Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 112  >  Aktuelni tekst

Gojaznost

Objavio   /  

Prof. dr Miroslav D. Ilić, hirurg
Medicinski fakultet u Novom Sadu
Klinika za grudnu hirurgiju
Institut za plućne bolesti Vojvodine
Sremska Kamenica

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, operacije protiv gojaznosti izvode se kod osoba koje se neuspješno liječe od ovog kompleksnog poremećaja najmanje dvije godine, a koji nakon pokušaja dijeta i liječenja ljekovima imaju “body mass index” (BMI), tj. odnos površine tijela i mase tijela viši od 40 kg/m2, odnosno u onih pacijenata koji imaju neku od pratećih bolesti ili poremećaja (povišen krvni pritisak, šećernu bolest, povišene masnoće u krvi, sterilitet, policistične jajnike, oštećenja zglobova nogu, erektilnu disfunkciju itd), a imaju BMI veći od 35 kg/m2. Izuzetno, mogu se operisati i osobe koje imaju manji BMI, kojima je zbog profesionalnih razloga potrebno da imaju odgovarajuću tjelesnu težinu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, operacije protiv gojaznosti izvode se kod osoba koje se neuspješno liječe od ovog kompleksnog poremećaja najmanje dvije godine, a koji nakon pokušaja dijeta i liječenja ljekovima imaju “body mass index” (BMI), tj. odnos površine tijela i mase tijela viši od 40 kg/m2, odnosno u onih pacijenata koji imaju neku od pratećih bolesti ili poremećaja (povišen krvni pritisak, šećernu bolest, povišene masnoće u krvi, sterilitet, policistične jajnike, oštećenja zglobova nogu, erektilnu disfunkciju itd), a imaju BMI veći od 35 kg/m2.  Izuzetno, mogu se operisati i osobe koje imaju manji BMI, kojima je zbog profesionalnih razloga potrebno da imaju odgovarajuću tjelesnu težinu.

Gojaznost je prekomjerno nagomilavanje masne tjelesne mase, ne samo na vidljivim djelovima organizma, odnosno ispod kože, nego prije svega u unutrašnjosti tijela, kada se vitalni organi okružuju masnoćom, ili se masnoća ugrađuje u samo tkivo, kao što je to ugrađivanje npr. u jetru. Iz kliničke prakse, na pregledima ultrazvuka abdomena, poznat je fenomen “masne jetre”, koja kroz duže vrijeme biva oštećena, a onda progredira u cirozu jetre, odnosno primarni maligni tumor jetre. Takođe, danas je dokazano da su mnogi maligni tumori češći kod gojaznih ljudi: rak debelog crijeva, rak jajnika i rak dojke (i kod žena i kod muškaraca). Ipak, najznačajnija su oštećenja endokrinog sistema, kada se endokrini dio pankreasa “više troši” kod gojaznih ljudi, što vodi sigurno šećernoj bolesti. Mnogi pacijenti sa gojaznošču pate od “inzulinske rezistencije”, što jeste uvod u šečernu bolest. Srce i kardiovaskularni aparat rade pod pojačanim naporom, pa je propadanje ovog sistema izrazito kod gojaznih ljudi. Operacije protiv gojaznosti počele su intenzivno da se izvode onda, kada je postalo jasno da je rizik od njih mnogo manji nego što je u gojaznih osoba rizik od nagle, iznenadne smrti, koji je višestruko povišen nego kod populacije koja nema gojaznost.

Masno tkivo je jedna velika “endokrina žlijezda” koja luči štetni “tumor nekrozis faktor”, što izaziva oštećenja na unutrašnjim organima, jednako kao i na koži, tako da su kožne bolesti, pre svega ekcem i psorijaza takođe češći kod gojaznih ljudi.

Operacije protiv gojaznosti izvode se u svim dobnim skupinama, ali su najbolji rezultati kod osoba do 40 godina, u kojih nije došlo do nepovratnih promjena na kardiovaskularnom i lokomotornom sistemu. Gojazna osoba ulazi posle mladalačkog doba u jedan “krug smrti”: zbog povišene tjelesne težine ne može da se kreće, ne može da se bavi fizičkom aktivnošću, postaje vezana za postelju ili stolicu, a u “sesilnom” načinu života jedni izvor radosti jeste hrana. Tako se dolazi do ogromnih kilaža. Gojazna osoba biva socijalno usamljena, radno i fizički hendikepirana i počinje da biva zavisna od ljekova. Tako se gubi aktivni čovjek iz životne i radne sredine.

Nisu rijetki ni slučajevi da se ekstremna gojaznost javlja kod djece. Moj najmlađi pacijent koga sam operisao imao je 11 godina. Naravno, za ovakvu operaciju potrebno je da i roditelji i dijete razumiju šta se planira i kakav je režim života neophodan poslije operacije. Dakle, hirurgija je poželjna PRIJE nego što se razviju teške komplikacije gojaznosti na kardiovaskularnom, endokrinom i lokomotornom sistemu.

Danas se u hirurgiji gojaznosti, koja se naziva i “barijatrična” hirurgija, razlikuju tri vrste intervencija: “restriktivne” operacije, čiji je smisao onemogućivanje uzimanja veće količine hrane, potom “malapsroptivne”, operacije čiji je smisao odvođenje procesa razlaganja i apsorbcije hrane dalje od dvanaestopalačnog crijeva, i na kraju “kombinovane” operacije, koje ujedinjuju ova dva principa. Odmah treba naglasiti da malapsorbtivna operacija nije nimalo jednostavna za organizam, jer je praćena izmjenom normalne fiziologije hranjenja, razlaganja i apsorbcije hrane, što može da ima za posljedicu ne samo mršavljenje, nego i teške poremećaje koji se teško mogu konzervativno liječiti, nekad i novom operacijom.

Naravno, savremena hirurgija je definisala indikaciono područje za različite operacije. Uopšteno se može reći da je u pacijenata sa težim oštećenjima endokrinog sistema, kao i poremećajima kardiovaskularnog sistema, tj. pacijenata kod kojih je mala vjerovatnoća promjene stila života nakon hirurgije – indikovana kombinovana procedura (“želudačni baj-pas”), a kod svih drugih, a to je velika većina – indikovana restriktivna procedura, danas najčešća – “želudačna rukavna resekcija” (Gastric Sleeve). Iako je ranijih godina “želudačni baj pas” bio “zlatni standard” u barijatričnoj hirurgiji, danas se u cijelom svijetu, recimo u Sjedinjenim Američkim Državama, izvodi u preko 80% svih barijatričnih operacija – “želudačna rukavna resekcija”. Ipak, hirurgu, kao i cijelom timu i pacijentu koji treba da donese odluku o operativnom liječenju, treba prepustiti izbor operativne procedure. Naravno, za tu odluku neophodno je veliko hirurško iskustvo i realno sagledavanje sopstvenih mogućnosti, kao i mogućnosti pratećih medicinskih službi, koje treba da pomognu u ukupnom liječenju.

Strana: 1 2 3

    Štampaj       Email
 • Published: 201 days ago on Avgust 7, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Avgust 7, 2018 @ 12:24 am
 • Filed Under: izdanje br. 112
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center