Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 110  >  Aktuelni tekst

Centar za nuklearnu medicinu dobio najsavremeniju opremu

Objavio   /  

Klinički centra Crne Gore bogatiji je za još jedan savremeni aparat. U pitanju je nova gama kamera koja je instalirana u Centar za nuklearnu medicinu Klinike za onkologiju i raditerapiju, ukupne vrijednosti oko 750.000 eura. Ovaj aparat, kao i postojeći, instalitani su u rekonstruisanom prostoru stare zgrade Klinike za onkologiju i radioterapiju za koju je ova ustanova uložila 110.000 eura. Sa novom opremom od sada Centar za nuklearnu medicinu funkcioniše u novom prostoru sa svim potrebnim sadžajima.
Pored nove gama kamere, premještena je i postojeća, pa su sada oba aparata u punoj funkciji za potrebe pacijenata. Rekonstrukcija je obavljena uz poštovanje svih zakonskih regulativa, nakon čega je dobijena dozvola za rad i prvi pacijenti su dijagnostikovani na novom aparatu 15. maja tekuće godine…

gamaKlinički centra Crne Gore bogatiji je za još jedan savremeni aparat. U pitanju je nova gama kamera koja je instalirana u Centar za nuklearnu medicinu Klinike za onkologiju i raditerapiju, ukupne vrijednosti oko 750.000 eura. Ovaj aparat, kao i postojeći, instalitani su u rekonstruisanom prostoru stare zgrade Klinike za onkologiju i radioterapiju za koju je ova ustanova uložila 110.000 eura. Sa novom opremom od sada Centar za nuklearnu medicinu funkcioniše u novom prostoru sa svim potrebnim sadžajima.

Pored nove gama kamere, premještena je i postojeća, pa su sada oba aparata u punoj funkciji za potrebe pacijenata. Rekonstrukcija je obavljena uz poštovanje svih zakonskih regulativa, nakon čega je dobijena dozvola za rad i prvi pacijenti su dijagnostikovani na novom aparatu 15. maja tekuće godine.

Ovim povodom Centar za nukelarnu medicinu su obišli 25. maja potpresjednik Vlade Crne Gore gdin. Milutin Simović, ministar zdravlja dr Kenan Hrapović i direktorka KCCG Zorica Kovačević sa saradnicima.

Prisutne je sa dinamikom rada Centra za nuklearnu medicinu upoznao načelnik dr Mlađen Obradović kao i značaju posjedovanja ovakve savremene opreme – U pitanju je hibridni aparat, što znači da ima gama kameru i pridruženi nisko dozni CT, što omogućava bolju lokalizaciju anatomskih promjena. Sa novim aparatom dobili smo mnogo bolje uslove za rad. To je aparat najnovije generacije sa najmanjim zračenjem. U odnosu na raniji rad dobija se u kvalitetu prikaza (bolja lokalizacija promjene), što omogućava veliku korist u svim metodama dijagnostike i kod svih procedura.

Zahvaljujući ovom aparatu uvešćemo novu metodu, a to je nuklearna kardiologija, i raditi perfuzionu scintigrafiju srca značajnu za kardiologiju i kardiohirurgiju radi planiranja daljeg liječenja. Ovom metodom se procjenjuje stanje vaskularizacije srčanog mišića.

Nakon instaliranja, za rad na aparatu, obavljena je predviđena obuka medicinskog osoblja u Centru za nuklearnu medicinu (na licu mjesta), a zbog uvođenja novih metoda predviđena je dodatna edukacija u nekom od regionalnih centara za nuklearnu medicinu gdje će osoblje steći znanja za praktičan rad. Za dva do tri mjeseca ponoviće se još jedna edukacija za ljekare i tehničare koju će obaviti aplikator iz Poljske – pojasnio je dr Obradović.

Sredstva za ovaj aparta obezbijeđena su iz budžeta koji je za KCCG opredijelila Vlada Crne Gore za nabavku savremenih medicisnkih aparata u iznosu od 7 miliona eura.

- Gama kamera je aparat najnovije generacije i njenom nabavkom ovaj segment medicine je zaokružen. Ovim dobijaju ne samo građani, nego i zaposleni medicinski radnici, doktori i ostalo medicinsko osoblje. Bitno je i da je sadašnja dijagnostika mnogo više unaprijeđena nego na aparatu koji smo imali do sada – rekao je minsitar dr Hrapović.

- Ovo  je značajan dan za Klinički centar Crne Gore. Moram da kažem da smo završili 95 odsto tenderske procedure za nabavku nove opreme za Klinički centar Crne Gore, koja je bila planirana u iznosu od sedam miliona eura. Ono što je veoma značajno jeste da više neće biti liste čekanja na ove i određene procedure. Dobili smo nove savremene kabinete u kojima će raditi zaposleni, i ono što je najvažnije i benefiti za pacijente, jeste da imamo jednu od najsavremenijih gama kamera u okruženju. Veoma je značajno što Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja vodi računa o novoj opremi. Ono što je za mene najznačajnije, jeste da smo transparentno raspisali tendere i odabrali najbolje ponude, što je veoma značajno – kazala je direktorka Kovačević zahvaljujući Vladi Crne Gore što je ove godine opredijelila velika finasijska sedstva za nabavku nove savremene opreme, a na taj način omogućila podizanje kvaliteta rada u Kliničkom centru i pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite svim građanima Crne Gore.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 254 days ago on Jun 14, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 14, 2018 @ 11:55 am
 • Filed Under: izdanje br. 110
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center