Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 116  >  Aktuelni tekst

Intervju: Dr Miloš Ičević

Objavio   /  

Razgovarali smo sa dr Milošem Ičevićem, koji vodi crnogorsku kancelariju poznate švajcarske kompanije Hoffmann – La Roche. Miloš je po profesiji ljekar, studirao je medicinski fakultet u Podgorici i Udinama, a radio posljednjih 7 godinama u Roche-u Crna Gora, Srbija i Liban. Željeli smo da saznamo kakva su njegova iskustva u karijeri, ali i o savremenim trendovima u sektoru zdravstva, te nezaobilaznoj temi – kako vidi situaciju u Crnoj Gori i kako izgleda kros-sektorska saradnja na donošenju inovacija i dostupnosti ljekova kod nas…

Ukoliko svijet učinimo boljim za najugroženije, učinili smo ga boljim za sve

milos icevicRazgovarali smo sa dr Milošem Ičevićem, koji vodi crnogorsku kancelariju poznate švajcarske kompanije Hoffmann – La Roche. Miloš je po profesiji ljekar, studirao je medicinski fakultet u Podgorici i Udinama, a radio posljednjih 7 godinama u Roche-u Crna Gora, Srbija i Liban. Željeli smo da saznamo kakva su njegova iskustva u karijeri, ali i o savremenim trendovima u sektoru zdravstva, te nezaobilaznoj temi – kako vidi situaciju u Crnoj Gori i kako izgleda kros-sektorska saradnja na donošenju inovacija i dostupnosti ljekova kod nas.

Medical: Zašto ste se kao ljekar odlučili za rad u farmaceutskoj kompaniji?

Miloš: Formalno obrazovanje u medicini traje dugo. Osnovne studije šest godina, zatim je neophodno nekoliko godina praktičnog rada, te specijalizacija koja traje obično do pet godina, a koja predstavlja vašu oblast rada do kraja radnog vijeka. Moja interesovanja još od srednjoškolskih dana su bila vrlo raznolika, i kretala su se od književnosti i umjetnosti sa jedne, do fizike i matematike sa druge strane, pa sam u skladu sa tim nakon završetka osnovnih studija iz medicine razmišljao o nekoj oblasti u kojoj ću imati priliku da se usavršavam u različitim pravcima, u dinamičnom okruženju i da ukoliko želim i mijenjam osnovnu oblast rada. Kompanija za koju radim ulaže u svoje zaposlene na različitim nivoima, pružajući šansu da se radeći u stimulativnom multinacionalnom okruženju kontinuirano razvijaju i usavršavaju u različitim oblastima poslovanja, a sve sa ultimativnim ciljem da se pacijentima pravovremeno obezbijedi ono što im je neophodno za produženje i unapređenje kvaliteta života.

Medical: Koliko je vaš posao dinamičan i šta sve podrazumijeva?

Miloš: Farmaceutska industrija pruža sjajne mogućnosti, a naročito rad u inovativnoj kompaniji, kao što je Roche. Za relativno kartko vrijeme sam imao prilike da radim u tri zemlje, uz veliku mogućnost za intenzivnu poslovnu razmjenu sa ljudima iz različitih oblasti zdravstva i ne samo zdravstva, nego i između sektora, uključujući i marketing, tehnološke grane, politiku itd. Ne treba zaboraviti da je prioritizacija zdravstva i ono što promovišu Ujedinjene Nacije i Svjetska Zdravstvena Organizacija kao dio ljudskih prava i univerzalne zdravstvene pokrivenosti (universal health coverage) ambicija i ideja koja zahtijeva ozbiljan kros-sektorski rad.

Mogu reći, takođe, da se nalazim na izvoru nauke koja trasira put savremene medicine, a jako je izazovno biti u takvoj poziciji.

Medical: šta je po Vašem mišljenju ključno da bi se postigli tako ambiciozni ciljevi i gdje je Crna Gora na tom putu?

Miloš: Saradnja, i to bih naglasio, saradnja između svih učesnika u zdravstvenom sistemu, gdje se pacijent nalazi u centru. Crna Gora je pozitivan primjer u regionu, i upravo ta saradnja, partnerstvo, te otvorena i dvosmjerna komunikacija svih omogućava napredak.

Medical: Gdje se nalaze ljekovi u tom sistemu?

Miloš: Moram se prije odgovora na Vaše pitanje pozvati na činjenicu da je u prvoj deceniji ovog vijeka život produžen za 1.74 godinu, a da su dvije trećine tog produžetka života omogućili inovativni ljekovi. Dakle, ljekovi u savremenoj medicini koja se bazira na vrijednosti koju neka intervencija donosi (value-based healthcare) zauzimaju očigledno važno mjesto. Crna Gora je tu opet prepoznata u regionu i možemo sa velikim zadovoljstvom reći da je dostupnost ljekova i kvalitet snabdijevanja kod nas na zavidnom nivou, i ne razlikuje se od one kakvu imaju građani Evropske Unije. Crna Gora je u 2017. godini zabilježila najveći skok u Evropi na referentnoj Euro Health Consumer Index listi. Ako pogledamo kako se skoruju bodovi na toj listi, vidjećemo da brza dostupnost ljekova, naročito za teške bolesti kao što su karcinomi, igraju jednu od uloga u ukupnom skoru.

To nas čini ponosnim što smo dio crnogorskog zdravstvenog sistema koji kontinuirano radi na donošenju inovacija za pacijente, i ne samo ljekova, nego kroz unapređenje različitih segmenata zdravstva, kroz različite tipove saradnje, projekte i edukativne aktivnosti. Najveća je satisfakcija da na početku i kraju pacijenti čije je zdravlje najugroženije imaju dostupnu zdravstvenu njegu.

Na svjetskom ekonomskom samitu u Davosu, u februaru ove godine sam pročitao jednu izjavu koja sve ovo jako lijepo sumira i koji bih i ovom prilikom citirao “Ako učinimo svijet boljim za najugroženije (kakvi su pacijenti sa hroničnim bolestima), učinili smo ga boljim za sve”.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 40 days ago on Decembar 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Decembar 9, 2018 @ 6:00 pm
 • Filed Under: izdanje br. 116
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center