Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 112  >  Aktuelni tekst

Ekspozom faktori starenja kože

Objavio   /  

U organizaciji veledrogerije Farmegra održano je stručno predavanje o starenju kože, odnosno – kako možemo uticati na taj problem. Na temu Ekspozom – koliko je važan i šta mi možemo da uradimo govorila je mr ph Ana Kovačević, stručni saradnik za edukacije Vichy i La Roche Posay iz Beograda.
Mr Kovačević je istakla da starenje nije bolest već potpuno prirodna stvar koja se neminovno dešava. Proces starenja je kao skup kompleksnih i progresivnih fizioloških promjena koje podrazumijevaju smanjene biološke funkcije i mogućnosti adaptacije na metaboličke promjene tokom prolaska vremena. Takođe, naše ćelije postaju manje tolerantne na oštećenja koja se neminovno dešavaju a posljedice su promjene u svim organima, svim organskim sistemima uključujući i kožu…

Ekspozom je nešto što na nas djeluje svakoga dana 24 sata, 7 dana u nedjelji. Iz dana u dan ekspozom potencira štetne procese koji se dešavaju na ćelijskom i molekulskom nivou, a rezultati njegovog djelovanja su prvo vidljivi na koži – smatra mr Kovačević.

Govoreći o štetnim efektima UV zraka, mr Kovačević je kazala da je neophodno prihvatiti odgovornost za faktore na koje mi uglavnom možemo uticati, a u prvom redu se to odnosi na UV radijaciju koja je najveći neprijatelj mladosti kože. Takođe, naglasila je da ne postoji dobar anti age bez dobre UV zaštite.

- UV zračenje je dokazan predisponirajući faktor za ubrzanje starenja kože, produbljivanje bora i propadanja svih struktura kože. Pod dejstvom UV zračenja koža stvara puno reaktivnih kiseoničnih radikala koji izazivaju oksidativni stress, što dovodi do oštećenja DNK ćelija, proteina, proteinskih struktura ćelija, lipidne strukture ćelija, a dovode i do procesa inflamacije.

UV zračenje utiče i na krvne sudove dovodeći do njihovog trajnog proširenja ukoliko je izlaganje često i kontinuirano. Takođe, zbog uticaja UV zračenja na melanocite i metabolizam i distribuciju melanina, može doći i do pojave fleka… Zagađenje vazduha, temperatura – prekomjerna hladnoća i toplota, nedovoljno sna i stres i te kako doprinose propadanju kože. Starenje kože je definitivno ubrzano pod dejstvom UV radijacije koja je jedan od najznačajnijih faktora ekspozoma – istakla je mr Kovačević, naglašavajući važnost ekspozoma, koji je potrebno ozbiljno shvatiti jer nam daje i veliku moć i veliku odgovornost, a utiče na čitav naš organizam.

Podsjećajući da je koža barijera između našeg organizma i spoljašnje sredine, mr Kovačević je ukazala da je ona prva u direktnom kontaktu sa svim faktorima ekspozoma, odnosno  prva linija odbrane. Činjenica je da je koža važan organ i nije tu samo da budemo lijepi, ona čuva integritet čitavog organizma, tako da je njena barijerna funkcija izuzetno bitna, ne samo da bi naša koža bila mlađa, glatkija i jača, već da bi čuvala čitav naš organizam.

- Barijerna funkcija kože mora biti očuvana. Osim fizičke barijere, ona vrši funkciju oksidativne, hidratacijske, antimikrobne i fotoprotektivne barijere. Interne i eksterne agresije utiči na kvalitet površine kože pa tako i na njenu barijernu funkciju, ali mogu dovesti i do strukturnih modifikacija i fizioloških alteracija kada kože gubi svoju jedrost, tonus, postaje dehidrirana, sivkasta i na njoj se pojavljuju bore.

Ako govorimo o anti-ageingu, prije svega on treba da bude usmjeren na očuvanje i obnavljanje barijerne funkcije kože i zaštitu od UV radijacije. Anti-ageing pristupi mogu biti različiti, a među njima razlikujemo tri nivoa dejstva: primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju. Primarna anti-ageing prevencija podrazumijeva prije svega zaštitu od UV zračenja, primjenu antioksidanasa i pro i prebiotika, što sistemski, što topikalno. Sekundarna prevencija obuhvata regenerativno dejstvo na kožu kada se koriste referentni anti-age sastojci poput vitamina C, retinola, ramnoze, hemijskih pilinga, DHEA, fitoestrogena, botoksa, itd. I finalno,  tercijarna prevencija podrazumijeva korekciju, odnosno, estetsku hirurgiju.

Prva stvar na kojoj treba raditi je osnaživanje kože kako bismo obezbijedili primarnu i sekundarnu prevenciju. Promjena načina života definitivno donosi pozitivne rezultate. Osvježavanje kože može biti potpomognuto i riješeno upotrebom dermokozmetičkih preparata i njihovim dejstvom na kožu – zaključila je mr Kovačević.

Ističući Vichy premium dermokozmetički brend, mr Kovačević je kazala da je Vichy anti-aging ekspert i među najinovativnijim brendovima, te da Vichy brend kvalitet svojih proizvoda bazira na Vichy mineralizovanoj termalnoj vodi koja je sastavni dio svakog Vichy proizvoda.

Ona je podsjetila da je Vichy jedan od najstarijih dermokozmetičkih brendova koji postoji skoro 90 godina kao i da je Vichy termalna voda pravo blago jer daje snagu koži koja je važna za zdravlje.

- Vichy termalna voda je potpuno prirodna voda koja ni na koji način nije izmijenjena. Koristi se za produkciju Vichy proizvoda. Ono što nju karakteriše jeste da spada u visoko mineralizovanu termalnu vodu. Sadrži 15 različitih minerala i oligoelemenata, što je čini termalnom vodom izuzetne mineralne raznolikosti. Ona ima mnogobrojna pozitivna dejstva na kožu: djeluje uravnotežavajuće ojačavajući kožu i čineći je otpornijom na dejstvo štetnih agenasa, odnosno na faktore ekspozoma. Zanimljivo je da je do skoro u jednom Vichy proizvodu termalna voda bila koncentrisana maksimalno 20% jer je formulisanje sa njom jako teško s obzirom na veliku aktivnost koju voda ima zbog čega lako stupa u interakcija sa drugim sastojcima i ruši emulzione sisteme. Sve se promenilo kada je Vichy termalna voda postavljena kao centralni sastojak oko koga će se graditi proizvod. Posle velikog broja testiranja sa preko 100 različitih aktivnih principa, u Vichy laboratorijama uspeli su da formulišu proizvod sa čak 89% Vichy mineralizovane termalne vode – Mineral 89.

Strana: 1 2 3

    Štampaj       Email
 • Published: 383 days ago on Avgust 7, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Avgust 7, 2018 @ 12:33 am
 • Filed Under: izdanje br. 112
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center