Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 108  >  Aktuelni tekst

Otvoren Centar za autizam, razvojne smetnje i dječiju psihijatriju “Ognjen Rakočević”

Objavio   /  

Crna Gora je dobila prvu specijalizovanu medicinsku ustanovu, Centar za autizam, razvojne smetnje i dječiju psihijatriju, koji se nalazi u Podgorici na Zabjelu. Svi troškovi liječenja u ovoj ustanovi će biti besplatni, a djeca sa posebnim potrebama će dobijati sve potrebne tretmane. Predsjednik vlade Duško Marković i ministar zdravlja dr Kenan Hrapović otvorili su 30. marta u Podgorici prvu specijalizovanu medicinsku ustanovu u Crnoj Gori, koja će se baviti problemima autizma, razvojnih prepreka kod djece i dječijom psihijatrijom. Ustanova nosi ime po dječaku Ognjenu Rakočeviću koji je preminuo u proljeće 2016. godine nakon što je napustio dom…

autizamCrna Gora je dobila prvu specijalizovanu medicinsku ustanovu, Centar za autizam, razvojne smetnje i dječiju psihijatriju, koji se nalazi u Podgorici na Zabjelu. Svi troškovi liječenja u ovoj ustanovi će biti besplatni, a djeca sa posebnim potrebama će dobijati sve potrebne tretmane.

Predsjednik vlade Duško Marković i ministar zdravlja dr Kenan Hrapović otvorili su 30. marta u Podgorici prvu specijalizovanu medicinsku ustanovu u Crnoj Gori, koja će se baviti problemima autizma, razvojnih prepreka kod djece i dječijom psihijatrijom. Ustanova nosi ime po dječaku Ognjenu Rakočeviću koji je preminuo u proljeće 2016. godine nakon što je napustio dom.

Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, predsjednik Skupštine opštine Podgorica dr Đorđe Suhih, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša, šefica kancelarije u Crnoj Gori Svjetske zdravstvene orgnizacije Mina Brajović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević, Instituta za bolesti djece dr Sonja Milašinović, Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić, predstavnici Fondacije Ognjen Rakoćević, predstavnici diplomatskog kora i UNICEF-a.

- Umjesto dosadašnje prakse bavljenja problemima autizma na više pojedinačnih adresa nižeg organizacionog nivoa, tragičan slučaj dječaka Ognjena Rakočevića, koji je ujedinio Crnu Goru i stavio u prvi plan njenu tradicionalnu solidarost, dodatno je podstakao naše namjere i potrebu da osnujemo Centar za autizam. Na to se nadovezala međuresorska saradnja i spremnost institucija da ustupe prostorije i sredstva, a društveno odgovornih pojedinaca i asocijacija da obezbijede neophodnu opremu i namještaj.  Vrata ove ustanove otvorena su za djecu i roditelje kojima je potrebna stručna pomoć i podrška, a rezultate zadatih obaveza od njenog menadžmenta i Ministarstva zdravlja očekujem u kratkom roku – rekao je predsjednik vlade Duško Marović, otvarajući Centar za autizam.

Premijer je rekao da su do sada djeca sa poremećajima iz spektra autističnih oboljenja, kojima se u Crnoj Gori nije mogla pružiti adekvatna medicinska njega, upućivana u zdravstvene centre u okruženju što je, bez obzira na određenu potporu Fonda za zdravstveno osiguranje i državnog budžeta, značajno opterećivalo crnogorske porodice.

- Ohrabrujuća je poruka koju odavde upućujemo građanima Crne Gore, posebno roditeljima, da se već sjutra mogu javiti onima koji su tu zbog njih i njihove djece! A upravo država treba da bude šira porodica i zajednička kuća našim najmlađima, istovremeno omogućavajući da njihovi roditelji budu oslonjeni na institucije sistema. Zato od danas, i to treba da znaju svi građani, potrebe za dodatnim plaćanjima za liječenje ovih oboljenja iz džepa pacijenata i njihovih porodica, neće biti! To je sada briga Vlade i Ministarstva zdravlja – rekao je predsjednik Vlade Marković.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović poručio je da od danas sa ovog mjesta kreće stručna i istinska podrška i pomoć za naše najmlađe, a najvažnije građane kao i njihove porodice, u prevazilaženju izazova i razvojnih prepreka sa kojima se suočavaju u ranom djetinjstvu.

- Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja pažljivo i odgovorno su mjerili svaki korak na putu formiranja ovog Centra, isključivo uz uvažavanje naučnih dostignuća i činjenica. Naš cilj je jasan – problem sa kojim se suočavaju djeca sa autizmom rješavaćemo na sistemski i sistematičan način. Zadovoljstvo mi je da mogu da kažem da će se od danas u Centru sprovoditi postupci rane dijagnostike poremećaja iz autističnog spektra i mjere rane intervencije, kao i sva druga zdravstvena potpora autističnoj djeci bez obzira na uzrast; dijagnostika, liječenje i praćenje djece sa smetnjama u razvoju; dijagnostika i liječenje djece sa problemima mentalnog zdravlja; fizikalna terapija za djecu sa poremećajima iz autističnog spektra i razvojnim smetnjama; i dijagnostika neuroloških komorbiditeta uz konsultativne preglede neurologa – rekao je ministar Hrapović.

Ministar zdravlja je poručio da će sistematičan pristup u rješavanju ovog problema dovesti do toga da sva djeca koja imaju poremećaje iz autističnog spektra, djeca kod koje postoji narušen psihomotorni razvoj, dobiju šansu da ostvare maksimum sopstvenih mogućnosti, što će značajno uticati na smanjenje korištenja socijalnih servisa i biti na zadovoljstvo i korist njihovih roditelja i šire društvene zajednice.

- Dragi prijatelji, nije bilo davno kada nas je jedan dječji život ujedinio, kada su danonoćno porodica Rakočević, njihovi prijatelji, policija, vojska, vatrogasci, spasioci, i hiljade humanih ljudi iz gotovo svih crnogorskih gradova tražili plavokosog autističnog dječaka, po kojem se Centar  zove Ognjen Rakočević – istakao je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović.

Prostor površine 410m² za aktivnosti Centra i medicinsku, didaktičku i drugu opremu u vrijednosti od 64.000 eura ustupili su Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore. U opremanju Centra, donacijama su doprinos dali Međunarodni klub žena, kupovinom opreme i didaktičkog materijala u vrijednosti od 10.000 eura, Fondacija Ognjen Rakočević, Ambasada Azerbejdžana, Kompanija Čelebić kao i gradske Službe održavanja – saopštio je ministar.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 318 days ago on April 11, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: April 11, 2018 @ 12:15 pm
 • Filed Under: izdanje br. 108
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center