Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 113  >  Aktuelni tekst

Sindrom izgaranja na poslu

Objavio   /  

Prim. dr Sabahudin Pupović, spec. interne medicine
Zavod za hitnu medicinsku pomoć CG – Jedinica Plav

“Burn-aut” sindrom je stanje totalne emocionalne iscrpljenosti zbog pretjeranog a uzaludnog posla. Najteži oblik sagorijevanja na poslu je Karoshi sindrom (Japan 1987. godine) i njega karakteriše prejedanje, konzumiranje alkohola i drugih preparata, posebno amfetamina. Najčešće se završava pogubno jer može da uzrokuje iznenadnu srčanu smrt i/ili moždani udar.
Ljekarsko zanimanje je visoko na ljestvici najugroženijih za razvoj “Burn-aut” sindroma. Prema jednom istrazivanju u Americi, najviše su ovom sindromu izloženi zdravstveni radnici u urgentnim centrima, intezivnoj njezi i porodičnoj medicini, mada je pravi zaključak da su “Burn-autu” izloženi zdravstveni radnici u cjelini. Posao ljekara za razvoj ovog sindroma zauzima 10-to mjesto…

umorRadno mjesto je jedan od najvažnijih faktora okoline koji  neposredno utiču na mentalno i fizičko zdravlje svakog čovjeka. Stres nije samo rijec ili pojam, to je naša svakodnevnica. Stres je fiziološka i psihološka reakcija čovjeka na spoljne situacije i izazove koje remete njegovu ravnotežu.

- Akutni stres

- Hronični stres

Eustres nas priprema da se uhvatimo u koštac i izborimo sa raznim izazovima koji su naša svakodnevnica. Distres je negativan stres i izuzetno je štetan jer spriječava osobe da normalno funkcionišu ili im to otežava. SZO je proglasila stres na poslu svjetskom epidemijom. Uticaj stresa na mentalno i fizičko zdravlje je višestruk. Ekstremni rad dovodi do gubitka pojma odmora, tako da osoba za vrijeme slobodnog vremena ne zna da se organizuje i šta bi sa sobom. Nastupa otuđenje od društva i porodice, te je jedini izlaz posao, i tako se javlja začarani krug iz kojeg nema izlaza.

Posao treba da bude  izvor ličnog zadovoljstva  i dostignuća, interakcije među ljudima, finansijska satisfakcija i sigurnost, što pozitivno utiče na psihičko zdravlje.

S druge strane, loša organizacija na radnom mjestu, narušeni međuljudski odnosi, pogrešne odluke, vremenska ograničenja, smjenski rad itd., mogu negativno da utiču na mentalno zdravlje i dobrobit pojedinca. Najčešći uzrok stresa na radnom mjestu ipak predstavljaju međuljudski odnosi. Stres zbog loših međuljudskih odnosa opisuje i pojam mobing, koji u osnovi označava psihoteror na radnom mjestu, a osnova svega je sukob iz nekog razloga. U nastavku slijede spletke, podmetanja, ponižavanja i izolacija. U strahu od gubitka radnog mjesta osoba može razviti “burn-aut” sindrom.

“Burn-aut” sindrom je stanje totalne emocionalne iscrpljenosti zbog pretjeranog a uzaludnog posla. Najteži oblik sagorijevanja na poslu je Karoshi sindrom (Japan 1987. godine) i njega karakteriše prejedanje, konzumiranje alkohola i drugih preparata, posebno amfetamina.  Najčešće se završava pogubno jer može da uzrokuje iznenadnu srčanu smrt i/ili moždani udar.

ZNACI IZGARANJA NA POSLU

- kada entuzijazam pređe u dosadu,

- nezainteresovanost,

- teškoće u komunikaciji sa zaposlenima,

- fizička i emocionalna iscrpljenost i tupost,

- osjećaj gubitka vrijednosti,

- razdražljivost,

- pesimizam.

 

FIZIČKI ZNACI:

- Bolovi u tijelu;

- Glavobolja;

- Smetnje disanja;

- Poremećaj spavanja;

- Poremećaj ishrane;

- Poremećaj peristaltike GiT-a;

- Pad imuniteta;

- Hronični umor.

 

PREVENCIJA

Optimalni uslovi rada i zaštita na radu, poštovanje prava radnika.

 

Faktori stresa kod zdravstvenih radnika:

- Velika odgovornost;

- Vremensko ograničenje za donošenje odluka od kojih zavisi život bolesnika;

- Konstantan pritisak ljudi koji traže i očekuju pomoć;

- Bespomoćnost kod liječenja terminalnih bolesnika (onkoloških itd.);

- Smjenski rad;

- Prekovremeni rad:

- Dežurstva;

- Ometanje porodičnog života;

- Višak administrativnih poslova;

- Potreba za KME i usavršavanjem;

-  Kompeticija sa kolegama;

- Želja za napredovanjem i samoostvarenjem.

Ljekarsko zanimanje je visoko na ljestvici najugroženijih za razvoj “Burn-aut” sindroma. Prema jednom istrazivanju u Americi, najviše su ovom sindromu izloženi zdravstveni radnici u urgentnim centrima, intezivnoj njezi i porodičnoj medicini, mada je pravi zaključak da su “Burn-autu” izloženi zdravstveni radnici u cjelini. Posao ljekara za razvoj ovog sindroma zauzima 10-to mjesto.

Najdjelotvotniji način borbe sa sindromom izgaranja na radnom mjestu je promjena radnog mjesta, odnosno posla.

 

Prim. dr Sabahudin Pupović, spec. interne medicine
Zavod za hitnu medicinsku pomoć CG – Jedinica Plav

    Štampaj       Email
 • Published: 284 days ago on Septembar 6, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Septembar 6, 2018 @ 3:47 pm
 • Filed Under: izdanje br. 113
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center