Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 110  >  Aktuelni tekst

In vitro fertilizacija

Objavio   /  

Američka bolnica, koja se nalazi u srcu Istambula, jedna je od najstarijih privatnih bolnica u Turskoj. Admiral Bristol osnovao je bolnicu 1921. godine sa upravnim odborom u Sjedinjenim Državama do 1995. godine, kada je Fondacija Vehbi Koč kupila bolnicu i izvršila obimno renoviranje kako bi postigla svoj trenutni status. Bolnica je tercijalni privatni objekat sa 300 kreveta. Jedinica za pomoć u reprodukciji osnovana je 1996. godine i brzo je postala jedan od najuspješnijih centara u zemlji, koji obavlja preko 1000 ciklusa tretmana godišnje. Dolaze nam pacijenti iz cijele zemlje, ali i iz inostranstva…

kocAmerička bolnica, Istanbul

Američka bolnica, koja se nalazi u srcu Istambula, jedna je od najstarijih privatnih bolnica u Turskoj. Admiral Bristol osnovao je bolnicu 1921. godine sa upravnim odborom u Sjedinjenim Državama do 1995. godine, kada je Fondacija Vehbi Koč kupila bolnicu i izvršila obimno renoviranje kako bi postigla svoj trenutni status. Bolnica je tercijalni privatni objekat sa 300 kreveta. Jedinica za pomoć u reprodukciji osnovana je 1996. godine i brzo je postala jedan od najuspješnijih centara u zemlji, koji obavlja preko 1000 ciklusa tretmana godišnje. Dolaze nam pacijenti iz cijele zemlje, ali i iz inostranstva. Sa izuzetkom donacije gamete i embriona i selekcije pola, ponuđene usluge obuhvataju sve pomoćne reprodukcije i povezane postupke. Pomoćna jedinica za reprodukciju ima luksuzne prostorije za čekanje, velike operativne sobe i najsavremenije embrionalne i androloške laboratorije. Izuzetno iskusan tim od 8 ginekologa, 6 embriologa i embrionalnih tehničara i 1 androlog upravljaju jedinicom koju vodi dr. Bulent Urman. Podrška osoblju uključuju genetičare, nutricioniste, psihologe, sekretare i veoma iskusno osoblje za njegu. Pored njege pacijenata, tim za pomoćnu reprodukciju Američke bolnice takođe je bio veoma aktivan u istraživanju i objavio preko 100 članaka i 170 apstrakta u eminentnim naučnim časopisima. Kliničari i embriolog iz tima bili su pozvani na nacionalne i međunarodne sastanke kao gostujući govornici. Klinički direktor programa IVF Dr. Bulent Urman je nacionalni zastupnik Evropskog društva za reprodukciju i embriologiju (ESHRE) i bivši predsjednik Turskog društva za reproduktivnu medicinu. Laboratorijski direktor IVF programa Bio. Bašak Balaban je nacionalni zastupnik ESHRE-a, bivši predsjednik Međunarodnog udruženja za embriologiju ALPHA i predsjednik Kliničkog društva za embriologiju Turske

Šta je in vitro fertilizacija?

VF tretman je dug i zamoran proces koji zahtijeva posvećenost kako paru tako i timu. Uprkos značajnom napretku na samom polju, nažalost, ne bude uspješno kod svih parova. Ishod liječenja je direktno povezan sa ženinim godinama i stanju njenih jajnika. Za žene koje proizvedu adekvatan broj jaja i koje imaju manje od 39 godina, izgledi su veći, jer se može očekivati kumulativna stopa koncipiranja od 80% u tri ciklusa tretmana. To znači da će kod otprilike 80 parova od 100 doći do začeća nakon 3 ciklusa tretmana. Kod žena starijih od 39 godina, naročito kada se smanjuje rezerva jajnika, međutim, ishod je slab, jer će kumulativne stope koncipiranja biti u rasponu od 10-30%. IVF tretman podrazumijeva u osnovi tri koraka koji su prilično standardizovani širom svijeta. Liječenje počinje stimulacijom jajnika da proizvode jaja. Sljedeći korak je sakupljanje jaja i oplodnja za proizvodnju embriona. Nakon fertilizacije, embrioni se drže u inkubatorima oko 3-5 dana, nakon čega se prenose u matericu. Test trudnoće će biti obavljen 10-12 dana nakon prenosa.

Uprkos standardizaciji protokola liječenja, postoji velika varijacija u stopama trudnoće koja u osnovi proističe iz laboratorijskih uslova, iskustva medicinskog osoblja i politike embrionog transfera. U prošlosti, klinike IVF su bile pod pritiskom pacijenata i njihovih konkurenata da povećaju broj embriona prenesenih u matericu. Međutim, ovo je povezano sa alarmantnim povećanjem stope višestruke trudnoće. Regulatorni organi u većini evropskih zemalja i Australiji izdali su nametanje ograničenja broja embriona koji se mogu prenijeti na pacijenta. Najnoviji zakoni u Turskoj usvojeni 2010. dozvoljavaju samo jedan embrion koji se prenosi u prva dva ciklusa liječenja kod žena mlađih od 35 godina života. Prenos dva embriona je dozvoljen od trećeg ciklusa kod žena koje imaju 35 godina ili manje, i za sve cikluse kod žena starijih od 35 godina.

Američka bolnica sa jedinicom za pomoć u reprodukciji je prva u zemlji koja se uključuje u rutinske procedure kao što su zamrzavanje embriona, transfer blastocista, PGD, pomoćno otvaranje, embrionski lijepak i vitrifikacija. Imamo široko iskustvo u postupanju sa parovima sa lošom prognozom (starosna dob od 39 godina, manje od optimalnih kvaliteta embriona, loše rezerve jajnika i prethodnih višestrukih neuspješnih tretmana). Reprodukcija treće strane koja podrazumijeva korišćenje doniranih gameta nije dozvoljena u Turskoj.

Stimulacija jajnika

Da bi IVF/ICSI tretman bio uspješan, jajnike treba stimulisati da proizvode više od jednog jajeta. Da bi se postigao ovaj cilj, jaki ljekovi nazvani gonadotropini se primjenjuju na kontrolisan način. Gonadotropini se sami primjenjuju jer se većina ljekova koji se danas koriste može davati podkutano.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 252 days ago on Jun 16, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 16, 2018 @ 10:51 pm
 • Filed Under: izdanje br. 110
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center