Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 108  >  Aktuelni tekst

Hitna kontracepcija

Objavio   /  

U organizaciji veledrogerije Farmont MP iz Danilovgrada 27. marta u hotelu Hilton održan je stručni skup na temu Oralna hitna kontracepcija – Znanjem protiv predrasuda. Na skupu su predavači predstavili najnovija saznanja o medicinskim aspektima hitne kontracepcije, kao i ulozi farmaceuta u izdavanju hitne kontracepcije. Po završetku predavanja, povela se diskusija u kojoj je učešće uzeo veliki brojfarmaceuta i ljekara iz svih krajeva Crne Gore. Skup je podržan od strane farmaceutske komore…

farmont kontracepcijaU organizaciji veledrogerije Farmont MP iz Danilovgrada 27. marta u hotelu Hilton održan je stručni skup na temu Oralna hitna kontracepcijaZnanjem protiv predrasuda. Na skupu su predavači predstavili najnovija saznanja o medicinskim aspektima hitne kontracepcije, kao i ulozi farmaceuta u izdavanju hitne kontracepcije. Po završetku predavanja, povela se diskusija u kojoj je učešće uzeo veliki brojfarmaceuta i ljekara iz svih krajeva Crne Gore.

Skup je podržan od strane farmaceutske komore.

Prisutne je u ime veledrogerije Farmont M.P. pozdravio Milun Koprivica, ističući zadovoljstvo zbog velikog odziva stručne javnosti i interesovanja za obostranu razmjenu stručnokorisnih informacija o ovoj važnoj temi ženskog reproduktivnog zdravlja.

Dr Lejla Bosak, MBA, mag. spec. oec. iz kompanije Arenda , koja je govorila na temu Medicinski aspekti hitne kontracepcije, podsjećajući da je cilj skupa znanje i sprovođenje hitne kontracepcije zato što je danas u Evropi približno pola trudnoća neplanirano, od kojih 2/3 završi abortusom. Pri tome, čak 30% žena jednom godišnje ima nezaštićeni odnos koji je rizičan za trudnoću.  Postavljajući pitanje zašto je toliko neplaniranih trudnoća, ukazala je na jednu ozbiljnu populacijsku studiju francuske autorke koja se često citira, a koja prikazuje da od 100 žena koje dođu na abortus, čak 61 žena uopšte nije znala da je imala za trudnoću rizičan polni odnos.

Naglasila je da je hitna kontracepcija metoda koja se koristi neposredno nakon polnog odnosa, i da nikako hitna kontacepcija ne može zamijeniti redovnu kontracepciju, zato što je skuplja i manje djelotvorna od redovne kontracepcije, ali za ženu koja je već imala nezaštićeni polni odnos predstavlja jedinu moguću metodu kontracepcije koja značajno smanjuje rizik od trudnoće.

Veliki preokret u području dostupnosti kontracepcije predstavlja zaključak Evropske agencije za ljekove iz 2014, koja je na osnovu svojih analiza provjerila sigurnost i djelotvornost i dala preporuku Evropskoj komisiji da donese odluku o promjeni režima izdavanja hitnog kontraceptiva EllaOne iz receptnog u bezreceptni. Tako je u januaru 2015. godine ovaj lijek, koji je dokazano djelotvoran i siguran za primjenu, postao korisnicama dostupan bez recepta, po mogućnosti u prvih dvadeset četiri sata nakon odnosa, kada je njegova djelotvornost najjača. Ta je odluka učinila kontraceptiv široko dostupnim ženama i farmaceute stavila na prvu liniju saradnje sa korisnicama u smislu postizanja javno zdravstvenih ciljeva.

Spomenuta odluka Evropske komisije izazvala je široku raspravu u Hrvatskoj te su se ginekolozi nakon te odluke sastali i analizirali preko dvije hiljade radova, te analizu sumirali u online dostupnu knjižicu naziva Oralna hitna kontracepcija, koja je namijenjena doktorima ali i svim drugim zdravstvenim radnicima kao pomoć u izdavanju ljekova za hitnu kontracepciju. Te su smjernice izradila tri ugledna ginekološka društva – kazala je dr Bosak.

Odgovarajući na pitanje kada postoji rizik od trudnoće, ukazala je da sperma preživljava pet dana, koliko spermatozoidi čekaju da u ženskim reproduktivnim organima sretu jajnu ćeliju.

- Prvog i drugog dana nakon odnosa je najviše ćelija. Ako se polni odnos desi unutar dva dana prije ovulacije, tada će biti puno muških polnih ćelija i tada je rizik od trudnoće najveći, ako se desi pet dana prije ovulacije rizik za trudnoću postoji ali je manji. No, ovulacija je neprediva te se u samo 12% žena dešava četrnaesti dan nakon ciklusa – dok sve ostale žene ovuliraju neki drugi dan .Zato je važno istaknuti da nema apsolutno sigurnih dana u ciklusu; tj. ima ih, no ne znamo tačno koji su.

Farmaceut dakle ne može sa sigurnošću znati u kojoj je fazi cikusa žena koja traži hitnu kontracepciju pa treba postupati kao da će žena uskoro ovulirati.

Pitanje ovulacije vrlo je važno za korisnice hitne kontracepcije jer hitni kontraceptivi (levonorgestrel, sintetskigestageni ulipristal acetat, selektivni modulator progesteronskih receptora) djeluju upravo na način da odgode ovulaciju na pet dana, koliko reproduktivnim organima žene preživljava sperma. Naime, dobro je dokumentovano da levonorgestrel nije djelotvoran ukoliko se primjeni nakon početka LH vala tj.  u razdoblju ciklusa koje neposredno prethodi ovulaciji, kada je rizik trudnoće najveći. Štoviše, s obzirom da je riječ o sintetskom gestagenu pozitivnom povratnom spregom njegova primjena u toj fazi ciklusa može ubrzati ovulaciju. Naprotiv, ulipristal acetat, EllaOne,  djelotvorno odgađa ovulaciju i u tom za trudnoću najkritičnijem razdoblju. Upravo se na taj način tumači opažena superiorna djelotvornost ulipristalacetata u pore]enju  s levonorgestrelom, zbog koje sva relevantna ginekološka stručna društva širom svijeta nedvosmisleno ističu Ella One kao najdjelotvorniju oralnu hitnu kontracepciju i prvi izbor u hitnoj kontracepciji.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 318 days ago on April 11, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: April 11, 2018 @ 11:48 am
 • Filed Under: izdanje br. 108
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center