Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 114  >  Aktuelni tekst

Nove tehnologije olakšavaju život osoba sa dijabetesom

Objavio   /  

Tradicionalni sedmi edukativni Kamp za osobe sa dijabetesom održan je u Baru početkom septembra. Za pet dana Kampa u 30–tak radionica tematski se govorilo o dijabetesu, od prevencije, zdravih stilova života, ishrane do preporuka u liječenju komplikacija. Nisu izostale teme o novim tehnologijama koje znatno olakšavaju život osobama sa dijabetesom, kao i razmjena iskustava.
Od prvog do sedmog Kampa uočen je značajan napredak po pitanju odnosa Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore prema osobama sa dijabetesom.
Danas u Crnoj Gori 96% ljekova potrebnih za liječenje dijabetesa su na pozitivnoj listi i mogu se dobiti na recept.
Uz preporuke nevladinih organizacija, Nacionalne komisije za dijabetes, u Fondu za zdravstveno osiguranje ove godine rade na uvođenju senzora za djecu do sedam, odnosno petnaest godina. Ovo je saopšteno na otvaranju sedmog Edukativnog kampa za osobe sa dijabetesom, koji je okupio oko 30 učesnika iz Crne Gore i regiona, uglavnom sa dijabetesom tip 1…

kamp barTradicionalni sedmi edukativni Kamp za osobe sa dijabetesom održan je u Baru početkom septembra. Za pet dana Kampa u 30–tak radionica tematski se govorilo o  dijabetesu, od prevencije, zdravih stilova života, ishrane do preporuka u liječenju komplikacija. Nisu izostale teme o novim tehnologijama koje znatno olakšavaju život osobama sa dijabetesom,  kao i razmjena iskustava.

Od prvog do sedmog Kampa uočen je značajan napredak  po pitanju odnosa   Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore  prema osobama sa dijabetesom.

Danas u Crnoj Gori 96% ljekova potrebnih za liječenje dijabetesa su na pozitivnoj listi i mogu se dobiti na recept.

Uz preporuke nevladinih organizacija, Nacionalne komisije za dijabetes, u Fondu za zdravstveno osiguranje ove godine rade na uvođenju senzora za djecu do sedam, odnosno petnaest godina. Ovo je saopšteno na otvaranju sedmog Edukativnog kampa za osobe sa dijabetesom, koji je  okupio  oko 30 učesnika iz Crne Gore i regiona, uglavnom sa dijabetesom tip 1.

Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom ima podršku Nacionalne komisije za dijabetes. Iz Nacionalne komisije naglašavaju da je Kamp izvor odličnih i praktičnih ideja i konkretnih predloga. Mnoge od ideja iz Kampa, preko nevladinog sektora i Nacionalne komisije, realizovane su za dobrobit osoba sa dijabetesom

- Sada trakice, lancete i glikometre dobijaju svi pacijenti koji su na insulinskoj terapiji, a prethodno su bili dostupni samo djeci do osamnaest godina. Doprinos te, uslovno rečeno, “gratis kampanje” jeste mnogo bolja gliko regulacija nego prije. Drugo, insulinske pumpe su sada dostupnije pacijentima, naravno po određenoj proceduri, i treća stvar, sređena je pozitivna lista ljekova tako da je  96% ljekova potrebnih za liječenje dijabetesa na  teretu  Fonda, kazao  je dr Sreten Kavarić, predsjednik Nacionalne komisije za dijabetes.

Značaj Edukativnog kampa za osobe sa dijabetesom i društvo u cjelini, ističu u Fondu za zdravstveno osiguranje. Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić  podsjeća da je pravilnik koji je omogućio veća prava osobama sa dijabetesom usvojen u januaru prošle godine. – Ono na čemu radimo u toku ove godine, uz preporuke nevladinih organizacija, jeste uvođenje senzora za djecu do sedam, odnosno petnaest godina, za šta su potrebna ogromna finansijska sredstva, kazao je Čirgić, koji ima riječi podrške za  edukaciju osoba sa dijabetesom kroz  Kamp u Baru.

Do sada je kroz edukativne kampove u Baru prošlo preko 200 učesnika, uglavnom mladih ljudi sa dijabetesom tip 1.

Dr Eraković – Kamp okuplja struku i osobe sa dijabetesom

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jefto Eraković, neurolog, bio je jedan od predavača na edukativnom kampu za osobe sa dijabetesom.

- Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom u Baru je sjajan primjer kako trebaju sve sredine u Crnoj Gori da reaguju prema dijabetičarima. U prilici sam da godinama prisustvujem Kampu u Baru, dam podršku dr Kalinić koja na jedan organizovan način okuplja i struku i osobe sa dijabetesom. Mislim da je razmjena iskustava na taj način odlična i daje najbolje rezultate u rješavanju problema i pacijenata i struke u budićim koracima – kazao je dr Eraković, ističući da je cilj Kampa prevencija, edukacija, a i predavanja o liječenju komplikacija.

Dr Eraković učesnicima Kampa je govorio o neurološkim komplikacijama dijabetesa melitusa „dijabetesna polineuropaltija“ koja pogađa većinu osoba sa dijabetesom.

Prof. dr Mira Samardžić, pedijatar-endokrinolog Kliničkog centra Crne Gore, kaže da  u Crnoj Gori ima oko 250 djece (do 18 godina) sa dijabetesom tip 1.

- Mi trenutno imao do 20 djece na insulinskim pumpama, koje su na pozitivnoj listi Fonda od prije godinu ipo. Potrebna je dinamika uključivanja djece na insulinske pumpe. Ne očekuje se da sva djeca budu na insulinskim pumpama, to nije slučaj ni u Švedskoj. Otprilike u Evropi je oko 30% djece na insulinskim pumpama. Imamo i djecu koja ne žele da idu na insulinske pumpe. U naredne dvije godine trebali bi dostići evropsku dinamiku i da uvedemo za oko 60 djece insulinske pumpe. Doktor procjenjuje koji je pacijent za insulinske pumpe – to su mali kompjuteri sa kojim treba da se rukuje, kaže dr Samardžić.

Jedini Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom utemeljila je dr Valentina Kalinić internista endokrinolog u Opštoj bolnici Bar. Kamp se održava tradicionalno u Baru, ima regionalni karakter sa tendencijom da vremenom preraste u međunarodni.

Doktori-endokrinolozi smatraju da efekti liječenja nijesu zadovoljavajući, prvenstveno zbog neadekvatnog odnosa pacijenata prema bolesti. Zato su nastojanja NVO “Plavi krug” iz Bara i dr Valentine Kalinić usmjerena na što bolju edukaciju i podizanje svijesti kod oboljelih, ali i potencijalnih pacijenata, o preventivi i načinu liječenja.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 94 days ago on Oktobar 16, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Oktobar 16, 2018 @ 11:00 am
 • Filed Under: izdanje br. 114
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center