Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 114  >  Aktuelni tekst

U KCCG izvršena eksplantacija pet organa

Objavio   /  

U Kliničkom centru Crne Gore 05. septembara izvršena je eksplantacija srca, pluća, jetre i oba bubrega sa moždano mrtvog pacijenta, čime su spašeni životi pet osoba iz naše i država Eurotransplanta, a u cijeli proces bilo je uključeno tridesetak crnogorskih ljekara, saopštio je direktor Kliničkog centra Crne Gore, dr Jevto Eraković. On je naveo da je u toj ustanovi urađena kadaverična transplantacija (presađivanje organa sa osobe koja je doživjela moždanu smrt na živu) i da su sve ekipe KCCG bile angažovane u tom procesu.
- Uključeno je dvadesetak, tridesetak naših ljekara, a svi oni zaslužuju apsolutno poštovanje i respekt za ono što su uradili večeras i protekla tri dana. Mnogi od njih nisu koristili nimalo slobodnog vremena, već su se potpuno posvetili pacijentu, i tome da procedure uspiju. Njihovo znanje i njihova privrženost pacijentima i ovoj proceduri je izuzetno velika, tako da očekujem da i rezultati budu takvi – istakao je dr Eraković.

KCCG organiU Kliničkom centru Crne Gore 05. septembara izvršena je eksplantacija srca, pluća, jetre i oba bubrega sa moždano mrtvog pacijenta, čime su spašeni životi pet osoba iz naše i država Eurotransplanta, a u cijeli proces bilo je uključeno tridesetak crnogorskih ljekara, saopštio je direktor Kliničkog centra Crne Gore, dr Jevto Eraković. On je naveo da je u toj ustanovi urađena kadaverična transplantacija (presađivanje organa sa osobe koja je doživjela moždanu smrt na živu) i da su sve ekipe KCCG bile angažovane u tom procesu.

- Uključeno je dvadesetak, tridesetak naših ljekara, a svi oni zaslužuju apsolutno poštovanje i respekt za ono što su uradili večeras i protekla tri dana. Mnogi od njih nisu koristili nimalo slobodnog vremena, već su se potpuno posvetili pacijentu, i tome da procedure uspiju. Njihovo znanje i njihova privrženost pacijentima i ovoj proceduri je izuzetno velika, tako da očekujem da i rezultati budu takvi – istakao je dr Eraković.

KCCG, kako je rekao, ima uspješnu saradnju sa najeminentnijim evropskim centrima sa kojima ćemo i večeras zajedno raditi mnoge procedure.

- Za neke od procedura su naši doktori već osposobljeni. Neke rade samostalno, a neke uz asistenciju, dok će pojedine procedure raditi profesori i eksperti iz eminentnih evropskih centara. KCCG je značajna evropska tačka, gdje su se okupili mnogi evropski centri, zajedno sa našim doktorima, koji su tu da preuzmu veliki dio odgovornosti i da pokupe znanja i iskustva onih koji, u ovim oblastima, imaju mnogo više znanja i iskustva – pojasnio je dr Eraković.

Prema njegovim riječima, cilj je da KCCG postane regionalni centar u zdravstvu.

-Svi stremimo tome da KCCG prevaziđe granice Crne Gore. Naši doktori to znaju, mogu i siguran sam da će to postići – rekao je dr Eraković.

Direktorica Direktorata za kvalitet zdravstvene zaštite i ljudske resurse u zdravstvu, prof. dr Vesna Miranović, kazala je da crnogorska transplantaciona medicina nastavlja da ispisuje novu stranicu.

- Sve je počelo sa dvije hrabre Nikšićanke, koje su svojim sugrađanima podarile novi kvalitet života. A evo sada imamo priliku da vidimo kako je jedna porodica razbila tradicionalne okvire i odlučila da donira organe voljenog člana porodice spasi i unaprijedi živote pet osoba – rekla je prof. dr Miranović.

Humanost čini se, kako je pojasnila, ogleda u tome što je bezuslovna i ne očekuje ništa zauzvrat.

- Samo osjećanje da organi njihovog bliskog člana porodice nastavljaju da žive u drugim osobama, predstavlja najveću nagradu za njihovo humano djelo. Smatramo da je ovo pozitivan primjer, koji potpuno pozdravljamo i sa institucionalnog nivoa i kao građani Crne Gore. Nadamo se da će takvih poteza, u budućnosti biti više, što će pružiti kvalitetniji život, onima kojima je transplantacija organa jedini način da nastave kvalitetno da žive – istakla je prof. dr Miranović.

Medicinska direktorica KCCG, internista-nefrolog prof. dr Marina Ratković, kazala je da je mnogo doktora učestvovalo u održavanju donora. Da bi crnogorski pacijenti mogli da dobijaju organe, kako je pojasnila, moraju postojati nacionalne liste čekanja.

- Mi smo već sazreli što se tiče bubrega. Imamo 37 transplantiranih pacijenata, od čega je 36 transplantirano od živog davaoca, a samo jedan je kadaverični bubreg – kazala je Ratković.

Ona je pojasnila da za transplantaciju postoje standardi, operativni protokoli da bi se, kako je objasnila, u svakom trenutku znalo zbog čega se nešto radi u terapijskom i praktičnom smislu i koji su principi.

- Nema nedoumica, već taj lanac dešavanja i u naučnom i u organizacionom smislu možete da pratite, jer je to jedan jako ozbiljan posao. Nema nikakve improvizacije. I ako bi se desilo da dođe do komplikacija, u svakom trenutku može da vidi da li je sve ispoštovano i da li je išlo kako zakoni i protokoli nalažu – rekla je prof. dr Ratković.

Kardiohirurg u Centru za kardiohirurgiju KCCG, dr Aleksandar Radović, rekao je da je njemu i njegovim kolegama velika čast da budu dio tima ljekara iz Njemačke i Švajcarske, koji su obavili ekplantaciju organa srca koje je, kako je rekao, otišlo u zemlju Eurotransplanta.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 130 days ago on Oktobar 16, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Oktobar 16, 2018 @ 9:51 am
 • Filed Under: izdanje br. 114
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center