Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 109  >  Aktuelni tekst

Gojaznost kod djece u Crnoj Gori – Prilike i izazovi

Objavio   /  

Podsjećanja radi,u ukupnoj populaciji djece i odraslih, povećani indeks tjelesne mase odgovoran je za gotovo 4 miliona smrtnih slučajeva na globalnom nivou u toku 2015. godine (što je 40% od ukupnog broja umrlih koji nijesu bili gojazni), od čega su 2/3 posljedica nekog kardiološkog oboljenja.
Problem gojaznosti prevazišao je gabarite javno zdravstvenog problema. Prema podacima McKinsey Global Instituta, ekonomske posljedice gojaznosti iznose oko 2 000 milijardi $ godisnje, ili 2.8% svjetskog GDPa, orjentaciono, koliko i ekonomska šteta koju uzrokuje pušenje ili oružani konflikti, rat i terorizam.
Ne treba zaboraviti, gojaznost u djetinjstvu često je “skopčana” sa depresijom, stigmatizacijom, neadekvatnom socijalizacijom i lošim rezultatima u školi. Koliko je pravilna ishrana vazna, pokazuju rezultati nedavnih istrazivanja – da djeca koja dan počinju sa zdravim obrokom imaju gotovo dvostruko bolje rezultate u odnosu na mališane koji gladni idu u školu…

mina bEpidemiološka situacija

Podaci SZO ukazuju:

- Svako treće dijete u Evropi – 42 miliona djece životne dobi ispod 5 godina – ima prekomjernu kilažu ili je gojazno;

- Projekcije su sumorne. Ukoliko se nastavi sa ovakvim trendom, ova brojka će se gotovo udvostručiti (72 miliona) zaključno sa 2025. godinom;

- Prisutne su nejednakosti u smislu da je stopa rasta gojaznosti u zemljama niskog i srednjeg nivoa razvoja za 30% veća od onoga što vidimo u zemljama visokog nivoa razvoja.

Situacija u Crnoj Gori jednako je alarmantna. Prema podacima Nacionalnog istraživanja o gojaznosti u populaciji djece koje je SZO ekspertski i finansijski podržala, a sproveo Institut za javno zdravlje, prevalenca prekomjerne kilaže (uključujuci gojaznost) iznosi 37% u populaciji dječaka i 29% u populaciji djevojčica.

Ovo je samo vrh ledenog brijega.

1. Region Evrope bilježi dramatičan trend rasta gojaznosti u populaciji djece u proteklih 15-tak godina, što ovaj problem inauguriše u jedan od najozbiljnijih javno zdravstvenih problema 21 vijeka.

2. Danas gojazno dijete, sjutra gojazna odrasla osoba. Naučni dokazi su nedvosmisleni i upozoravaju: gojaznost u djetinjstvu povećava i rizik obolijevanja u zrelom dobu od hroničnih oboljenja kao što su oboljenja srca, dijabetes tip 2 i pojedinih vrsta kancera. Takođe, povećava se i rizik prijevremene smrtnosti i invaliditeta u zrelom dobu.

Podsjećanja radi,u ukupnoj populaciji djece i odraslih, povećani indeks tjelesne mase odgovoran je za gotovo 4 miliona smrtnih slučajeva na globalnom nivou u toku 2015. godine (što je 40% od ukupnog broja umrlih koji nijesu bili gojazni), od čega su 2/3 posljedica nekog kardiološkog oboljenja.

Problem gojaznosti prevazišao je gabarite javno zdravstvenog problema. Prema podacima McKinsey Global Instituta, ekonomske posljedice gojaznosti iznose oko 2 000 milijardi $ godisnje, ili 2.8% svjetskog GDPa, orjentaciono,  koliko i ekonomska šteta koju uzrokuje pušenje ili oružani konflikti, rat i terorizam.

Ne treba zaboraviti, gojaznost u djetinjstvu često je “skopčana” sa depresijom, stigmatizacijom, neadekvatnom socijalizacijom i lošim rezultatima u školi. Koliko je pravilna ishrana vazna, pokazuju rezultati nedavnih istrazivanja – da djeca koja dan počinju sa zdravim obrokom imaju gotovo dvostruko bolje rezultate u odnosu na mališane koji gladni idu u školu.

Svjedoci smo da u  savremenom društvu djeca funkcionišu u sredini koja podstiče razvoj i usvajanje nezdravih navika – nedovoljna fizička aktivnost i previše vremena provedenog pred TV-om, računarom, pametnim telefonima i video igrice – 52 % djece u Crnoj Gori provodi najmanje 2 sata adnevno pred računarom,  čime se ona svrstava u sam vrh zemalja EURO regiona; konzumiranje brze i nezdrave hrane, zahlađenih pića; djeca su sve više pametna i sve više gojazna. Djeca su žrtve agresivnih marketinških kampanja.

U srcu agende: SZO i UN

Prema Studiji globalnog opterećenja bolestima, nepravilna ishrana i gojaznost su vodeći riziko faktori za nastanak oboljenja, i faktori invaliditeta u regionu Evrope. Sasvim razumljivo zašto su promovisanje adekvatne ishrane, fizičke aktivnosti i borba protiv gojaznosti u srcu mandata SZO i visoko kotirani prioriteti  na političkoj agenda Sistema UN-a.

Usvajanjem Agende održivog razvoja 2030 i proklamovanjem Dekade akcije u oblasti ishrane (2016–2025), lideri zemalja članica Sistema UN-a složili su se:

- Da zdravlje mora biti u središtu održivog razvoja;

- I da je potrebno insistirati na adekvatnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti ukoliko želimo da ostvarimo globalne ciljeve koji se tiču – eliminisanja svih oblika neuhranjenosti zaustavljanja trenda rasta gojaznosti i smanjivanja umiranja od hroničnih oboljenja za 25% do 2025. godine.

Rješenja

Nerijetko se dešava da, suočeni sa problemom ovakvog gabarita – epideija gojaznosti u populaciji najmlađih – dolazimo u iskušenje da se traže  krivci i laka i brza rjesenja problema. Ovakav pristup je rijetko, gotovo nikada – ispravan put.

Kao što znamo, problem gojaznosti opredjeljuju  bioloske, bihevioralne i ekološke determinante – to je kompleksan izazov sa nizom uzroka. Ono što ohrabruje jeste da je uzroke ovog problema moguće spriječiti, kao i pozitivni rezultati pojedinih zemalja.

Jedan od najvećih umova u istoriji covječanstva, Albert Ajnštajn rekao je: problem ne možemo riješiti sa istim načinom razmisljanja i pristupom koji nas je do problema doveo.

Dakle, da bi zaštitile generacije mladih ljudi od čitavog niza hroničnih oboljenja, moramo insistirati na na integrisanom pristupu i kreativnom traženju smislenih rješenja uz puno učešcće svih relevantnih aktera, svih vladinih sektora (zdravlje, obrazovanje, sport, urbanističko planiranje, poljoprivreda, javne finansije), civilnog sektora, medija i industrije hrane.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 290 days ago on Maj 9, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Maj 9, 2018 @ 2:45 pm
 • Filed Under: izdanje br. 109
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center