Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 114  >  Aktuelni tekst

Programi prevencije u Crnoj Gori

Objavio   /  

U okviru stručnog nastupa na Sedmom sajmu medicine dr Mevlida Gusinjac, direktorica Direktorijata za zdravstveni sistem u Ministarstvu zdravlja govorila je o tekućem stanju u vezi sa sprovođenjem programa prevencije u Crnoj Gori. Izražavajući zadovoljstvo zbog gostovanja na ovom skupu, ona je iskoristila priliku da naglasi da prevencija jeste i mora biti jedan od najvažnijih tretmana u savremenoj medicini, pogotovu kada je riječ o vremenu kada napredujemo i imamo priliku da bolesti preveniramo i spriječimo njihovo širenje u ranoj fazi. – Maligne neoplazme – navela je ona – poslije kardiovaskularnih bolesti predstavljaju najčešća oboljenja i najčešći su uzrok umiranja ljudi kako kod nas tako i u svijetu…

Plan za 2019.

Programom zdravstvene zaštite predviđeno je da se tokom 2019. godine program za rano otkrivanje raka dojke značajno proširi na sisteme sjevernog i južnog dijela Crne Gore. Planirana je nabavka 3 digitalna mamografa, ukupne procijenjene vrijednosti 1,2 mil. evra. Od februara prošle godine, kako je navela dr Gusinjac, počeo je sa sprovođenjem i nacionalni skrining grlića materice, a u cilju njegovog unapređenja nabavljeno je 9 novih video kolposkopa, dva za Podgoricu, i po jedan za opštine Cetinje, Bar, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje, Kotor i Pljevlja. Edukativni rad sa zaposlenima ostvaren je u saradnji KCCG i DZ Podgorica. U cilju  uspješnog implementiranja programa prevencije karcinoma grlića materice u Crnoj Gori organizovana je dvodnevna doedukacija iz oblasti kolposkopije kao pomoćne dijagnostičke procedure u skrining programu.  — Sve navedene aktivnosti, kao i nabavka savremene opreme, daju nam za pravo da smo ozbiljno i vrijedno radili,  ali i da naše buduće djelovanje mora biti agilnije na strani prevencije i svih preventivnih programa — istakla je na kraju dr Gusinjac.

Rano otkrivanje (skrining programi)

Nacionalni programi za rano otkrivanje (skrining) raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog karcinoma, treba da budu primjenjeni na teritoriji cijele države. Planira se da se u periodu do 2020. godine:

• 70% žena starosti od 40 do 69 godina pregleda mamografski za rak dojke.

• 80% žena starosti od 25 do 69 godina – skrinira na rak grlića materice.

• 70% muškaraca i žena uzrasta od 50 do 74 godina pozvanih na testiranje obavi test na okultno krvarenje u sklopu rane dijagnoze maligni tumori kolo-rektuma.

(Nacionalni program za kontrolu raka, http: //www.mzdravlja.gov.me/, 35)

                                                                                                            Anita Đurović

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 277 days ago on Oktobar 16, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Oktobar 16, 2018 @ 10:02 am
 • Filed Under: izdanje br. 114
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center