliv i drugi digestivni problemi. Vitamini koji se rastvaraju u mastima, kao sto su vitamin A D E I K, ne mogu se apsorbovati kako treba i kao posljedica nastaje njihov manjak u tijelu i odgovarajući problemi povezani s njihovom funkcijom, naročito pad imunog sistema.

Nemetabolisane masti se mogu lijepiti za krvne sudove, zapušavati ih i doprinijeti srčanom i moždanom udaru, kao i arteriosklerozi. Kad krvni sudovi nemaju dobar protok onda ni odgovarajuće tkivo i organi neće dobiti ishranu i kiseonik u optimalnoj mjeri.

Usporena funkcija jetre izaziva i poremećaj na nivou nervnog sistema, gdje toksini uzrokuju agresivnost, bijes, neraspolozenje, nesanicu, anksioznost i nervozu, buđenje u 3 ujutru, što je u kineskoj medicine vrijeme koje se povezuje sa poremećajem u radu jetre.

Bijes i agresija, naročito potisnuti,  su emocije koje doprinose problemima žučne kese. Često se u razgovoru s pacijentom koji pati od problema žučne kese saznaje o životnoj situaciji koja traje godinama i koja uzrokuje hronican bijes, ljutnju i nakupljenu gorčinu. Ono što je interesantno je da je upravo gorak ukus ono što čisti jetru.

Sva hrana koju smatramo gorkom, a prevashodno zeleno lisnato povrće tipa maslačak ili žućenica, raštan, zelje, blitva, spanać, brokule, prokelj i sl. je fantastičan prečišćivac jetre i žučne kese. Sva sirova hrana prirodno čisti jetru, te je sirova ishrana od ključnog značaja za pravilno funkcionisanje jetre.

Žene Japana gotovo da ne boluju od hormonalnih i  menopauzalnih poremećaja jer se njihova ishrana zasniva na obilju ribe i sirovog zelenog lisnatog povrća i algi, te je gojaznost i opterećenje jetre mnogo rjeđe nego u Sjevvernoj Americi ili Evropi.

Par puta godišnje može se uraditi detoks tinkturom od maslačka ili silimarinom koji regenerisu i čiste jetru, naročito u proljeće kad je to  jetri najpotrebnije – da se oporavi od ukrčkanih sarmi,  suvog mesa i pečenja.

Sokovi od jabuke, cvekle, limuna i šargarepe u kombinaciji su takođe djelotvorni. Kašika djevičanskog maslinovog ulja svako jutro  i sirće od divljih jabuka čiste jetru i otapaju pijesak i kamenčiće.

Šećer je otrov za jetru te zamijenite kupovne slatkiše voćem ili domaćim slatkišima od prirodnih namirnica i ograničite njihov unos.

Naravno, preventiva je mnogo praktičnija, bezbolnija i jeftinija nego liječenje.

 

Dr Snežana Tomić, homeopata

    Štampaj       Email
 • Published: 8 days ago on Januar 11, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 11, 2019 @ 1:07 am
 • Filed Under: izdanje br. 117
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center