Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 116  >  Aktuelni tekst

Održan Drugi kongres preventivne pedijatrije

Objavio   /  

Drugi Kongres preventivne pedijatrije Crne Gore sa međunarodnim učešćem, koji je okupio učesnike iz 13 država, predstavlja čvrst oslonac nastojanju da se obezbijedi zdrava populacija i zdravo djetinjstvo, a pravi način za to je promocija zdravlja i prevencija bolesti.
To je saopšteno na otvaranju Drugog kongresa “Novi pravci preventivne pedijatrije”, koji se od 02.11. do 04.11.2018. održao u Bečićima, a koji je organizovala Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva nauke, a akreditovala Ljekarska komora Crne Gore.
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, otvarajući skup, kazao je da Kongres preventivne pedijatrije predstavlja čvrst oslonac nastojanju da se bolest spriječi u konačnom, ali i da pokaže zbog čega je ona važna i u kom trenutku je postala važna…

Kongres je čvrst oslonac nastojanju da se bolest spriječi kongres pedijatrije II

Drugi Kongres preventivne pedijatrije Crne Gore sa međunarodnim učešćem, koji je okupio učesnike iz 13 država, predstavlja čvrst oslonac nastojanju da se obezbijedi zdrava populacija i zdravo djetinjstvo, a pravi način za to je promocija zdravlja i prevencija bolesti.

To je saopšteno na otvaranju Drugog kongresa “Novi pravci preventivne pedijatrije”, koji se od 02.11. do 04.11.2018. održao u Bečićima, a koji je organizovala Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva nauke, a akreditovala Ljekarska komora Crne Gore.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, otvarajući skup, kazao je da Kongres preventivne pedijatrije predstavlja čvrst oslonac nastojanju da se bolest spriječi u konačnom, ali i da pokaže zbog čega je ona važna i u kom trenutku je postala važna.

- Da bismo našli odgovor na ovo pitanje, moramo biti svjesni šta sve donosi savremeni način života. Na sceni je najveći eksperiment na ljudima u istoriji čovječanstva – izostanak dojenja. Samo 17%  žena u Crnoj Gori doji. Tu su i ogromni izazovi sredine, zagađenje vazduha, tla i vode – kazao je dr Hrapović.

- Savremeni roditelji su izloženi povećanim radnim i emocionalnim zahtjevima a dijete manje vremena provodi uz majku, sa više stresa. Savremeno dijete ranije pristupa kolektivu, dok se ranije oslonac u odgajanju nalazio u široj porodici. Nekada je komunikacija na relaciji roditelj-dijete bila bogatija, danas je oskudna. Danas se žene kasnije odlučuju za materinstvo, dajući prostora napredovanju u karijeri, a porodica postaje manje stabilna, često disfunkcionalna ukazao je dr Hrapović.

Svega nekoliko decenija unazad, kako je istakao, djeca su se više kretala, većinom su dojena, hrana je bila prirodna, okolina čista, bila su u kontaktu sa malim brojem hemijskih jedinjenja.

- Sada su djeca inaktivna, nudi im se obilje kalorija, dojenje je zamijenjeno adaptiranim formulama, djeca konzumiraju industrijski obrađenu hranu, u kontaktu su sa velikim brojem hemijskih supstanci – naveo je dr Hrapović.

Prema njegovim riječima, tehnološki napredak povećao je mogućnost liječenja i preživljavanja, ali su navedene okolnosti sredine i socijalnih odnosa dovele do promjene patologije i učestalosti pojedinih bolesti.

- Takve intenzivne promjene u sociološkoj i ekološkoj strukturi odnosa okruženja i ljudske populacije nametnule su prevenciju kao imperativ, kao standard zrelosti i kao objektivni uslov opstanka, dugog življenja i dobrog kvaliteta života – istakao je dr Hrapović.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore i predsjednik Organizacionog odbora Drugog kongresa preventivne pedijatrije Crne Gore, dr Nebojša Kavarić, pojasnio je da je pedijatrija preventivna medicinska grana odrasle dobi.

- Mi želimo da nam donosioci odluka pomognu da očuvamo zdravlje djece, tako što će nas podržati i tako što će nam pomoći da rehumanizujemo pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu. Pomoći će nam da ne preklopimo stručnjake samo informatikom i procedurama, nego da vratimo humani oblik pedijatrijske medicine, koja jedino ima smisla – kazao je dr Kavarić.

Pedijatri su, kako je ukazao, zaštitnici zdravlja djece, ali i njihovi zastupnici.

- Vrlo smo osjetljivi kada neko pokušava, kao što je bilo prije pet ili šest godina, da destruiše pedijatrijsku zdravstvenu  zaštitu vještački je sukobljavajući sa drugim strukama. Kada je krenulo nizbrdo oko vakcinacije i oko drugih stvari, odjednom se cijeli svijet pitao gdje su pedijatri – istaka je dr Kavarić.

- Vlade u mnogim zemljama su  „u zadnjem trenutku“ masovno odobrile nove specijalizacije iz pedijatrije. To je najvažnija podrška, koju ste dali struci i našim najmlađim i najvažnijim građanima – poručio je dr Kavarić.

Generalni direktor Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, Darko Petrušić, kazao je da je na prošlom Kongresu bilo učesnika iz sedam, dok je ove godine u pitanju 13 zemalja.

- Imamo oko 400 posjetilaca ovog Kongresa, sve ukupno iz 13 zemalja i jako smo ponosni na to. Crna Gora je dokazala da posjeduje kapacitete što se tiče našeg tradicionalnog gostoprimstva i siguran sam da ćete se ovdje lijepo osjećati – poručio je Petrušić.

- Ono što je značajno sa stanovišta nauke  jeste da se velika pažnja posvećuje medicini, posebno pedijatriji. To je jedna od najosjetljivijih, najtežih oblasti, zbog toga što je teško imati pacijenta dijete. Ali to je jedna od najzahvalnijih oblasti, jer je svaki uspjeh u tom pogledu velika nagrada i investicija za budućnost. Kada liječite dijete, a za 20 godina dođe čovjek i zahvali vam se, mislim da nema veće nagrade – kazao je Petrušić.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 40 days ago on Decembar 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Decembar 9, 2018 @ 6:12 pm
 • Filed Under: izdanje br. 116
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center