Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 109  >  Aktuelni tekst

Jubilej laserske korekcije vida

Objavio   /  

Dr sci med. Sergej Alpatov
Oftalmološka klinika OPTIMAL, Podgorica

Laserska korekcija vida u ovom trenutku predstavlja najbolji metod za korekciju kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. Tehnika ove operacije je dobro razrađena a godine istraživanja i praćenja su potvrdile njenu efikasnost i bezopasnost.
25. marta 2018. godine je obilježeno 30 godina od prve laserske korekcije vida u svijetu. Tu proceduru je izvela dr Margerita Mekdonald (Marguerite McDonald) 1988. g. u SAD. Dr Mekdonald je bila inspirisana saopštenjem Stiva Trokela iz 1983. godine u kom je on opisao upotrebu industrijskog egzajmer lasera u svrhu izvođenja eksperimenata na očima uginulih životinja. Čarls Munerlin, Stiv Trokel i dr Mekdonald su 1984. godine započeli zajednički rad na razvoju laserske korekcije vida…

okoŽena je žrtvovala svoje oko za nauku

Laserska korekcija vida u ovom trenutku predstavlja najbolji metod za korekciju kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. Tehnika ove operacije je dobro razrađena a godine istraživanja i praćenja su potvrdile njenu efikasnost i bezopasnost.

25. marta 2018. godine je obilježeno 30 godina od prve laserske korekcije vida u svijetu. Tu proceduru je izvela dr Margerita Mekdonald (Marguerite McDonald) 1988. g. u SAD. Dr Mekdonald je bila inspirisana saopštenjem Stiva Trokela iz 1983. godine u kom je on opisao upotrebu industrijskog egzajmer lasera u svrhu izvođenja eksperimenata na očima uginulih životinja. Čarls Munerlin, Stiv Trokel i dr Mekdonald su 1984. godine započeli zajednički rad na razvoju laserske korekcije vida.

U početku je ova grupa inovatora izradila parametre laserskog dejstva na hiljadama plastičnih ploča, prije nego su prešli na oči uginulih životinja i na ljudske oči. Kasnije su isprobavali proceduru na očima živih zečeva i majmuna. Godine rada su dovele do toga da je usavršen program i hirurška aparatura. Neočekivana mogućnost da se laser primijeni na tkivima ljudskog oka, kao i da se izuči njegovo dejstvo, pojavila se 1988. godine. Alberta Kasadi je bila 62-godišnjakinja koja je imala neizlječivi rak orbite oka. Planirana je eksterpacija, tj. uklanjanje očne jabučice i cjelokupnog sadržaja orbite. Shvatajući da je veliko pitanje da li će joj pomoći čak i takva procedura, koja će zasigurno uticati na njen fizički izgled, gospođa Kasadi je smjelo ponudila ekipi naučnika da na njenom oku provedu eksperimentalnu operaciju, sa naknadnim uklanjanjem oka i izučavanjem istog.

Poslije dobijanja svih neophodnih dozvola, dr Mekdonald je izvršila prvu proceduru laserske korekcije vida u svijetu metodom PRK nad gospođom Kasadi 25. marta 1988. godine u Centru za primate Delta u Kovingtonu, SAD, upravo u vivarijumu. Grupa istraživača je narednih 11 dana svakodnevno pratila oporavak oka nakon operacije, sve do uklanjanja oka. Na žalost, gospođa Kasadi je izgubila bitku sa rakom. Njena nevjerovatna hrabrost i velikodušnost pred licem takve tragedije je dozvolila naučnicima da dobiju važnu informaciju, koja im je omogućila brzo dobijanje dozvole za kliničku primjenu metoda laserskog liječenja. Regulatorni organi (FDA) su bili toliko impesionirani svakodnevnim postoperativnim procjenama i histološkim uzorcima, da su dozvolili timu naučnika da odmah započnu klinička ispitivanja na živim ljudima.

Savremena laserska korekcija je u minulim godinama veoma mnogo uznapredovala ali je ipak sve počelo od dr Mekdonald i njenih kolega, kao i od odvažnog čina jedne hrabre žene.

PRK metoda je doživjela veliki napredak i danas je popularna u čitavom svijetu, uključujući i SAD. U nekim zemljama je to najpopularniji metod za korekciju vida.

Ipak, najrasprostranjenija metoda korekcije  vida u ovom trenutku je LASIK, koji je osmišljen poslije PRK. LASIK je jedna od najčešćih očnih operacija i urađeno ih je preko 28 miliona u čitavom svijetu. Upravo ta operacija za korekciju kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma je i operacija koja se najčešće izvodi u Crnoj Gori u klinici Optimal u Podgorici. U kombinaciji sa naprednom tehnologijom talasnog fronta, topografskim ili individualnim podešavanjem, laserska korekcija vida, kako LASIK, tako i PRK, može da Vam omogući odličan vid koji često prevazilazi 100%.

Ukoliko ste riješili da promijenite svoj život, da poboljšate svoj vid, da se riješite naočara i kontaktnih sočiva, zakažite pregled u bolnici Optimal u Podgorici. Pregledi se izvode na najsavremenijoj aparaturi i zajedno sa našim doktorom ćete odabrati najbolje rešenje za sebe. Pregled možete zakazati putem telefona +382 69 638 739 ili  +382 (0)20 623-402.

 

Dr sci med. Sergej Alpatov
Oftalmološka klinika OPTIMAL, Podgorica

    Štampaj       Email
 • Published: 254 days ago on Maj 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Maj 9, 2018 @ 3:51 pm
 • Filed Under: izdanje br. 109
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center