Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 115  >  Aktuelni tekst

39. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije

Objavio   /  

Po sedmi put, u gotovo 50 godina dugoj istoriji, najstarija medicinska manifestacija u regionu – 39. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije održan je u prijatnom ambijentu Hotela „Berane“, u Beranama, 12. i 13. oktobra 2018. godine, u organizaciji Društva ljekara sjeverne Crne Gore, Doma zdravlja Berane i Opšte bolnice Berane.
U ime Organizacionog odbora, prisutne na svečanom otvaranju naučnog skupa koji je ove godine okupio 310 učesnika – doktora medicine raznih specijalnosti i kojeg je Ljekarska komora Crne Gore kategorisala kao simpozijum sa međunarodnim učešćem, pozdravila je dr Zuhra Hadrović, direktorica Doma zdravlja Berane:
- Vjerujem da će i 39. Sabor ljekara biti sjajna prilika za sve učesnike da nastave i prodube dugogodišnja prijateljstva i saradnju, jer se Sabor tradicionalno održava svake godine, naizmjenično u Crnoj Gori: Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, a u Srbiji u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši…

sabor beranePo sedmi put, u gotovo 50 godina dugoj istoriji, najstarija medicinska manifestacija u regionu – 39. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije održan je u prijatnom ambijentu Hotela „Berane“, u Beranama, 12. i 13. oktobra 2018. godine, u organizaciji Društva ljekara sjeverne Crne Gore, Doma zdravlja Berane i Opšte bolnice Berane.

U ime Organizacionog odbora, prisutne na svečanom otvaranju naučnog skupa koji je ove godine okupio 310 učesnika – doktora medicine raznih specijalnosti i kojeg je Ljekarska komora Crne Gore kategorisala kao simpozijum sa međunarodnim učešćem, pozdravila je dr Zuhra Hadrović, direktorica Doma zdravlja Berane:

- Vjerujem da će i 39. Sabor ljekara biti sjajna prilika za sve učesnike da nastave i prodube dugogodišnja prijateljstva i saradnju, jer se Sabor tradicionalno održava svake godine, naizmjenično u Crnoj Gori:  Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, a u Srbiji u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši. Ovogodišnji susret prilika je da međusobno podijelimo saznanja iz uvijek inspirativnih i nikada u potpunosti odgovorenih pitanja na temu: Zdravstvena zaštita majke i djeteta i Promocija zdravlja i prevencija bolesti, kao i kroz Slobodne teme – kazala je dr Hadrović, i dodala da kroz ukupno 190 radova, od kojih je 11 uvodnih predavanja, 72 usmene prezentacije, 93 poster prezentacije i 14 sponzorisanih predavanja, Sabor ljekara je odlična prilika za unapređenje znanja doktora iz različitih oblasti medicine, poboljšanja dijagnostičkih postupaka i ishoda liječenja savremenim metodama, olakšanje usvajanja novih vještina i promocija napretka u stručnoj edukaciji.

Dr Hadrović se zahvalila autorima radova iz zdravstvenih ustanova sa primorja i centralnog dijela Crne Gore, kao i gostima iz Beograda, Novog Sada, Prištine, Kosovske Mitrovice, Kragujevca, Tutina, Novog Pazara, Ohrida i Bijeljine koji su doprinijeli značaju skupa, pri čemu se posebno zahvalila autorima uvodnih predavanja profesorima fakulteta iz Crne Gore i zemalja okruženja, kao i pokroviteljima Sabora: Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore i Opštini Berane, kao i sponzorima i prijateljima Sabora koji su pružili podršku u organizaciji skupa.

U ime građana i Opštine Berane, prisutne je pozdravio predsjednik Dragoslav Šćekić ističući važnost održavanja ovog skupa:

- Drago mi je što se ovaj prestižni skup, koji traje već 50 godina u regionu, održava u Beranama, čime šaljemo sliku da je naš grad bio i ostao medicinski uzor i većim sredinama. Mnoga čuvena imena medicinske struke svoje prve profesionalne korake napravili su upravo u Beranama, u našim medicinskim ustanovama, a mnoga su i danas prisutna ovdje – istakao je Šćekić i dodao da ovogodišnji skup predstavlja sjajnu priliku za nova saznanja i razmjenu iskustava na polju medicinske nauke.

Na svečanom otvaranju Sabora ljekara govorio je Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore kao i prof. dr Vesna Miranović, generalna direktorica Direktorata za kontrolu i unaprjeđenje kvaliteta u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, koja je proglasila Sabor otvorenim.

Nakon svečanog otvaranja i koktela dobrodošlice u skladu sa ovogodišnjim temama Sabora, održana su uvodna predavanja: „Kawasakijeva bolest: dijagnostički i klinički kriterijumi za postavljanje dijagnoze“ prof. dr Vesne Miranović, „Novine u antibiotskoj terapiji“ prof. dr Milice Bajčetić, „Kalkuloza žučne kese etiopatogeneza, klinička slika, dijagnostičke i terapeutske smjernice“ prof. dr Miodraga Radunovića.

Tokom dva dana trajanja Sabora, u okviru šest sesija, održano je ukupno devet uvodnih predavanja i 72 usmene prezentacije radova.

Kroz formu elektronskog postera – novine na ovogodišnjem Saboru ljekara,  predstavljena su ukupno 93 rada, od kojih su kao najbolji, nagrađeni posteri:  „Procjena rizika za razvoj diabetesa tip 2 u narednih 10 godina“ grupe autora koju je predvodila dr Đula Erović, „Policistični ovarijalni sindrom u adolescentnom periodu“ grupe autora koju je predvodila dr Enisa Pupović i „Prednosti regionalnih tehnika anestezije u akušerstvu“ grupe autora koju je predvodila dr Violeta Manović.

U okviru tema Sabora ljekara održana su i sponzorisana predavanja kompanija: Hemofarm, Meditas, Pharmanova, Sandoz i Sindikata doktora medicine Crne Gore, kao i posebno bodovan kurs na temu „Izazovi u liječenju onkoloških pacijenata“ kompanije Hoffmann La Roche.

U skladu sa tradicijom, tokom prvog dana Sabora, održan je i Okrugli sto na temu „Sabor ljekara – juče, danas, sjutra“, čiji su moderatori bili dr Zuhra Hadrović i dr Budimir Dabetić, direktori zdravstvenih ustanova grada domaćina, tokom kojeg je domaćinstvo narednog jubilarnog 40-og Sabora ljekara predato dr Vladimiru Milinkoviću, direktoru Doma zdravlja Priboj i dr Svetlani Krsmanović, pomoćnici direktora Opšte bolnice Priboj.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 70 days ago on Novembar 8, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Novembar 8, 2018 @ 11:51 pm
 • Filed Under: izdanje br. 115
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center