Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 107  >  Aktuelni tekst

Polenska kijavica

Objavio   /  

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić

Na osnovu kliničke slike postoje BLAGE, UMJERENE I TEŠKE polenske kijavice. Mogu se javiti i prije druge godine života a najveću učestalost imaju u školskom uzrastu. RODITELJI OBRATITE PAŽNJU na simptome učestalog kijanja, curenja nosa, zapušenog nosa, osjećaja peckanja, svraba, crvenila nosa, suzenja očiju. Slični simptomi se javljaju i kod prehlade, bronhitisa, a ako traju duže od sedam dana i javljaju se u isto doba godine vjerovatno se radi o alergijskoj reakciji. Zato se javite što prije pedijatru, jer polenska kijavica je vrlo podmukla bolest, koja može ponekad da da ozbiljne komplikacije, kao što je upala sinusa, stvaranje nosnih polipa, glavobolja… Komplikacije je moguce izbjeći samo ako je sprovedena adekvatna terapija – ne potcjenjujte alergijski rinitis…

Kind hat HeuschnupfenProljeće je “ekskluzivno” doba za nastanak polenske alergije jer većina trava cvijeta u proljeće i tako dovodi do pravog polenskog udara na djecu (a i odrasle) koja su alergična na polen.

Polenska kijavica nastaje zbog alergijske reakcije u nosu djeteta – alergijski rinitis. Kod neke djece imuni sistem ne funkcioniše kako treba jer se bori protiv bezopasnih supstanci, u ovom slučaju POLENA, što ima za posljedicu reakciju koja se odigrava na samoj sluznici nosa.     Stvaranje ANTITIJELA  koje proizvodi predisponirani dječiji imuni sistem, da bi se odbranio od polena kao uljeza, manifestuje se otokom sluznice nosa,  koja počinje da luči providan, ljepljiv sekret. Djeca koja su alergična na polen lako se prepoznaju,  često kijaju u salvama, nosic im obilno curi (stručno rinoreja), imaju nazalni svrab pa često trljaju nosic koji može biti i  zapušen, a vrlo često imaju i curenje niz zadnji zid ždrijela, odnosno niz grlo – tzv. postnazalni drip. Roditelji treba da znaju da ovakva djeca nemaju povišenu temperature sem ukoliko nijesu pride zaradila neki od virusa. Daleko rjeđe se dešava da djeca koja imaju polensku kijavicu mogu da počnu da kašlju u napadima da “sviraju” dok dišu i tada postoji realna mogućnost da imaju i alergijsku astmu, koja je mnogo opasnija od polenske kijavice.

Na osnovu kliničke slike postoje  BLAGE, UMJERENE I TEŠKE polenske kijavice. Mogu se javiti i prije druge godine života a najveću učestalost imaju u školskom uzrastu. RODITELJI OBRATITE  PAŽNJU na simptome učestalog kijanja, curenja nosa, zapušenog nosa, osjećaja peckanja, svraba, crvenila nosa, suzenja očiju.  Slični simptomi se javljaju i kod  prehlade, bronhitisa, a ako traju duže od sedam dana i javljaju se u isto doba godine vjerovatno se radi o alergijskoj reakciji. Zato se javite što prije pedijatru, jer polenska kijavica je vrlo podmukla bolest, koja može ponekad da da ozbiljne komplikacije, kao što je upala sinusa, stvaranje nosnih polipa, glavobolja… Komplikacije je moguce izbjeći samo ako je sprovedena adekvatna terapija – ne potcjenjujte alergijski rinitis.

SVI NAVEDENI SIMPTOMI utiču na kvalitet djetetovog života, naročito kod teže kliničke slike, ta djeca lošije spavaju, imaju glavobolje, slabije su raspoložena, žale se na svakodnevni umor, popuštaju u školi.

Dijagnoza – svaki dobro edukovan pedijatar može postaviti dijagnozu alergijske kijavice izazvane polenom. Koji je polen u pitanju zna se poslije alergoloskog ispitivanja.

U liječenju ALERGIJSKE KIJAVICE koriste se PREVENTIVNE MJERE I TERAPIJA.

Preventivne mjere podrazumijevaju izbjegavanje alergena ako je to moguće, poboljšanje uslova životne sredine, nekada i promjena sredine u kojoj živimo, izbjegavati nagle promjene temperature, velike fizičke napore, duvanski dim. Treba posebnu pažnju obratiti na higijenu nosa, potrebna su svakodnevna ispiranja fiziološkim rastvorom. Terapijski postupci su primjena ljekova i imunoterapija. Od ljekova se koriste ANTIHISTAMINICI… koje vam je naravno propisao pedijatar, a ako oni ne pomognu sljedeci korak su KORTIKOSTEROIDNI PREPARATI za LOKALNU UPOTREBU u vidu sprejeva (nazalno se daju). Kombinacija antihisatminika i lokalnih kortikosteroida RJEŠAVA DJETE  NEPRIJATNIH TEGOBA.

Specifična imunoterapija (SIT), ili alergijska vakcinacija (ranije hiposenzibilizacija) je etiološki način djelovanja. Ona se primjenjuje kada je prisutna tzv.  monosenzibilizacija . To znači da postoji preosetljivost samo na jednu grupu polena  ili na jedan permanentni alergen. Vrlo dobri rezultati imunoterapije postižu se nakon sprovedene imunoterapije; kod  većine bolesnika alergijske tegobe se smanjuju i prorjeđuju, a kod nekih bolesnika gotovo nestaju. Radi se o unošenju alergena na koji je osoba preosetljiva na drugačiji način (potkožnim injekcijama), ono što se inače unosi kada nastaje alergijska reakcija (udisanjem). Organizam tada stvara blokirajuća antitijela, a uključuju se i drugi zaštitni mehanizmi, te je pri ponovljenom susretu s tim alergenom alergijska reakcija manja. Bolesnik razvija toleranciju na alergen koji mu stvara tegobe. Ranije se  koristio subkutani način aplikacije alergena tokom postupka imunoterapije. Danas se zna da primjena alergena ispod jezika u usnu šupljinu (sublingvalna hiposenzibilizacija) daje jednako dobre  rezultate, s velikom prednošću što sublingvalnom primjenom nema potencijalnih opasnih sistemskih alergijskih reakcija. Takođe se u svijetu intenzivno radi na razvoju ostalih načina aplikacije alergena, te je napravljena oralna imunoterapija (u tabletama), koja će se uskoro početi učestalo primjenjivati. Za sada postoje tablete samo za specifičnu imunoterapiju na polen trava.

KOD DJECE KOJA SU ALERGOLOSKI OBRAĐENA NE TRBA ČEKATI cvijetanje POLENA I POJAVU TEGOBA već, u dogovoru sa vasim pedijatrom, započeti terapiju antihistaminicima,  što bi trebalo da spriječi  bolest.

Prema novijim podacima iz literature, 500 milona ljudi u svijetu ima alergisjki rinitis, a od toga 200 miliona (oko 40%) su djeca.

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić

    Štampaj       Email
 • Published: 352 days ago on Mart 8, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Mart 8, 2018 @ 11:57 pm
 • Filed Under: izdanje br. 107
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center