Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 110  >  Aktuelni tekst

Otvoren kabinet za telemedicinu u bolnici Pljevlja

Objavio   /  

Crnogorsko zdravstvo od 22. maja postaje umrežen i jedinstven sistem, a telemedicina donosi benefite zdravstvenim radnicima i pacijentima koji više ne moraju da putuju u Klinički centar Crne Gore (KCCG) radi dobijanja stručnog mišljenja i nastavka adekvatnog medicinskog tretmana – saopštio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, povodom otvaranja kabineta za telemedicinu u Opštoj bolnici u Pljevljima i uspostavljanja tele link konekcije između te bolnice i KCCG, u okviru Projekta razvoja i implementacije telemedicine u crnogorskom zdravstvu.
Ministar Hrapović je kazao je da će projekat donijeti benefite ljekarima koji, kako je pojasnio, u direktnoj kumunikaciji video linkom sa kolegama iz KCCG mogu da razmijene informacije, mišljenja, dijagnostiku i sve ono što je vezano za određenu patologiju jednog pacijenta.

telemedicinaTelemedicina doprinosi efikasnijoj saradnji među zdravstvenim radnicima i pružanju bolje zdravstvene zaštite.

- Crnogorsko zdravstvo od 22. maja postaje umrežen i jedinstven sistem, a telemedicina donosi benefite zdravstvenim radnicima i pacijentima koji više ne moraju da putuju u Klinički centar Crne Gore (KCCG) radi dobijanja stručnog mišljenja i nastavka adekvatnog medicinskog tretmana – saopštio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, povodom otvaranja kabineta za telemedicinu u Opštoj bolnici u Pljevljima i uspostavljanja tele link konekcije između te bolnice i KCCG, u okviru Projekta razvoja i implementacije telemedicine u crnogorskom zdravstvu.

Ministar Hrapović je kazao je da će projekat donijeti benefite ljekarima koji, kako je pojasnio, u direktnoj kumunikaciji video linkom sa kolegama iz KCCG mogu da razmijene informacije, mišljenja, dijagnostiku i sve ono što je vezano za određenu patologiju jednog pacijenta.

- Na taj način, u toj razmjeni mišljenja, oni mogu da dobiju dalje inpute kako da pacijent dobije dalju dijagnostiku i liječenje konkrentno u pljevaljskoj bolnici – objasnio je Hrapović.

On je pojasnio da telemedicina omogućava ljekarima da zajednički donesu odluku o nastavku liječenju pacijenta koji se nalazi u Pljevljima.

- I u konačnom mogu da odluče da li pacijenta treba dalje slati na dijagnostiku i liječenje u Klinički centar. Danas smo prisustvovali jednoj takvoj video konferenciji, gdje smo zaista vidjeli veliki iskorak kada je crnogorsko zdravstvo u pitanju. Gledali smo uživo komunikaciju ljekara sa neurološkog odjeljenja bolnice u Pljevljima i konzilijuma ljekara Kliničkog centra – kazao je ministar Hrapović.

Prema njegovim riječima, telemedicina nudi velike benefite za pacijente, koji kako je pojasnio, na jednom mjestu mogu da od početka dobijanja dijagnostike tu dijagnostiku dobiju do kraja.

- To je veliki benefit za pacijente da ne moraju da se maltretiraju da putuju u Klinički centar, kao što su to radili do sada, da bi dobili drugo mišljenje – pojasnio je Hrapović.

On je poručio da od danas crnogorsko zdravstvo postaje umrežen, jedinstven zdravstveni sistem.

- I ubuduće će građani iz bolnica dobijati mogućnost da dobiju i drugo referentno mišljenje iz Kliničkog centra. Ovo je pilot projekat i počeli smo sa tri bolnice, a to su Pljevlja, Berane i Bar. Drugi korak jeste umrežavanje i ostalih bolnica u Crnoj Gori – kazao je Hrapović.

Sljedeći korak u razvoju projekta telemedicine je, kako je rekao, da se Klinički centar uveže sa regionalnim centrima.

- I na taj način da, ukoliko postoji potreba, i ljekari Kliničkog centra dobiju dodatno mišljenje kolega iz regije da bi dobili kvalitetnu dijagnostiku za našeg pacijenta. Takođe, sljedeći korak jeste da se Klinički centar uveže sa poznatim svjetskim centrima, u cilju razmjene informacija – rekao je Hrapović.

On je istakao da će sličnih projekata biti i ubuduće da bi se, kako je rekao, na još bolji način podigao kvalitet zdravstvene zaštite za svakog građanina u Crnoj Gori.

Direktorica KCCG, Zorica Kovačević, kazala je da će primjena telemedicine u zdravstvenom sistemu Crne Gore doprinijeti efikasnijoj saradnji među zdravstvenim radnicima i pružanju bolje zdravstvene zaštite.

- Treba da učinimo sve da ovakve ljekare kao što su u Opštoj bolnici u Pljevljima zadržimo, da im ne dozvolimo da odu iz Pljevalja jer su nam potrebni kako bismo ovaj projekat uspješno realizovali. To se odnosi na Bar, Berane, kao i na čitavu Crnu Goru, jer je neophodno da budemo solidarni, da sarađujemo i unapređujemo pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite pacijentima – poručila je Kovačević.

Ona je kazala da građane treba upoznati sa telemedicinom, kako bi iskoristili prednosti.

- Ovo je nešto revolucionarno za zdravstveni sistem. Na ovaj način, podižemo kvalitet pružanja zdravstvene zaštite, radimo kao jedan tim u čitavoj Crnoj Gori. Građani bi trebalo da budu upoznati sa ovom inovacijom u zdravstvenom sistemu, da imamo početak razvoja telemedicine na najvećem nivou – ocijenila je Kovačević.

Direktor  Klinike za neurologiju KCCG i autor Projekta telemedicine, dr Jevto Eraković, kazao je da je kvalitet njege koja se pruža u Kliničkom centru, kao i u opštim bolnicama mnogo veći od percepcije javnosti i da je, kako je istakao, uvođenje telemedicine u zdravstveni sistem veliki korak.

- Sistem funkcionište na način što preko komandera, putem kojeg se uspostavlja link sa povezanom bolnicom, dobijamo na monitoru prikaz pacijenta i doktora, a na drugom monitoru se prikazuju rezultati i dijagnostičke procedure koje su urađene za tog pacijenta – pojasnio je dr Eraković.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 185 days ago on Jun 14, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 14, 2018 @ 10:45 am
 • Filed Under: izdanje br. 110
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center