Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 111  >  Aktuelni tekst

Ishrana u vidu duginih boja

Objavio   /  

Dr Snežana Tomić, homeopat

Jedna od dobrih smjernica i vodilja u našoj ishrani je ishrana u vidu duginih boja. To znači da se u izboru dnevnog jelovnika rukovodite idejom da na vašem tanjiru budu zastupljene različite boje povrća i voća. Ne samo zbog toga što će vam obrok izgledati vizuelno ljepše i primamljivije, već zbog toga što svaka boja, odnosno pigment, ima svoja ljekovita svojstva i djeluje na određene funkcije našeg organizma i imunog sistema. Ovo veselo povrće i voće duginih boja pruža kako zaštitu, tako i sve potrebne antioksidante i fitonutriente za održavanje optimalnog zdravlja i dugovječnosti.
Kada pravite salatu od svježeg povrća kao prilog mesu, smutite voćne kupove i imajte ideju o duginim bojama…

dugaJedna od dobrih smjernica i vodilja u našoj ishrani je ishrana u vidu duginih boja. To znači da se u izboru dnevnog jelovnika rukovodite idejom da na vašem tanjiru budu zastupljene različite  boje povrća i voća. Ne samo zbog toga što će vam obrok izgledati vizuelno ljepše i primamljivije, već zbog toga što svaka boja, odnosno pigment, ima svoja ljekovita svojstva i djeluje  na određene funkcije našeg organizma i imunog sistema. Ovo veselo povrće i voće duginih boja pruža kako zaštitu, tako i sve potrebne antioksidante i fitonutriente za održavanje optimalnog zdravlja i dugovječnosti.

Kada pravite salatu od svježeg povrća kao prilog mesu, smutite voćne kupove i imajte ideju o duginim bojama.

Zeleni pigment koji nalazimo u zelenom lisnatom povrću kao što su blitva, spanać, raštan, zelje, salata, kao i brokoli, prokelj… sadrže u sebi hlorofil  koji je prečistač krvi i vrlo sličan po svom sastavu hemoglobinu. Ono djeluje na jetru da pospješuje njeno prečišćavanje i balansira proizvodnju i kvalitet žuči potrebne za varenje masti. Sve što ima gorak ukus, kao što to većinom ima zeleno povrće, stimulise dreniranje jetre i regulisanje žučnih sokova.

Jetra je nasa fabrika otpada, ona filtrira svu krv i otklanja toksine tipa pesticidi, teški metali, hemikalije, aditivi, hormoni, alkohol, duvan…

Kada jetra radi usporeno onda se u našem tijelu zadržavaju štetne supstance i truju naš organizam proizvodeći zdravstvene probleme. Mnoge bolesti potiču od usporenog rada jetre i nagomilanih toksina, naročito kožne alergije,  digestivni  simptomi i artritis.

Crveni pigment

Likopen, kartenoidni pigment koji nalazimo u paradajzu npr. je moćan zaštitinik i antioksidant. On štiti od sunčevih opekotina, da ne pocrvenimo kao paradajz, zaštita je protiv karcinoma, naročito prostate i testis,  gdje se likopen normalno nalazi u višoj koncentraciji. On štiti tijelo i od kardiovaskularnih  bolesti, potvrđuju najnovije studije. Njegove sposobnosti zaštite mozga od pesticide i hemikalija, a naročito od Mono natrijum glutamata, pojačivača ukusa, koji se nalazi gotovo u svim proizvodima koji su upakovani, su zadivljujuće i dokazane u studijama. Likopen je moćan u borbi protiv infekcija i kandide. On spada u jedan od nutrienata za bolji vid i štiti oči od oksidativnog oštećenja, tipa katarakte i makularne degeneracije, koji su vodeći uzrok gubitka vida kod starije populacije  (spanać je još jedna namirnica koja štiti od makularne degeneracije i sadrži lutein).

Narandžasti pigment

Beta karoten, pigment zastupljen u šargarepi, bundevi, tikvi, kajsijama, dinji, kao i u drugom žuto narandžastom povrću i voću,  je veoma zastupljen u prirodi, što je i logično s obzirom na njegovu važnu antioksidantnu ulogu. On se nalazi i u zelenom povrću kao što su brokoli , rukola i većina zeljastog povrća.

Antioksidanti su supstance koje sprečavaju oštećenja naših ćelija tj.  njihovu oksidaciju. Oni popravljaju oštećenja i omogućavaju našim ćelijama da normalno funkcionišu. Na taj način mi ne trošimo energiju niti naše genetske reserve za pravljenje novih celija, već ih antioksidanti iz voća i povrća popravljaju i čine nam uslugu da živimo kvalitetnije  i duže.

Beta karotini su decenijama već poznati kao čuvari našeg zdravlja, od očuvanja i boljeg vida do antikancerogenih svojstava. Šargarepa je povrće koje s pravom prvo pada na pamet kada govorimo o zdravlju, i prvo povrće koje djeca rado prihvataju u sirovom stanju zbog svog slatkastog ukusa.

Beta karoten se u tijelu pretvara u vitamin A tj. retinol. Ovaj vitamin je važan za očuvanje vida,  prevencija noćnog sljepila, održavanje sluzokože u tijelu koje sprečavaju upad mikrobima, jačanje imuniteta protiv bakterija i virusa, zdravlje organa za varenje, rada srca, ljepote i zdravlja kože.

Tamnoplavi pigment

Proantocijanidi, ljubičaste ili tamno plave boje u borovnicama, kupinama, aroniji, crnom grožđu,  šljivama, su pigmenti na samom vrhu antioksidativnih sposobnosti i na skali od 0 do 100 su najblize „stotki”, naročito borovnica.

Zaštitnici srca i vaskularnog sistema, održavaju elastičnost i zdravlje, kako arterija tako i vena, rastapaju naslage sa arterija a jačaju venske zidove i sprečavaju varikozitete i trombove. Regulišu masnoće u krvi. Dobro poznati francuski paradoks nacije, koja uživa u jelu i vinu a pokazuje dugovječnost i vitalnost, pripisuje se efektima crnog vina koje sadrži ove polifenole.

Borovnice imaju veliku moć zaštite nervnog sistema i mozga, te su nezamjenljive u borbi protiv  Alchajmera, Parkinsonove bolesti i multiple skleroze. Popravljaju efekte neurotoksina tj. pojačivaca ukusa, boja,  aditiva i hemikalija koje oštećuju nervni sistem. Čine mozak mladim i sprečavaju demenciju.

Proantocijanidi jačaju i čiste krv,  djeluju antikancerogeno sprečavajući proliferaciju  malignih ćelija,  jačaju imunitet, djeluju antizapaljenski, sprčavaju vezivanje mikroba za sluzokožu, pogotovo u urinarnom traktu.

Svaki pigment, svaka boja, a time i voće i povrće koje ga sadrzi, ima svoje specifičnosti i svoja ljekovita dejstva koje nam majka priroda pruža, i to je još jedan od razloga značaja raznovrsne, balansirane ishrane.

Dr Snežana Tomić, homeopat

    Štampaj       Email
 • Published: 229 days ago on Jul 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jul 9, 2018 @ 1:20 pm
 • Filed Under: izdanje br. 111
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center