Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 109  >  Aktuelni tekst

Zajedno smo jači u ostvarivanju profesionalnih ciljeva i čuvanju zdravlja naše nejači

Objavio   /  

Udruženje pedijatara Crne Gore postoji već 10 godina i jubilej proslavljamo radno, pokušavajući da istovremeno ostvarimo više zadataka: želimo da “zbijemo redove” i tako se zalažemo za bolji položaj ljekara u našem društvu, jer u svakodnevnom radu osjećamo da naš poziv više nije cijenjen, a naše stručno mišljenje nije uvaženo kao ranije. Takve okolnosti i obavljanje ovog posla u njima ne idu u prilog, ni nama a ni našem pacijentu – ulaganjem u našu djecu, ulažemo u budućnost našeg društva. Ima li više svetog i važnijeg cilja? Takođe želimo da napravimo i iskorak u struci i promovišemo smjernice i standarde po kojima se pedijatar rukovodi u liječenju najčešćih bolesti u svakodnevnoj praksi…

pedijatriUdruženje pedijatara Crne Gore postoji već 10 godina i jubilej proslavljamo radno, pokušavajući da istovremeno ostvarimo više zadataka: želimo da “zbijemo redove” i  tako se zalažemo za bolji položaj ljekara u našem društvu, jer u svakodnevnom radu osjećamo da naš poziv više nije cijenjen, a naše stručno mišljenje nije uvaženo kao ranije. Takve okolnosti i obavljanje ovog posla u njima ne idu u prilog, ni nama a ni našem pacijentu – ulaganjem u našu djecu, ulažemo u budućnost našeg društva. Ima li više svetog  i važnijeg cilja? Takođe želimo da napravimo i iskorak u struci i promovišemo smjernice i standarde po kojima  se pedijatar rukovodi u liječenju najčešćih bolesti  u svakodnevnoj praksi.

Veoma nam je važno da roditelji znaju da se u liječenje uvijek ulaže cjelokupno znanje i iskustvo, ali da bolest nažalost ima svoje komplikacije i neželjeni tok. I da smo mi čuvari zdravlja, ali nismo gospodari života i smrti.

Evo najvažnijih postignuća i inicijativa u prethodnom periodu – neke aktivnosti ne zaviise od nas, zahtijevaju šire angažovanje cijelog društva, ali smo se trudili da senzibilišemo stručnu i ostalu javnost.

1. Uspostavljene su smjernice za liječenje  najčešćih bakterijskih infekcija. Ovaj veliki projekat je podržala Svjetska zdravstvena organizacija, a u izradi je učestvovalo 20 pedijatara. Cilj je racionalnija upotreba antibiotika, jer je naša drżava visoko pozicionirana po potrošnji ovih ljekova. Neracionalna upotreba dovodi do visokog stepena rezistencije na bakterije, što je trenutno jedan od najaktuelnijih, globalnih zdravstvenih problema. Smjernice se mogu naći na sajtu Ministarstva zdravlja i Udruženja pedijatara Crne Gore.

2. Položaj pedijatra u našem društvu smo razmatrali na dva odvojena sastanka, pedijatar u primarnoj zdravstvenoj zaštititi i pedijatar u hospitalnim uslovima. Definisali smo najuočljivije probleme u svakodnevnom radu.

3. Socijalne teme su nam veoma bliske, te smo početkom ove godine organizovali multidisciplinarni skup Seksualnog zlostavljanja djece. Ovo je problem “skriven pred očima” i tabu tema kod nas.

4. Sa sastanka našeg Upravnog odbora pošla je prema Ministarstvu zdravlja, Fondu zdravstva i Institutu za javno zdravlje Crne Gore inicijativa za uvođenje u redovnu vakcinaciju, vakcine protiv  Pneumokoka, opake bakterije koja izaziva teške oblike meningitisa, pneumonije i otitisa.

5. Uporno se trudimo da istupima u javnosti razbijamo i dalje tvrdokorne zablude o povezanosti MMR vakcine i autizma. Zdravstveno prosvećivanje je veoma važan cilj jer su predrasude još uvijek jako zastupljene u našem tradicionalnom društvu, a kad tome dodamo uticaj “Doktora Googla” svakodnevna komunikacija s pacijentima postaje veliki izazov.

6. Sastali smo se sa rukovodsvom Agencije za ljekove i dogovorili saradnju o prijavi neželjenih dejstava ljekova.

7. Ažuriran je naš sajt www.pedijatar.me, na kome ima puno korisnih informacija i za kolege i za pacijente.

8. Pokrenuli smo i kontinuitanu edukaciju Osvježimo znanje – Tajne u pedijatriji; pozabavićemo se najčešćim stanjima koje srijećemo u ambulanti i na dežurstvu. Uspješan početak je bio na temu Akutni napad astme i Bronhiolitis. Takođe se nadamo da će svaka obrađena tema rezultirati zvaničnim smjernicama. Na taj način imamo dijagnostičke i terapijske standarde i poboljšavamo kvalitet rada.

9. Uspostavili smo kontakte s nevladinim organizacijama i Svjetskom zdravstvenom organizacijom koje imaju u fokusu roditelja i djecu.

10. Posebno smo ponosni što idemo u korak s vremenom – naša Fejsbuk stranica Udruženje pedijatara Crne Gore, je veoma aktivna, posjećena, ponekad duhovita i neformalna. Zadovoljni smo što nam omogućava povezivanje i sa pacijentima, a naravno i s kolegama koji su i na ovaj način informisani.

I ovim putem pozivamo sve kolege da se uključe, pitaju, namentnu ideje za aktivnosti, otvore teme za diskusiju i pomognu u radu Udruženja, jer  je na dnevnom nivou potrebno izdvojiti i vrijeme i energiju za bavljenje ovim aktivnostoma.

Udruženje nam je svima potrebno, da lakše ostvarujemo  svoje profesionalne i ostale ciljeve.

Zadovoljan i ispunjen pedijatar – zadovoljan roditelj i zdravo dijete.

R.T.

    Štampaj       Email
 • Published: 254 days ago on Maj 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Maj 9, 2018 @ 3:13 pm
 • Filed Under: izdanje br. 109
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center