Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 114  >  Aktuelni tekst

Održana konferencija radiologa i onkologa Jugoistočne Evrope

Objavio   /  

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović i direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković svečano su otvorili Sastanak Mreže Jugoistočne Evrope za radiologiju i onkologiju, koji organizuje Klinički centar, u saradnji sa Ministarstvom nauke, 7 i 8. septembra 2018. godine, u Podgorici u hotelu Verde.
Tema sastanka, na kojem učestvuju direktori onkoloških centara iz zemalja Regiona, je formiranje mreže radiologa i onkologa, a što predstavlja i jednu od faza u daljem razvoju projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, odnosno Hadronske kancer terapije sa istraživanjima iz Biomedicine. To znači da će jednog pacijenta istovremeno gledati onkolozi iz različitih djelova Evrope…

onkoloziMinistarka nauke dr Sanja Damjanović i direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković svečano su otvorili Sastanak Mreže Jugoistočne Evrope za radiologiju i onkologiju, koji organizuje Klinički centar, u saradnji sa Ministarstvom nauke, 7 i 8. septembra 2018. godine, u Podgorici u hotelu Verde.

Tema sastanka, na kojem učestvuju direktori onkoloških centara iz zemalja Regiona, je formiranje mreže radiologa i onkologa, a što predstavlja i jednu od faza u daljem razvoju projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, odnosno Hadronske kancer terapije sa istraživanjima iz Biomedicine. To znači da će jednog pacijenta istovremeno gledati onkolozi iz različitih djelova Evrope.

Direktor Kliničkog Centra dr Jevto Eraković u uvodnom izlaganju je govorio o projektu Telemedicine, koji je pokrenut ove godine, i upravo elektronski povezuje najveću medicinsku instituciju, na čijem je čelu, sa ostalim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

- Sve državne institucije su u obavezi da podrže ovakav projekat i čim se ukazala prilika da Klinički centar pruži podršku, nismo se dvoumili. Drago nam je što naši onkolozi imaju priliku da razmijene iskustva sa vodećim ekspertima i kolegama iz Jugoistočne Evrope, jer krajnji cilj ovog sastanka jeste da formiranje onkološke mreže Jugoistočne Evrope i voljeli bismo da sjedište bude upravo u Kliničkom centru, izjavio je dr Eraković.

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović predstavila je učesnicima SEEIIST projekat i upoznala ih sa narednom fazom, koja podrazumijeva formiranje kliničke mreže, a koja će radiolozima i onkolozima širom Regiona omogućiti da se međusobno povežu, ostvare kontakte sa kolegama u Institutu, kao i drugim renomiranim evropskim centrima i bolnicama.

- Ovo nije samo povezivanje onkologa regiona, već je cilj da se ojača infrastruktura, zato što je bitno da se povežu onkološke institucije, ne samo sa ovim institutom, nego i evropskim onkološkim institucijama, istakla je ministarka Damjanović i kazala da je Ministarstvo nauke nedavno apliciralo za sredstva u iznosu od 2 miliona eura i koncept Mreža Zapadnog Balkana za radiologiju i onkologiju je kandidovan u okviru Višekorisničke MB IPA 2019.

- Značaj jačanja infrastrukture je realizacija elektronskog registra za kancer. To znači da će jednog pacijenta istovremeno gledati onkolozi iz različitih djelova Evrope i cilj je da napravimo međunarodni odbor, kazala je Damjanović i najavila pripremnu fazu SEEIIST projekta, za koju je odvojeno million eura kako bi se započela izrada detaljnog tehničkog projekta, i to u CERN-u.

Na konferenciji koja je trajala dva dana izlaganja su imali: prof. dr Vladimir Todorović, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore, prof. Mimoza Ristova, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet “Sveti Kiril i Metodij”, Skoplje, prim. dr. sci. med. Zorica Tomašević, Institut za onkologiju i radiologiju, Beograd, dr Salmin Salkovic, Klinika za onkologiju i radioterapiju, Klinički centar Crne Gore, dr Mladen Mitev, Institut za nuklearna istraživanja i nuklearnu energiju, Akademija nauke Bugarske, Sofija, dr Lediu Bregu, bolnica Hygeia Tirana, Albanija, dr Slavica Marić, Affidea, Banja Luka, dr sci. med. Aleksandar Čelebić, Klinika za onkologiju i radioterapiju, Klinički centar Crne Gore, prof. dr Vlada Kovčin, Onkomed, Beograd, Srbija, dr Nikola Vasev , direktor Univerzitetske klinike za radioterapiju, Skoplje, Makedonija, dr Dušanka Tešanović, Institut za onkologiju.

                                                                                                                           R.T.

    Štampaj       Email
 • Published: 94 days ago on Oktobar 16, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Oktobar 16, 2018 @ 10:18 am
 • Filed Under: izdanje br. 114
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center