Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 116  >  Aktuelni tekst

Održan Drugi kongres preventivne pedijatrije

Objavio   /  

Drugi Kongres preventivne pedijatrije Crne Gore sa međunarodnim učešćem, koji je okupio učesnike iz 13 država, predstavlja čvrst oslonac nastojanju da se obezbijedi zdrava populacija i zdravo djetinjstvo, a pravi način za to je promocija zdravlja i prevencija bolesti.
To je saopšteno na otvaranju Drugog kongresa “Novi pravci preventivne pedijatrije”, koji se od 02.11. do 04.11.2018. održao u Bečićima, a koji je organizovala Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva nauke, a akreditovala Ljekarska komora Crne Gore.
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, otvarajući skup, kazao je da Kongres preventivne pedijatrije predstavlja čvrst oslonac nastojanju da se bolest spriječi u konačnom, ali i da pokaže zbog čega je ona važna i u kom trenutku je postala važna…

On je istakao da očekuje da istraživanja budu intenzivna, navodeći da je veoma važna mobilnost i saradnja u doba globalizacije.

- Cilj nam je da postignemo rezultat, a to je da imamo što više izliječenih ljudi. Prevencija je najvažnija i zato je naziv Kongresa na mjestu – kazao je Petrušić.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, kazao je da je cilj svih učesnika na Kongresu da se obezbijedi zdrava populacija, a djeci zdravo djetinjstvo.

- Pravi način za to je promocija zdravlja i prevencija bolesti. Fond za zdravstveno osiguranje je prepoznao značaj preventivne akcije i veliki je zagovornik toga. Ono što se očekuje od svakog kongresa je razmjena znanja i iskustava i donošenje novih smjernica – rekao je Čirgić.

Fond će, kako je istakao, sa posebnom pažnjom pratiti zaključke i preporuke Kongresa i sa Ministarstvom zdravlja  jačati aktivnosti na prevenciji.

Predsjednica Udruženja pedijatara Makedonije, dr Aspazija Sofijanova, kazala je da je veoma važno na vrijeme prepoznati neke bolesti,  jer to omogućava nekome da kvalitetno proživi vijek.

- Veoma je važno da se ne izgubi majčinstvo, odnosno dojenje, koje je palo i u Crnoj Gori i u Makedoniji. Takođe, veoma je bitno da pedijatar provodi dovoljno vremena sa roditeljima i da priča o problemima, razvoju djeteta. Ne smijemo da zaboravimo imunizaciju, a u svijetu imamo antivakcinalni trend. Tu smo mi pedijatri da ubijedimo da se neke bolesti sa ovim vakcinama mogu stvarno prevenirati – rekla je dr Sofijanova.

Pedijatrica iz Italije, dr Paola Miglioranzi, smatra da su slični kongresi važni da bi se pedijatri i radnici u medicini okupili i podijelili iskustva i da bi se, kako je dodala, prevencija podigla na viši nivo, a rezultati bili uspješniji.

Pedijatar gastroenterolog iz Rumunije, dr Tudor L. Pop,  istakao je da je naročito u pedijatriji prevencija veoma važna, zbog toga što u većini zemalja, 20% stanovništva čine djeca koja će sjutra činiti cijelu populaciju.

- Kako kod nas tako i svuda u region, ima dosta problema na ovom polju. Jedan od najvećih problema jeste onaj sa vakcinacijom. Vjerovatno ste čuli da smo mi u Rumuniji imali jednu od najvećih epidemija morbila i razlog je upravo to što nemamo dovoljan procenat vakcinisane djece. Najčešći razlog je nedovoljno edukovana populacija i zbog toga je jako važno da svi radimo na tome da se taj procenat značajno poboljša – kazao je dr Tudor.

- U Rumuniji je bilo mnogo problema kada je riječ o djeci koja su imala dijagnozu Hepatitisa. Međutim, nakon snažne kampanje vakcinacije, broj djece sa problemom Hepatitisa, naročito Hepatitisa B se značajno smanjio – rekao je dr Tudor.

Na otvaranju Drugog kongresa preventivne pedijatrije Crne Gore sa međunarodnim učešćem prikazan je i spot koji su u okviru kampanje „Ne dajmo djecu bolestima“ izradili Udruženje domova zdravlja Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica i Asocijacija za preventivnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Na kongresu je učešće uzelo ukupno 56 eminentnih predavača iz zemlje i inostranstva, koji su zanimljivim, inovativnim, i nadasve korisnim predavanjima još jednom ukazali na nemjerljiv značaj preventive u pedijatrijskoj nauci.

Kongres je još jednom pobrao kritike najvećeg i najuspješnijeg skupa ove vrste u regionu, a organizatori već najavljuju održavanje Trećeg kongresa u oktobru 2020. godine.

 

Teme Drugog kongresa preventivne pedijatrije

1.  Novi pravci razvoja vanbolničke pedijatrijske zdravstvene zaštite

2. Imunizacija

3. Pedijatrijska mikrobiologija

4. Prevencija u endokrinologiji i poremećaji rasta i razvoja

5. Prevencija gojaznosti kod djece i adolescenata

6. Prevencija u gastroenterologiji i poremećaji ishrane

7. Dojenje

8. Prevencija u perinatologiji i neonatologiji

9. Prevencija nasljednih oboljenja i rijetke bolesti u pedijatriji

10. Prevencija u dječijoj psihijatriji i neurologiji

11.  Poremećaji iz oblasti autističnog spektra

12. Prevencija u kardiologiji

13. Prevencija u reumatologiji i imunologiji

14. Prevencija u dermatovenerologiji

15. Prevencija u pulmologiji

16. Prevencija u nefrologiji

17. Prevencija hemato-onkoloških oboljenja

18. Transfuziologija kod djece

19. Prevencija u dječijoj hirurgiji, oftamologiji i ORL

20. Fizikalna terapija kod djece

21. Urgentna stanja u pedijatriji; prevencija i kontrola povreda kod djece

22. Novi pravci u laboratorijskoj, UZ i RTG dijagnostici u pedijatriji

23. Promocija zdravih stilova života u pedijatriji

24. Zaštita prava djeteta kao pacijenta

25. Vaspitni stilovi i psihosocijalni razvoj rjece i omladine

26. Izazovi primjene novih informaciono komunikacionih tehnologija u pedijatriji

27. Značaj optimalne organizacije pedijatrijske službe u vanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti djece

28. Prevencija u dječijoj stomatologiji

29. Značaj statusa sestrinstva u novom razvoju pedijatrijske zdravstvene zaštite

30. Endoskopska dijagnostika stridora kod djece

31. Značaj i uloga multidisciplinarne analize smtri djeteta za preventivne mjere

R.T.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 222 days ago on Decembar 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Decembar 9, 2018 @ 6:12 pm
 • Filed Under: izdanje br. 116
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center