Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 109  >  Aktuelni tekst

KOC grupacija, Amecikan Hospital, Istanbul, Md Anderson centar za radiacionu onkolgiju

Objavio   /  

MD Anderson centar pacijentima sa dijagnozom raka nudi tretmane i njegu u kojima su uključene više od jedne medicinske discipline, i to po najvećim svjetskim standardima. Osnovni princip u našem centru za radijacionu onkologiju je da se pacijentima sa potvrđenom dijagnozom raka obezbijede standardni radijacioni tretmani najvećeg nivoa kvaliteta i sa najnaprednijom tehnologijom i uređajima. Ovakav pristup liječenju i njezi pacijenta je ono što MD Anderson centar za rak izdvaja od svih sličnih centara širom svijeta…

kocCentar za radijacionu onkologiju je osnovan kao rezultat dugoročne saradnje između Američke bolnice i MD Anderson centra za liječenje raka pri Teksas Univerzitetu, SAD.

MD Anderson centar pacijentima sa dijagnozom raka nudi tretmane i njegu u kojima su uključene više od jedne medicinske discipline, i to po najvećim svjetskim standardima. Osnovni princip u našem centru za radijacionu onkologiju je da se pacijentima sa potvrđenom dijagnozom raka obezbijede standardni radijacioni tretmani najvećeg nivoa kvaliteta i sa najnaprednijom tehnologijom i uređajima. Ovakav pristup liječenju i njezi pacijenta je ono što MD Anderson centar za rak izdvaja od svih sličnih centara širom svijeta.

MD Anderson centar za liječenje raka je u anketi “Najbolje bolnice Amerike”, koju je sproveo U.S. News & World Report u periodu od 2002.-2009. godine, sedam puta bio na vrhu liste, te je od 1990. godine do danas po rezultatima brojnih anketa svrstan među najbolje bolnice za lečenje raka. Saradnja između MD Anderson centra i Američke bolnice zasnovana je na prenošenju standarda liječenja MD Anderson centra u našu bolnicu. Radioterapija koja se od 28. januara 2010. godine, kada je zvanično otvoren Centar za radijacionu onkologiju, primjenjuje u Američkoj bolnici, obuhvata planirano, kontrolisano, dozirano i na tačno određena područja usmjereno zračenje jonizujućim zracima.

Cilj je da se oboljelo tkivo uništi i ukloni radioterapijom, pri čemu okolno zdravo tkivo i organi, u svrhu očuvanja svoje funkcionalnosti, ne smiju biti ozračeni iznad dozvoljenog praga tolerancije. Doze zračenja koje se daju, u zavisnosti od dijagnoze, stadijuma oboljenja i cilja terapije variraju od 20 do 78 Gy (1 Gy = 1 kg energije od 1 Džula koja je upijena u tkivo). Radioterapija kao metoda koja se koristi za tretiranje više od polovine oboljelih od raka može imati kurativnu (usmjerena na efikasno liječenje), adjuvantnu (kao pomoćna terapija), palijativnu (za eliminaciju bolova, krvarenja i sličnih tegoba) i profilaktičku (preventivnu) svrhu.

Liječenje radioterapijom u Centru za radijacionu onkologiju u Američkoj bolnici obavlja se pod vođstvom prof. dr Ugur Seleka, koji je predavač na MD Anderson centru za liječenje raka i radijacionu onkologiju na Teksas Univerzitetu. Tim doktora Seleka kojeg čine inženjeri fizike specijalizovani za oblast radioterapijske fizike, tehničari radioterapije i medicinske sestre radijacione onkologije, efikasno izvodi terapijske metode koji uključuju 4-dimenzionalnu simulaciju kompjuterske tomografije, 3-dimenzionalnu konformalnu radioterapiju (3D-KRT), radioterapiju s podesivim intenziteta zračenja (IMRT), slikom vođenu radioterapiju (IGRT),

volumetrijsku ark-terapiju (VMAT-SmartArc), radioterapiju s kontrolom disanja, kranijalnu i ekstrakranijalnu radiohirurgiju, parcijalno zračenje dojki, implantate prostate i 3-dimenzionalnu konformalnu brahiterapiju.

Organska saradnja sa MD Anderson centrom za liječenje raka

Uspješna primjena programa MD Anderson centra za radijacionu onkologiju (MDA-ROC) podrazumijeva strandardizaciju liječenja na visokom nivou. Programska konfiguracija, uz stvaranje mehanizama za sve kliničke pristupe, definisanje kriterijuma i praćenje rezultata omogućava da sve navedeno bude zasnovano na mjerljivim referencama. Ova infrastruktura ima za cilj stvaranje “Modela iste prakse” koji omogućava sistematsku medicinsku i fizičku kontrolu kvaliteta. Standardizovana terapija pacijentima osigurava kontinuitet kvaliteta liječenja na svim MDA-ROC programima. Konfiguracaija alata (hardvera i softvera) MDA-ROC-a, podaci o uređajima, kalibracija i testovi kontrole kvaliteta u potpunosti se podudaraju sa onima u MD Anderson centru za radijacionu onkologiju, što omogućava protok podataka i stalnu komunikaciju zahvaljiujući on-line vezi. Najvažniji dio ovog sistema podrazumijeva uključenost ljekara specijalista onkologa, edukovanih na MD Anderson centru za liječenje rak,a koji ujedno rade i kao predavači na Teksas Univerzitetu, kao i uključenost specijalista radioterapijske fizike, medicinskih tehničara i onkoloških medicinskih sestara koji su takođe edukovani u Hjustonu. Osnova modela iste prakse je obaveza svih radijacionih onkologa iz matičnog kampusa u Hjustonu da se pridržavaju zacrtanog cilja i plana datog u jednoj platformi napravljenoj uz uvažavanje predloga i mišljenja kolega onkologa iz drugih instituta.

Odraz “Modela iste prakse” na ostale MDA-ROC centre ogleda se kroz rutinske telekonferencijske sastanke dva puta sedmično radijacionih onkologa koji govore istim naučnim jezikom i koji zajednički određuju plan liječenja, zonu zračenja, doziranje i ostale karakteristike liječenja na osnovu indikacija u koje svi imaju uvid putem računarskih ekrana. Centar za radijacionu onkologiju u Američkoj bolnici čini sedmu i jedinu prekookeansku alku na zlatnom lancu MDA-ROC centara. U svrhu osiguravanja da svi članovi ovog jedinstvenog tima govore istim naučnim jezikom, cjelokupna naša ekipa je, pored njihovog dosadašnjeg iskustva i kompetencija, dodatno intenzivno edukovana i sertifikovana u Hjustonu. Dr. Selek i njegova ekipa nastavljaju pružati usluge po istim standardima kao i u matičnom kampusu MD Andersona.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 290 days ago on Maj 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Maj 9, 2018 @ 2:55 pm
 • Filed Under: izdanje br. 109
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center