Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 111  >  Aktuelni tekst

Čarobni prirodni napici

Objavio   /  

Mr sci ph Ivana Gojković

Stiglo nam je ljeto i lijepo vrijeme, sa njim visoke temperature i uskoro nas čekaju i eskstremne vrućine. Ova smjena godišnjeg doba podrazumjeva i neke izmjene u našem načinu prehrane. Da bismo ispratili prirodne tokove na adekvatan način i uspostavili balans sa prirodom, veoma je važno učiniti obroke što laganijim u toku ljetnjih mjeseci. Uključite u vaš dnevni meni što više svježeg voća i povrća, koristeći blagodeti ovog godišnjeg doba, a posebno stavite fokus na sezonsko voće i povrće. Moja preporuka je da namirnice birate kod lokalnih seljaka ili farmera na lokalnim pijacama, a odlično je ukoliko znate na kakav način je to isto voće i povrće tretirano priliom uzgoja…

sejkStiglo nam je ljeto i lijepo vrijeme, sa njim visoke temperature i  uskoro nas čekaju i eskstremne vrućine. Ova smjena  godišnjeg doba podrazumjeva i neke izmjene u našem načinu prehrane. Da bismo ispratili prirodne tokove na adekvatan način i uspostavili  balans sa prirodom, veoma je važno učiniti obroke što laganijim u toku ljetnjih mjeseci. Uključite u vaš dnevni meni što više svježeg voća i povrća, koristeći  blagodeti ovog godišnjeg doba, a posebno stavite  fokus na sezonsko voće i povrće. Moja preporuka je da  namirnice birate kod  lokalnih seljaka ili farmera na lokalnim pijacama, a odlično je ukoliko znate na kakav način je to isto voće i povrće tretirano priliom uzgoja.

Ljeto nameće i neke vesele, lagane slike u našem umu, imamo prirodnu tendenciju da nekako “usporimo” ritam života. Moja slika savršenog ljetnjeg dana podrazumjeva more i pješčanu plažu, početak dana sa detox zelenim hladno cijeđenim sokom, praktikovanje joge, smuti sa bobičastim voćem u toku dana, prijatno društvo, umiren um i ljeto na tanjiru, u pravom smislu te riječi.

Ako već ne možemo sebi obezbijediti na dnevnom nivou more i plažu, ono što zasigurno možemo jeste donjeti ljeto u naš dnevni meni.

Vjerujem da gotovo svako domaćinstvo danas ima neku verziju blendera u kuhinji, a makar svako drugo ili treće neku verziju sokovnika.

Da li je ovo samo još jedan trend ili smo se zaista kolektivno okrenuli zdravijim stilovima života i ishrane? Koliko smo upoznati sa benefitima koje ovakav način ishrane ili dopune regularnoj ishrani donosi? Koja je razlika između juicinga i blendinga i šta je to Super Foods?

Za početak važno je da razumijemo razliku između đusera/sokovnika i blendera.

Đuser ili sokovnik će ekstrahovati tečnost  iz voća i povrća i odmah ga fizički odvojiti od pulpe.

Blender podrazumjeva upotrebu cijelih plodova voća i povrća, gdje se na kraju dobija tečni proizvod sa pulpom. Blender se koristi i za mješanje, mućenje i pasiranje hrane i drugih supstanci. Može se koristiti za pripremu kašica za bebe, raznih namaza, potaža, frapea, smutija, koktela, krema, preliva, biljnih mlijeka i sl. Blender se danas najčešće korisi za pripremu smutija.

Smutiji su blendirani sokovi napravljeni od svježeg i/ili smrznutog voća i povrća. Najčešće se prave uz dodatak neke tečnosti: vode, mlijeka, biljnog mlijeka, jogurta… Ukus i nutritivni sadržaj smutija se uvijek može obogatiti dodatkom proteinskog praha (moringa, maka, bundevin protein, konopljin protein, spirulina i sl.), odnosno Super Foods-a, dodatkom sjemenki ili koštunjavih plodova (chia sjeme, badem, lješnik, orah, konopljino sjeme, lan, golica i sl.), a može se dodati neki od zaslađivača i začini (kurkuma, aleva paprika, cimet,vanilla, sirovi kakao prah). Ovaj napitak je veoma bogat vitaminima, mineralima, antioksidasima i fitonutrijentima.

Vašu ishranu uvijek možete upotpuniti nekim od ovih fantasičnih napitaka, a za razliku od kupovnih sokova izbjećićete aditive, koncentrate, dodani šećer i vještačke zaslađivače.

Jedno od najčešćih pitanja koja se nameću je da li se gube vlakna kod procesa cijeđenja ili blendiranja. U oba slučaja vlakna ostaju.

U slučaju cijeđenja sokova hidrofilna vlakna ostaju u soku, čak i kada se odstrani pulpa.

Hidrofilno vlakno apsorbuje vodu u crijevima, formirajući gel koji olakšava peristaltiku crijeva. Ima ulogu i kao pre-biotik, kao podrška zdravim bakterijama u crijevima.

U slučaju blendiranja u sadržaju koji dobijemo ostaju hidrofobna vlakna, kao sastavni dio pulpe. Ova vlakna se ne rastvaraju u vodi i popunjavaju prazninu u želucu, stvarajući osjećaj sitosti. Takođe, potpomažu regulaciji probave.

Kod cijeđenih  sokova dobijamo proizvod koji sadrži obilje nutrijenata: vitamina, minerala, vlakana, antioksidanasa, pri čemu je njihova apsorpcija olakšana, a zbog nedostatka hidrofobnih vlakana nutrijeti dospijevaju direktno u krvotok.. S’toga, sokovi su odličan način da brzo povratite vašu energiju ili da se brzo napunite hranjivim materijama u situacijama kada se ne osjećate dobro.

Hidrofobna vlakna u smutiju, koji smo dobili blendiranjem cijelih plodova voća, povrća i vode/mlijeka/jogurta ili neke druge tečnosti, omogućavaju postepenu apsorpciju nutijenata, što omogućava duži osjećaj sitosti i odličan je izbor užine ili laganog obroka.

Prirodni napici dbijeni na ovakav način nam daju energiju i dodatnu snagu, čine našu kožu blistavijom, utiču na kvalitet kože, kose i noktiju, poboljšavaju koncentraciju, poboljšavaju probavu, podstiči diurezu i jačaju naš imuni sistem.

Bilo da izaberete hladno cijeđeni sok ili smuti nećete  pogriješiti. Ovaj izbor svakako predstavlja odličan način da upotpunite dnevne potrebe svježeg voća i povrća. Obzirom da se u ovim napicima koristi dosta voća, treba biti umjeren u konzumaciji.

Strana: 1 2 3

    Štampaj       Email
 • Published: 229 days ago on Jul 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jul 9, 2018 @ 1:27 pm
 • Filed Under: izdanje br. 111
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found