Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 108  >  Aktuelni tekst

Anemija i homeopatija

Objavio   /  

Dr Snežana Tomić, homeopat

Anemija ili malokrvost je stanje koje najčešće pogađa žene i djecu a karakterise ga smanjen broj crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina. Eritrociti ili crvena krvna zrnca kao i hemoglobin prenose kiseonik u ćelije, te je njegov dovod u tkiva u anemiji smanjen.
Anemična osoba je najčešće blijeda, bledunjavo plavičastih usana, očnih kapaka i noktiju, lako i brzo se zamara, pati od slabosti, nedostatka vazduha, nesvjestice i vrtoglavice, iritabilnosti ili neraspoloženja, gubitka apetita, a česte su i glavobolje, nesposobnost koncentracije i zatvor. Kod žena je čest izostanak ciklusa. Česte infekcije i respiratorni problemi mogu ukazivati na anemiju…

Natural medicine, herbs, mortarAnemija ili malokrvost je stanje koje najčešće pogađa žene i djecu a karakterise ga smanjen broj crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina. Eritrociti ili crvena krvna zrnca kao i hemoglobin prenose kiseonik u ćelije, te je njegov dovod u tkiva u  anemiji smanjen.

Anemična osoba je najčešće blijeda, bledunjavo plavičastih usana, očnih kapaka i noktiju,  lako i brzo se zamara, pati od slabosti, nedostatka vazduha, nesvjestice i vrtoglavice, iritabilnosti ili neraspoloženja, gubitka apetita, a česte su i glavobolje, nesposobnost koncentracije i zatvor. Kod žena je čest izostanak ciklusa. Česte infekcije i respiratorni problemi mogu ukazivati na anemiju.

Gvožđe i njegov nizak nivo u organizmu ili problem iskorištavanja je jedan od najvažnijih faktora u anemiji, jer je gvožđe sastavni dio hemoglobina, komponente eritrocita koja prenosi kiseonik. Kod ljudi koji imaju nedostatak gvožđa doći će do problema u stvaranju eritrocita.

Uzroci anemije su razni i mogu biti posljedica neadekvatne ishrane, kao i nekih stanja i bolesti. Obilni ciklusi, unutrašnja krvarenja kod čira, hemoroidi, artritis reumatoidni, bolesti koštane srži, poremećaj štitne žlijezde, hormonski disbalans, nus pojave nekih ljekova, oštećenja jetre, hronične infekcije.

Ako je uzrok u nedovojnom unošenju gvožđa kroz ishranu, onda u jelovnik treba uvrstiti namirnice bogate gvožđem: džigericu, crveno meso, zeleno lisnato povrće, žumance, brokole, legume, cveklu, koprivu, borovnicu, crnu ribizlu, aroniju, suve šljive. Riba koja se u obroku kombinuje sa lisnatim povrćem  povećava iskoristljivost gvožđa iz tog zeleniša. Džigerica je najbogatija gvožđem ali je mnogi izbjegavaju zbog njene zatrovanosti hemikalijama, hormonima, pesticidima i antibioticima  koji u nju dospiju životinjsku ishranu i životnu sredinu. Organična džigerica, ako uspijete da je nađete, bi bila bolja opcija.

Preparati gvožđa su od pomoći ali često izazivaju zatvor, te birajte one koji su pravljeni  od prirodnih izvora kao što su voće i povrće i čija je biološka iskoristljivost visoka, tj. sposobnost njegove apsorpcije.

Šećer se u organizmu takmiči sa gvožđem ili ometa njegovu apsorpciju pa iz ishrane treba izbaciti slatkiše i sokove, posebno one koji imaju puno aditiva koji ometaju iskoristljivost gvožđa. Kafa kao diuretik izvalči iz tijela vodu i sa njom  vitamine i minerale, uključujući gvožđe, kalcijum, magneziju, cink… Slično je i sa alkoholom.

Oksalna kisjelina može sprečavati apsorpciju gvožđa, te hranu koja je sadrzi konzumirajte u umjerenim količinama: pasulj, spanać, blitva, orašasto voće.

Homeopatski pristup određivanja terapije u anemiji je individualan i u obzir se uzimaju sve karakteristike osobe, kako na fizičkom tako i na mentalnom i emotivnom nivou. Stres, način života i ishrane su važni činioci koji sačinjavaju sveukupnu sliku. Emotivnom stanju se poklanja posebna pažnja zbog prenosa emocija na fizičko tijelo. Nase emocije odlučuju koji će se geni aktivirati u našem organizmu i koji će se proteini stvoriti tj. sintetisati kao posljedica. Ti proteini izgrađuju naše ćelije, tkiva i organe, stoga je logično da će od našeg emotivnog stanja u mnogome zavisti i naše zdravlje.

Zato se u praksi često vidi da osoba unosi ishranom dovoljno gvožđa ali se ono ne moze asimilirati u organizmu jer je ta blokada često na emotivnom nivou (niko me ne voli, ne primjećuje, kao da ne postojim, kao da sam zid, nemam volje za životom…).

Ukoliko se mentalno-emotivno stanje ne uzme u obzir, uz fizičke karakteristike u odabiru homeopatske terapije, ne može doći do trajnog izlječenja, te je anemija stanje koje se ponavlja.

Kod nekog je anemija povezana sa osjećajem odbačenosti, kod nekog sa strahom od nesposobnosti da se stara o sebi, kod nekog sa mentalnom premorenošću i padom samopouzdanja. Sva ova tri primjera zahtijevaju drugacije homeopatske preparate za istu tegobu, anemiju, jer se ona, iako slično manifestovana na fizičkom, različito ispoljava na ostalim nivoima.

Dr Snežana Tomić, homeopat

    Štampaj       Email
 • Published: 282 days ago on April 11, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: April 11, 2018 @ 3:08 pm
 • Filed Under: izdanje br. 108
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center