Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 116  >  Aktuelni tekst

Zdravstveni sistem servis svih građana

Objavio   /  

Ministarstvo zdravlja u protekle dvije godine postiglo je značajne rezultate i pokazalo da je zdravstveni sistem, servis svih crnogorskih građana, saopštio je resorni ministar dr Kenan Hrapović. On je to kazao 14. novembra, na radnom doručku sa predstavnicima medija, na kome su predstavljeni rezultati dvogodišnjeg rada Ministarstva i planovi za naredni period.
Hrapović je rekao je da je zadovoljan svojim timom, da su postignuti rezultati značajni, kao i da imaju veliku odgovornost i za ono što nije urađeno i što planiraju da realizuju. On je kazao da svakim danom raste broj ljekara u zdravstvenom sistemu.
- Ponos Crne Gore su i ljekari i medicinsko osoblje. Uglavnom se podrazumijeva se da oni moraju da odgovore na najbolji način, a nekada greška ili propust ih stavlja na stub srama. To nije dobro jer svi oni su posvećeni poslu da pruže najbolju moguću zdravstvenu zaštitu – poručio je Hrapović.
On je ukazao i da raste povjerenje građana u institucije zdravstvenog sistema…

ministarski sastanakMinistarstvo zdravlja u protekle dvije godine postiglo je značajne rezultate i pokazalo da je zdravstveni sistem, servis svih crnogorskih građana, saopštio je resorni ministar dr Kenan Hrapović. On je to kazao 14. novembra, na radnom doručku sa predstavnicima medija, na kome su predstavljeni rezultati dvogodišnjeg rada Ministarstva i planovi za naredni period.

Hrapović je rekao je da je zadovoljan svojim timom, da su postignuti rezultati značajni, kao i da imaju veliku odgovornost i za ono što nije urađeno i što planiraju da realizuju. On je kazao da svakim danom raste broj ljekara u zdravstvenom sistemu.

- Ponos Crne Gore su i ljekari i medicinsko osoblje. Uglavnom se podrazumijeva se da oni moraju da odgovore na najbolji način, a nekada greška ili propust ih stavlja na stub srama. To nije dobro jer svi oni su posvećeni poslu da pruže najbolju moguću zdravstvenu zaštitu – poručio je Hrapović.

On je ukazao i da raste povjerenje građana u institucije zdravstvenog sistema.

- Pokazujemo da zdravstveni sistem postaja i jeste servis svih građana u Crnoj Gori – kazao je Hrapović.

Odgovarajući na pitanje novinara na kom nivou zdravstvenog istema uočava najveće prisustvo korupcije, Hrapović je odgovorio da se radi o percepciji korupcije i da ne uočava ni u jednom nivou inače bi to sigurno sankcionisali. Hrapović je rekao da je sistem spreman da se uhvati u koštac sa korupcijom i adekvatno odnosi prema tom problemu. On je rekao da Ministarstvo nije dobilo ni jedno prijavu za korupciju, i da će, ako je dobiju, proslijediti nadležnim organima. Kako je naveo Hrapović, ne smije se dozvoliti da šačica ljekara ili medicinskog osoblja ugrozi cijeli zdravstveni sistem i svoje kolege.

- To niko u sistemu neće da dozvoli i pozivam javno sve koji imaju bilo kakav dokaz o koruptivnim radnjama, bilo koga u zdravstevnom sistemu, računajući i Ministarstvo zdravlja, da to dostave i biće procesuirano istog dana. To vam veoma odgovorno tvrdim – kazao je Hrapović.

Govoreći o odlasku ljekara iz Crne Gore, Hrapović je rekao da je problem odlazak svih struka i struktura iz države, a ne samo ljekara. On je saopštio da trenutno u crnogorskom zdravstvenom sistemu radi 128 ljekara iz država okruženja.

Komentarišući slučaj zlostavljanja pacijenta na odjeljenu za sudskom odjeljenju Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru, Hrapović je rekao da taj problem poznat i da su preduzeli određene mjere i aktivnosti. On je kazao da se aktivno radi na izgradnji Zatvorske bolnice u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) i da bi ona 2020. godine trebalo da bude završena.

- Na taj način ćemo trajno riješiti bitanje ovih bolesnika, koji su trenutno u Psihijatrijskoj bolnici Dobrota. U tom prelaznom periodu, razmišljamo o modelu grupisanja pacijenata, koji su iz ZIKS-a u jednom paviljonu u Dobroti, kako bi ih odvojili od drugih pacijenata – objasnio je ministar.

Kada je o napadima na ljekare riječ, Hrapović je poručio da svi moraju da dignu glas.

- Moramo zaštiti naše ljekare, koji časno i odgovorno obavljaju svoj posao. Ne smijemo da dozvolimo pijanim, ili drugim ljudima, koji žele da dobiju medicinsku njegu, da vrijeđaju i napadaju ljude koji im spašavaju život – rekao je Hrapović.

On je rekao da je protiv takvog ponašanja i na pozvao sve da stanemo na kraj takvom ponašanju, da cijenimo naše doktore i medicinsko osoblje.

Generalna direktorica Direktorata za harmonizaciju propisa i međunarodnu saradnju u Ministarstvu zdravlja, Slađana Pavlović, kazala je da je imperativ tog resora jačanje povjerenja u zdravstveni sistem i da je važno da se sve što rade u zdrsvatvenom istemu reflektuje kroz odnos pacijent-ljekar.

- Zadovoljan ljekar znači i zadovoljan pacijent, a zadovoljan pacijent je najbolji pokazatelj efikasnosti sprovođenja zdravstvenih politika – rekla je Pavlović.

U zdravstvenom sistemu Crne Gore radi 2.061 ljekar, što znači da 3,3 ljekara na hiljadu stanovnika približava državu evropskom prosjeku (3,4).

U poslednje dvije godine odobreno je 150 specijalizacija i 20 supspecijalizacija, dok su se sa specijalizacije vratila 93 ljekara.

- Ovi mladi ljudi će u narednom periodu biti velika pokretačka snaga i nosioci reformskih procesa, koje planiramo za naredni period – navela je Pavlović.

Ona je rekla da je za edukaciju zdravstvenog kadra, iz državnog budžeta, obezbijeđeno 1,4 miliona EUR, a da je kroz program kontinuirane medicinske edukacije već edukovano 3,8 hiljada ljekara.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 41 days ago on Decembar 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Decembar 9, 2018 @ 5:41 pm
 • Filed Under: izdanje br. 116
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center