Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 113  >  Aktuelni tekst

Mediteranska ishrana

Objavio   /  

Mr sci ph Ivana Gojković

Da li ste znali da se Mediteranska ishrana smatra jednom od najzdravijih ishrana na svijetu i to više od dvije decenije? Mediteranska ishrana se smatra modelom za dobro zdravlje. Istraživanja pokazuju da mediteranska kuhinja, na osnovu zdrave hrane i fizičkih aktivnosti, predstavlja recept za dug i zdrav život.
Porijeklo mediteranske ishrane je u Grčkoj, i to na ostrvu Kritu. Ona se zasniva na namirnicama iz Sredozemlja, uz dodatke iz dalje ili bliže okoline, a varijacije ovog načina ishrane postoje u svim djelovima Sredozemlja…

Da li ste znali da se Mediteranska ishrana smatra jednom od najzdravijih ishrana na svijetu i to  više od dvije decenije? Mediteranska ishrana se smatra modelom za dobro zdravlje. Istraživanja pokazuju da mediteranska kuhinja, na osnovu zdrave hrane i fizičkih aktivnosti, predstavlja recept za dug i zdrav život.

Porijeklo mediteranske ishrane je u Grčkoj, i to  na ostrvu Kritu. Ona se zasniva na namirnicama iz Sredozemlja, uz dodatke  iz dalje ili bliže okoline, a varijacije ovog načina ishrane postoje u svim djelovima Sredozemlja.

Istraživanja sprovedena u Grčkoj šezdesetih godina prošlog vijeka ukazuju da je energetski udio masti iznosio oko 35%, no paradoksalno, Grke je služilo dobro zdravlje. Razlog tome je što su zasićene masti bile vrlo malo zastupljene, a kao glavno ulje u ishrani koristilo se maslinovo ulje. U to doba, učestalost bolesti srca u grčkoj populaciji bila je skoro 90% niža od učestalosti istih u SAD-u. Takođe, incidencija drugih hroničnih bolesti bila je niža nego u drugim zemljama (npr. učestalost raka dojke bila je četiri puta niža nego u Japanu), a životni vijek Grkinja bio je najviši na svijetu.

Nije neophodno da putujete dalje od svog lokalnog supermarketa ili pijace i pronađete sve što je potrebno za ovaj način ishrane.

Mediteranska piramida ishrane ne predstavlja klasičnu dijetu, već izmijenjen način ishrane prilagođen tradicionalnoj hrani iz okruženja Mediterana. Ovaj način ishrane predstavlja odličan i prijatan način života, uz to fleksibilan, lako ga je pratiti, a najbolje od svega je to što je dobar za vaše zdravlje, i meni ono najvažnije, prosto je održiv sistem.

mediteranska ishrana

Karakteristike mediteranske ishrane:

 • Bogat izbor hrane biljnog porijekla. Koristi se voće, povrće, krompir, hljeb i žitarice, mahunarke, koštunjavo voće i sjemenke.
 • Svakodnevno umjereno uzimanje sira i jogurta. Koriste se nisko-masne ili light varijante.
 • Svakodnevno uzimanje maslinovog ulja. Ovo ulje zamjenjuje druge masti, uključujući maslac i margarin. Uopšteno gledano, energetski udio masti kreće se od 25 do 35%, a udio zasićenih masti od 7-8%. Maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, koja za razliku od zasićenih masnih kiselina, ne podiže nivo holesterola u organizmu. Maslinovo ulje je ujedno i dobar izvor antioksidansa.
 • Nedjeljno unošenje malih do umjerenih količina ribe i živinskog mesa i proizvoda, npr. uzima se do 4 jaja. Treba imati u vidu i jaja koja se dodaju kod pripreme drugih obroka. Konzumiranjem ribe unose se u organizam omega-3 masne kiseline, koje su važne u održavanju dobrog zdravlja.
 • Rijetko korištenje crvenog mesa. Crveno meso se koristi nekoliko puta mjesečno, u količini koja je manja od 500g. Po mogućnosti treba birati krtinu. Izgleda da ova minimalna količina crvenog mesa takođe pridonosi dobrom zdravlju, dok se veće količine po pravilu ne preporučuju.
 • Kratka priprema hrane. Koriste se sviježe sezonske namirnice, a kod pripremanja obroka obrada je što kraća radi očuvanja vitamina.
 • Umjereno konzumiranje vina. Vino se konzumira uz obrok u količini od 1 do 2 čaše na dan za muškarce, i 1 čaša dnevno za žene.
 • Vrlo mala konzumacija šećera. Rafinirani šećer se koristi u vrlo malim količinama, a kao dobra zamjena preporučuje se med. Mada, ovdje takođe treba biti vrlo umjeren.
 • Upotreba mediteranskih začina. Kod pripreme jela koriste se tipično mediteranske biljke kao što su bijeli luk, peršun, origano, bosiljak, majčina dušica, kadulja, ruzmarin, lovor i dr.
 • Redovna fizička aktivnost. Podrazumeva aktivno bavljenje fizičkom aktivnošću (brzo hodanje, vožnja biciklom, razni sportovi), šta god prija vašem organizmu.

Nije tajna mediteranske ishrane samo u maslinovom ulju. Mediteranci redovno jedu raznolike obroke u kojima skoro uvijek ima raznolikih žitarica, te svježeg ili kuvanog povrća i voća. Hrana bogata vlaknima odlično štiti od raka debelog crijeva, a svježe voće i povrće osim vlakana najbolji su izvor svih vitamina i minerala.

S’druge strane zapanjujuća je upotreba začina i njihova kombinacija sa povrćem. Potenciranje kuvane hrane je takođe jedan od značajnih faktora, jer se na taj način izbjegava industrijska, procesuirana hrana. Upotreba koštunjavog voća i sjemena je takođe zastupljena u mediteranskoj ishrani, a osnovne karakteristike su:

·       Dobri izvori mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, proteina, magnezijuma i gvožđa;

·       Čuvaju se na hladnim i tamnim  mjestima kako bi se spriječila njihova oksidacija;

·       Veoma su hranjivi i visoko kalorični kada se konzumiraju mimo propisane dnevne mjere;

·       Optimalna porcija je veličina šake.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 134 days ago on Septembar 6, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Septembar 6, 2018 @ 5:38 pm
 • Filed Under: izdanje br. 113
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center