Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje br. 105  >  Aktuelni tekst

PanOptix: Premijum tehnologija u liječenju katarakte

Objavio   /  

Dr sci med. Sergej Alpatov
Oftalmološka klinika OPTIMAL, Podgorica

Danas nam na raspolaganju stoje nove, napredne tehnologije, kako kod monofokalne, tako i kod multifokalne (ona koja omogućava dobar vid na različitim rastojanjima) intraokularne korekcije. U standardnim slučajevima se i danas koriste sklopiva monofokalna sočiva. Nova monofokalna IOL su izrađena uz pomoć kompjuterskih tehnologija i nazivaju se asferična. Ona su blago zaravnjena na periferiji što, u odnosu na centralni dio sočiva, poboljšava kontrastnu osjetljivost i smanjuje bljeskove. To znači da će pacijenti koji imaju ugrađena ta sočiva, imati poboljšanu sposobnost gledanja u različitim uslovima osvijetljenosti, na primjer, kada je kišno, pada snijeg, kada je maglovito, u sumraku i po noći. Ovo tvrđenje je zasnovano na kliničkom ispitivanju gdje se mjerila sposobnost noćne vožnje automobila kod pacijenata koji su imali operaciju katarakte. Prisustvo asferičnog sočiva dozvoljava bržu reakciju usljed promjene situacije i predstavlja veću sigurnost kada su u pitanju stariji vozači…

alpatov Zahvaljujući razvoju tehnike i tehnologije, hirurgija katarakte je posljednjih godina prešla iz procedure koja je sprečavala nastanak sljepila u proceduru koja dozvoljava postizanje maksimalno visoke oštrine vida. Savremena hirurgija katarakte uvijek podrazumijeva implantaciju vještačkog sočiva ili intraokularnog sočiva (intraocular lens – IOL).

IOL je sočivo koje je obično izrađeno od mekog akrila i koje vraća pravilan fokus oku poslije operacije uklanjanja katarakte.

Do 2005. godine vještačka sočiva su bila monofokalna, što znači da su ta sočiva dozvoljavala dobar vid samo na jednom određenom rastojanju. Monofokalna sočiva su sigurna, provjerena i imaju vrlo malo komplikacija koje su uzrokovane materijalom ili tehnologijom njihove implantacije. Ipak, većina pacijenata sa monofokalnim sočivima, kao i ranije, imaju potrebu da koriste naočare za daljinu ili za čitanje.

Potreba pacijenata da i poslije operacije koriste naočare, na svoj način umanjuje opšti stepen zadovoljstva kod pacijenata, posebno ako se radi o mladim i još uvijek aktivnim pacijentima koji imaju veću potrebu za kvalitetnim vidom, kako bi nastavili pređašnji način života, te za čitanje i rad za kompjuterom.

Danas nam na raspolaganju stoje nove, napredne tehnologije, kako kod monofokalne, tako i kod multifokalne (ona koja omogućava dobar vid na različitim rastojanjima) intraokularne korekcije. U standardnim slučajevima se i danas koriste sklopiva monofokalna sočiva. Nova monofokalna IOL su izrađena uz pomoć kompjuterskih tehnologija i nazivaju se asferična. Ona su blago zaravnjena na periferiji što, u odnosu na centralni dio sočiva, poboljšava kontrastnu osjetljivost i smanjuje bljeskove. To znači da će pacijenti koji imaju ugrađena ta sočiva, imati poboljšanu sposobnost gledanja u različitim uslovima osvijetljenosti, na primjer, kada je kišno, pada snijeg, kada je maglovito, u sumraku i po noći. Ovo tvrđenje je zasnovano na kliničkom ispitivanju gdje se mjerila sposobnost noćne vožnje automobila kod pacijenata koji su imali operaciju katarakte. Prisustvo asferičnog sočiva dozvoljava bržu reakciju usljed promjene situacije i predstavlja veću sigurnost kada su u pitanju stariji vozači.

Za korekciju astigmatizma (anomalija refrakcije uzrokovana nepravilnim oblikom rožnjače) posljednjih godina se koriste tzv. torična vještačka sočiva. Ona su, bez sumnje, najbolji izbor za korekciju astigmatizma kod pacijenata sa kataraktom. Upotrebom toričnih IOL kod pacijenata sa značajnim stepenom astigmatizma, ponekad uspijevamo da dostignemo oštrinu vida kakvu oni nikada u životu nijesu imali.

Pojava multifokalnih sočiva je u većini slučajeva dozvolila pacijentima da poslije operacije fakoemulzifikacije funkcionišu bez naočara, pa je u hirurške indikacije dodalo još i korekciju presbiopije. U poređenju sa monofokalnim sočivima, multifokalna sočiva su pokazala uvećanje dubine vida, čuvajući dobar vid na daljinu i na blizinu. Multifokalna sočiva prvog pokoljenja su apodizovana difrakciona sočiva koja usmjeravaju svjetlost na dva fokusa, na uskim zenicama i na jedan fokus za daljinu na širokim zenicama. Zbog posebnog dizajna multifokalna sočiva uglavnom slabo pomažu na srednjem rastojanju. Osim toga, ta sočiva nerijetko stvaraju oreol oko izvora svjetlosti (halo), smanjujući na taj način kontrastnu osjetljivost i povećavajući disfotopsiju, što može da dovede do nezadovoljstva kod pacijenta.

Do nedavno smo u bolnici Optimal koristili multifokalna sočiva Alcon Restor koja su omogućavala odličan vid na daljinu, kao i na rastojanju od 30cm. Od oktobra obe godine, po prvi put u Crnoj Gori, počeli smo sa upotrebom multifoklanih sočiva novog pokoljenja AcrySof® IQ PanOptix®. Ta sočiva više nisu bi-, već trifokalna i omogućavaju jasnu sliku na blizini, na srednjem rastojanju, kao i na daljini. Ona, u najvećem broju slučajeva, omogućavaju oslobađanje od naočara. PanOptix su trifokalna IOL napravljena od hidrofobnog akrila i imaju filtere koji štite očno dno od agresivnog ultraljubičastog zračenja, kao i od plavog spektra. Po svojoj konstrukciji su neapodizovana difrakciona trifokalna IOL, koja raspoređuju svjetlosnu energiju na tri fokusa, kako na uskoj, tako i na širokoj zenici. Takva nova difrakciona struktura omogućava visok prolazak svjetlosti, prenoseći 88% svjetlosti na mrežnjaču pri širini zenice od 3mm. Svjetlost koja dopire u oko se dijeli na dva dijela. Jedna polovina zraka stvara sliku udaljenih predmeta a druga polovina je podijeljena između bliskih i srednje udaljenih fokusa. PanOptix je jedinstveno IOL koje omogućava visok kvalitet vida na rastojanju od 60 cm, koje većina pacijenata smatra najbitnijim.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 407 days ago on Januar 10, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 10, 2018 @ 5:46 pm
 • Filed Under: izdanje br. 105
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center