Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 116  >  Aktuelni tekst

Izazovi pri planiranju stomato-protetske terapije

Objavio   /  

Dr stom. Zorica Popović, spec. stomatološke protetike

Djelimični ili potpuni gubitak zuba predstavlja jedan oblik invalidnosti i višestruki je hendikep za čovjeka. Dovodi do značajnih poremećaja u ishrani, estetici, fonetici i predstavlja ozbiljan psiho-socijalni problem. Brojna istraživanja uticaja stanja oralnog zdravlja na kvalitet života potvrdila su uticaj nedostatka zuba na sve sfere čovjekovog života i stvaranja. Zato zadatak stomatologa nije samo da dovede u zdravo stanje oralna tkiva i nadomjesti nedostajuće zube, već mnogo više od toga…

Razgovor sa pacijentom prije početka terapije uključuje odgovore na brojna pitanja. Nije suvišno više puta ponoviti važne napomene. Potrebno  je:

 • Ukazati na sve prednosti i nedostatke predložene terapije, mogućnosti komplikacija ili eventualno prolongiranje trajanja terapije;
 • Objasniti sve pojedinosti, postupak, broj posjeta, vremensko trajanje terapije i naravno cijenu.

Potpisivanje određenih protokola, prihvatanje rizika od strane pacijenta i njegova pismena saglasnost su takođe sastavni i redovni dio procedure.

Veoma je značajno planirati i izvršiti rekonstrukciju cjelokupnog okluzalnog kompleksa, što podrazumijeva nadomještanje zubnih lukova u cjelini. Jedino na taj način obezbjeđuje se maksimalna žvačna efikasnost uz optimalno prihvatanje i distribuciju okluzalnih opterećenja i postiže se profilaktički efekat zubne nadoknade. Tako se preveniraju dalji poremećaju unutar orofacijalnog sistema.

Značaj kontrolnih pregleda

Predaja i cementiranje zubne nadoknade ne znači kraj terapije. Da bi se obezbijedio profilaktički efekat zubne nadoknade i produžilo trajanje terapijskih rezultata neophodni su periodični kontrolni pregledi. Tokom perioda adaptacije na nadoknadu potrebno je da i ljekar i pacijent ulože određeni napor i imaju strpljenja. Ovo je posebno važno kod prilagođavanja na mobilnu zubnu nadoknadu. Najmanje jedanput godišnje preporučuje se kontrola stanja oralnih tkiva i stanja zubne nadoknade. To je uvjek prilika da se provjere i koriguju okluzija i artikulacija. Usna duplja je živa sredina podložna promjenama. Opšte stanje zdravlja odražava se na stanje oralnih tkiva i obratno, o čemu takođe treba voditi računa kada se razmišlja o trajnosti  nadoknade.

Osnovni cilj stomato-protetske terapije je da se osobi vrati izgled i izgubljene funkcije: žvakanje, gutanje, govor, mimika. Jedan od najvažnijih ciljeva je da se ponovo omogući pravilna ishrana, što uključije korišćenje raznovrsnih namirnica i njihovu pravilnu obradu  prije nego što dospiju u druge djelove digestivnog sistema. Osoba kojoj je vraćena vertikalna dimenzija donje trećine lica i nadoknađena izgubljena oralna tkiva,  oslobođa se nelagodnosti i stida u kontaktima sa svojom okolinom. Osposobljava se za normalne socijalne kontakte. Čovjeku se vraća ljudsko dostojanstvo.

zorica zubiPrije i nakon rekonstruksije cjelokupnog okluzalnog kompleksa

Dr stom. Zorica Popović, spec. stomatološke protetike

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 222 days ago on Decembar 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Decembar 9, 2018 @ 6:19 pm
 • Filed Under: izdanje br. 116
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center