Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 110  >  Aktuelni tekst

Fleksibilni sistem za fonokardiografiju

Objavio   /  

Mr Anđelina Jokić

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije kardiovaskularna oboljenja su najveći uzrok prerane smrti u svijetu i da uzrokuju više od 17 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Upotreba računarskih sistema u medicinske svrhe je od neprocjenjivog značaja, jer se dobijaju dragocjene informacije o funkcionisanju srčanih zalizaka, o pulsu i njegovoj promjenljivosti, predinfarktnom stanju, insuficijenciji, itd. Računarskim sistemima provjerom rada srca, čak i kada problem nije njegovo oboljenje, mogu se dobiti informacije značajne za stanje ostalih vitalnih organa kao i cjelokupno zdravstveno stanje pacijenta…

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije kardiovaskularna oboljenja su najveći uzrok prerane smrti u svijetu i da uzrokuju više od 17 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Upotreba računarskih sistema u medicinske svrhe je od neprocjenjivog značaja, jer se dobijaju dragocjene informacije o funkcionisanju srčanih zalizaka, o pulsu i njegovoj promjenljivosti, predinfarktnom stanju, insuficijenciji, itd. Računarskim sistemima provjerom rada srca, čak i kada problem nije njegovo oboljenje, mogu se dobiti informacije značajne za stanje ostalih vitalnih organa kao i cjelokupno zdravstveno stanje pacijenta.

Pored elektrokardiografije (EKG– engl. Electrocardiography), gdje se registruju talasi i mjeri napon srca, veoma je važno pravilno detektovanje zvukova srca, odnosno fonokardiografskog signala (PCG – engl. Phonocardiography). Kod nas, a i u regionu, još uvijek je zastupljena subjektivna presuda ljekara. Šta to znači? Tradicionalna auskultacija uključuje subjektivnu presudu ljekara koji predstavlja varijabilnost u percepciji i interpretaciji zvukova i time utiče na dijagnostičku tačnost. A šta ako ljekar nije dovoljno iskusan? Donijeće pogrešnu dijagnozu.

Značajna istraživanja sprovode se na automatskoj analizi zvukova srca. Dovođenjem zvukova srca na analogno-digitalni konvertor može da se definiše i omogući tačna detekcija parametara. Može da se projektuje arhitektura sistema, odnosno hardverske komponente za prikupljanje PCG signala i implementira softver za njegovu obradu.

Srce

Srce je najvitalniji, najdinamičniji i najsnažniji organ u tijelu. Mehanički gledano predstavlja sistem dvije serijski povezane pumpe: jedne koja pumpa krv u pluća i druge koja pumpa krv u sva druga tkiva. U funkcionalnom smislu ima desnu i lijevu komoru, kojima je pridodata po jedna pojačavačka pumpa u obliku desne i lijeve pretkomore. Zato se u medicini često koristi izraz „desno” i „lijevosrce. Desno srce je desna pretkomora i desna komora. Lijevo srce je lijeva pretkomora i lijeva komora. U desnu pretkomoru dolazi venska krv iz tijela, koja se kroz desnu komoru pumpa u pluća. Krv iz desnog srca u pluća vodi plućna arterija, u njoj se nalazi venska krv a zove se arterija, jer je pravilo da se svi krvni sudovi koji idu od srca prema periferiji zovu „arterije”. U plućima se iz krvi izdvaja ugljen dioksid, a krv se snabdijeva kiseonikom. Tako pročišćena krv je sada arterijska, te iz pluća dolazi u lijevu pretkomoru plućnim venama, iako sadrže arterijsku krv zovu se „vene” jer dolaze sa periferije u srce. Iz lijeve pretkomore arterijska krv dalje ide u lijevu komoru, pa u arteriju aortu koja je nosi u cijelo tijelo. Budući da lijevo srce pumpa arterijsku krv u cijelo tijelo, dok desno srce pumpa vensku krv samo u pluća, u lijevom srcu su pritisci tri puta veći i njegovi zidovi su deblji i jači. Zbog toga se lijevo srce često naziva “veliki krvotok”, dok je drugi naziv za desno srce “mali krvotok”. Latinski naziv za pretkomoru je atrija, komora je ventrikula, a zid koji dijeli desno i lijevo srce naziva se septum. Zbog postojanja septuma nema kontakta između dvije pretkomore i dvije komore, u suprotnom bi došlo do miješanja venske i arterijske krvi.

Između pretkomora i komora nalaze se zalisci (lat. valvule) i oni sprečavaju vraćanje krvi iz komora u pretkomore. Postoje: mitralni, trikuspidalni, aortni i plućni zalizak. Mitralni zalizak se otvara kada krv ide iz lijeve pretkomore u lijevu komoru, da bi iz lijeve komore preko aortnog zaliska otišla u aortu, a potom u sve druge organe. Trikuspidalni zalizak se otvara da bi krv prešla iz desne pretkomore u desnu komoru, a iz desne komore krv prolazi kroz plućni zalizak i ide u plućnu arteriju. Mitralni i trikuspidalni zalisci se zajedno nazivaju atrio-ventrikularni ventili(AV), a aortni i plućni zalisci se jednim imenom zovu sinoatrijalni ventili (SA).

U toku jednog minuta kroz srce protekne 5 do 6 litara krvi, što predstavlja minutni volumen srca, a to je i ujedno ukupna količina krvi u organizmu. Zdravo srce ima 72 otkucaja u minuti. Razlika od 10 otkucaja se smatra normalnom. Otkucaj srca proizvodi dvije vrste zvukova:

 • Prvi zvuk” se proizvodi tokom zatvaranja atrio-ventrikularnih ventila;
 • Drugi zvuk” se proizvodi tokom zatvaranja sinoatrijalnih ventila.

Strana: 1 2 3

    Štampaj       Email
 • Published: 254 days ago on Jun 14, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 14, 2018 @ 12:10 pm
 • Filed Under: izdanje br. 110
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center