Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 108  >  Aktuelni tekst

Značaj proteina u ishrani novorođenčeta

Objavio   /  

Predavanje ,,Proteini u ishrani novorođenčeta – nova saznanja i preporuke”, u organizaciji Udruženja pedijatara Crne Gore i Nestle Adriatic S d.o.o. Beograd, održano je u amfiteatru Instituta za bolesti djece KCCG u Podgorici, 30. marta. Predavač je bio Prof. dr Borisav Janković iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, a u ime Nestle Adriatic S d.o.o. prisutnima se obratila dr Snežana Jolić. Prof. dr Borisav Janković objasnio je kakva i kolika je razlika u prijeterminskom i terminskom mlijeku i zašto je prijevremeno rođenoj djeci potrebno obogaćivanje ishrane…

proteiniPredavanje ,,Proteini u ishrani novorođenčeta – nova saznanja i preporuke”, u organizaciji Udruženja pedijatara Crne Gore i Nestle Adriatic S d.o.o. Beograd, održano je u amfiteatru Instituta za bolesti djece KCCG u Podgorici, 30. marta. Predavač je bio Prof. dr Borisav Janković iz Instituta  za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, a u ime Nestle Adriatic S d.o.o. prisutnima se obratila dr Snežana Jolić.

Prof. dr Borisav Janković objasnio je kakva i kolika je razlika u prijeterminskom i terminskom mlijeku i zašto je prijevremeno rođenoj djeci potrebno obogaćivanje ishrane.

- Prijeterminsko mlijeko u prvom danu ima do tri grama proteina u prosjeku, često i više, na 100 mililitara, terminsko ima manje. Sadržaj proteina u mlijeku se u prvim nedjeljama laktacije smanjuje i negdje od treće nedjelje sadržaj proteina se u terminskom i prijeterminskom mlijeku izjednačava. Postoji jedna grupa novorođene djece, to su prema mišljenju američke Akademije za pedijatriju djeca ispod 1500 grama, kod kojih potrebe za proteinima neće biti zadovoljene prirodnom ishranom odnosno humanim mlijekom, nego je potrebno takozvano obogaćivanje ili fortifikacija humanog mlijeka proteinima.

Nakon toga bilo je riječi o enzimima i proteaznoj aktivnosti u mlijeku.

- Više od 30 enzima postoji u mlijeku. Ono što je relativno novo i za šta postoje ubjedljivi dokazi je da enzemska proteazna aktivnost počinje u procesu laktacije. Mliječne žlijezde sadrže proteaze i razlaganje humanog mlijeka počinje u procesu laktacije, tako da novorođeno dijete dobije otprilike negdje već do 20% hidrolizovanih proteina. Proteaze humanog mlijeka same po sebi imaju antibakterijsko dejstvo, štite od mastitisa, imaju pozitivno dejstvo i na majku i na dijete i vremenom dovode do involucije mliječnih žlijezda, ističe Janković.

Kada je u pitanju terminsko novorođenče, prirodna ishrana je sve ono što mu je potrebno, to je prirodna prevencija. Sekcija za dojenje u okviru američke Akademije za pedijatriju radila je istraživanje u kojem je utvrdila koliko dojenje dovodi do redukcije rizika raznih bolesti i alergija kod djece. Doktor Janković navodi neke interesantne podatake do kojih se došlo u ovom istraživanju.

- Ako je dijete prirodno hranjeno duže od četiri mjeseca za 72% se smanjuje rizik hospitalizacije zbog virusnih infekcija u prvoj godini života; Dojenje duže od tri mjeseca dovodi do 50 posto redukcije rizika od zapaljenja srednjeg uva; Ako prirodna ishrana traje duže od jednog mjeseca rizik od akutne dijareje se smanjuje za 64% i taj efekat ne prestaje ni dva mjeseca pošto dijete prestane da doji; Rizik od kasnog morbiditeta, iznenadne smrti, alergijskih bolesti, dijabetesa tip 1 i leukemije se smanjuje za 27 do 42% ukoliko je dojenje trajalo duže od četiri mjeseca, navodi dr Janković.

Prijevremeno rođena djeca sa malom tjelesnom masom su osjetljivija i njima je potrebno posvetiti dodatnu pažnju i zaštitu. Tada u ishrani novorođenčeta moraju postojati dodaci koji će obezbijediti dovoljan unos proteina, ali je potrebno paziti da se mliječne formule usklade sa onim što je djeci zaista potrebno i što će biti približno isto kao humano mlijeko.

- Znatan broj djece zavisi od mliječnih formula i nema privilegiju da bude prirodno hranjeno. To je realnost koju prihvata i Svjetska zdravstvena organizacija. Djeca rođena sa izrazito malom ili velikom tjelesnom masom imaju znatan rizik od netolerancije glukoze, dislipidemija, hipertenzija i u krajnjem slučaju rizik od celebro ili kardiovaskularnih incidenata. Prijevremeno rođenoj djeci je potrebno od prvog dana obezbijediti zaštitu. Ta djeca su u velikom riziku od zaostajanja u rastu i to zbog nedovoljnog unosa proteina u najranijoj fazi, čak se smatra u prvih sedam do 10 dana po rođenju. Problem je što se javlja i zastoj u razvoju mozga, objašnjava dr Janković.

Najčešće gojazna majka rađa gojazno dijete. Međutim, gojaznost se može javiti i zbog odsustva samoregulatornog unosa hrane, pojave koja se javlja kod djece koja uzimaju vještačku ishranu.

- Dijete će u vještačkoj ishrani uzeti ne onoliko koliko mu je potrebno ili dovoljno, već onoliko koliko mu je dato. To može biti inicijalna kapisla da to budu gojazna djeca i da se time pokrene lanac koji dovodi do gojaznosti u kasnijem uzrastu, dijabetesa, hipertenzije, moždanog i srčanog udara, ističe dr Janković.

Dojenje predstavlja najbolji vid ishrane i ne postoji neka adekvatna zamjena. Sve mliječne formule će pomoći djetetu, ali nijesu iste kao prirodno mlijeko, a kada se već biraju, mliječne formule moraju biti bazirane na znanju i stručnim informacijama. Važno je da sastav proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i elektrolita bude što je moguće više prilagođen humanom mlijeku, poručeno je na predavanju.

Danijela Rašović

    Štampaj       Email
 • Published: 318 days ago on April 11, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: April 11, 2018 @ 12:21 pm
 • Filed Under: izdanje br. 108
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found